Türkiye gündemiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan bambaşka bir gündem var siber âlemde...
Telif haklarının korunması/korunmaması fırtınası, kasırga şiddetinde sürüyor. Ve dineceğe hiç benzemiyor. Bu tartışmaya nasıl bir hukuki çözüm bulunacak? Bulunsa bile uygulanabilecek mi? Bilmiyoruz...
***
Pirate Bay "yasadışı paylaşım" (telif hakkı ödemeden bedava film vs. indirip paylaşma) sitesinin dört yöneticisine
verilen para ve hapis cezaları kesinleşti. İsveç'te Şubat 2009'dan beri süren hukuki süreç nihayet sonuçlandı. İsveç Yüksek Mahkemesi, temyiz başvurusunu da reddetti. Böylece, sanıklar 4-10 ay arasında değişen hapis cezası ve toplam 6.7 milyon doları (46 milyon İsveç Kronu) bulan para cezasını ödemeye mahkum oldu. Ancak, sanıklar İsveç'te değil. Bir tanesi yıllardır kayıp. Hatta, öldüğü (?) bile söyleniyor. Pirate Bay sitesi ise halen faal. Karardan sonra internet adresini .org'dan .se'ye (İsveç) çevirdi. Böylece, ABD yasalarının İsveç'i etkilemeyeceğini düşünüyor.
***
Pirate Bay, durum hakkında dünyaya kafa tutan hamasi bir bildiri yayınladı: "2012, fırtına yılı olacak. 9 yaşımıza basacağız. Bugüne kadar baskınlar, casusluk ve ölüm tehditlerine maruz kaldık. Ama buradayız. Cehenneme gittik, geri geldik. Bu, bizi daha da güçlü yaptı. Mahkum olan kardeşlerimiz dün kadar bugün de özgürdür. Bu fırtına yılında galipler yeldeğirmenleri inşa edecek, mağluplar ise kepenkleri kapatacaktır. Öyleyse korsan kardeşlerim, pazuları sıkın ve hepimize güç verin!"
Bununla da kalmadı... "Fiziksel olarak var olan şeyler" anlamına gelen "physible" diye bir sözcük icat etti: Bu "şey"leri, üç boyutlu yazıcı sistemle internetten dosya olarak indirebileceksiniz. Bu iş için özel bir program yüklemek gerekecek. Sonra, bir de üç boyutlu yazıcı bulacaksınız. Ve o "şey"i bu yazıcıda nano-nano dilimler halinde (salam gibi) üst üste dizeceksiniz. Yazacaksınız yani. Bilim kurgu değil, gerçek... Üç Boyutlu Tarayıcı ve Yazıcı sistem o kadar hızla gündelik yaşama giriyor ki! Başka bir yazı konusu olur.
***
Pirate Bay, telif ödememe konusunda ciddi olduğunu göstermek için ilk "physible" örneğini oluşturdu: Kendi logosunun üç boyutlusunu, yani bir korsan gemisi maketini- ve başka bazı küçük objeleri daha sitesine koydu. İlk Pirate Bay maketi 6 Şubat'ta Toronto'da (Kanada) üç boyutlu "basıldı." Fotoğraflandı. Dünyaca görüldü.
Bu arada, telif yasalarının arkasından dolanarak işine devam edeceğini de açıkladı. Bilişim teknolojisinden "anlayanların" anladığı bir teknik numarayla, telifli hiç bir eseri (film, müzik, vb.) sitesinde tutmayacak. Ama
"magnet site" yöntemiyle, aynı materyali yine sağlamaya devam edecek. Bu "arka kapı" nedeniyle kimse ona,
"Vay! Sen telifli eserleri bedavadan paylaştırıyorsun ha!" diyemeyecek...
Tam bu noktada, Amerikalı bilişimci ve internet özgürlükçüsü John Gilmore'un şu ünlü sözü çok uygun:
"İnternet, kendisine müdahaleyi (sansürü), yolda bir çukur olarak görür ve yanından geçer."