Yaklaşık 70 yıldan buyana, savaş ve tehdit gibi nedenlerle dünyanın gözünü üstünden ayıramadığı Kore yarım adası, yeni bir döneme girdi. İki kardeş, ama aynı zamanda can düşmanı olan Koreli Kuzey ve Güney kardeşler, daha önce de 2000 ve 2007 yılları arasında da bir araya gelmiş, barış yolunda adım atmayı denemişler, ancak başarılı olamamışlardı. Şimdi, barışta üçüncü denemeyi yaşıyoruz.
İki kardeşten birini oluşturan Kuzey Kore, nükleer araştırmalar için kaynaklarını seferber etmiş, başta Güney Kore olmak üzere, Japonya ve diğer bölge ülkeleri için ciddi bir tehdit oluştururken, halkının da sıkıntı içinde yaşamasına neden olmuştu. Önemli doğal kaynaklara ve yaklaşık 120 bin kilometrekareden oluşan alanının nerdeyse 3/4'ünün ormanlarla kaplı olan Kuzey Kore, halkının beslenmesi için kimi zaman dış yardımlara muhtaç olmuş, Güney Kore ise aldığı kredileri doğru kullanarak, dünyanın önde gelen ekonomileri arasına girmeyi başarmıştı.
İki Kore arasında, 1950 yılında başlayan ve 3 yıl sürerek, 1953 yılında sona erek kardeş kavgasında, yaklaşık 2 milyon 500 bin kişi ölmüş, taraflar kapılarını birbirine kapatmış ve Kuzeyden Güneye, milyonlarca insanın göç etmesiyle sonuçlanmıştı. Kuzey, bundan sonra sürekli silahlanmaya yönelmiş, bu durum ise Güney Kore'nin sürekli savaş tehdidi altında yaşamasına yol açmış, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), bu ülkede binlerce askerini bulundurur hale gelmişti.
Tabii bu arada, Güney Kore'nin davasında, Kuzeyi destekleyen Çin ve Sovyetler Birliği'ne karşı Türkiye Cumhuriyeti ordusu da bir tugayla (Kore Tugayı), Amerika Birleşik Devletleri'nin yanında yer almış ve o topraklarda çok sayıda şehit vermişti.
Geride bıraktığımız günler içinde, Kuzey Kore lideri, Kim Jong-un'un, Güneyin lideri Moon Joe-in ile bir araya gelmesi, yarım adada bir anda barış fidanın yeşerme umutlarını artırdı. Hele hele en son olarak Kuzeyin liderinin, Mayıs ayı içinde, nükleer denemeleri durduracağını açıklaması, Kore yarım adasında, barış rüzgarlarının estiğini güçlendiren bir sese dönüştü. İki başkanın Güney Kore'de bulunan barış evinde başlattıkları yumuşamanın ilk habercisinin, Kuzeyin nükleer denemeleri durdurması açıklamasının ardından işbirliğinde yeni adımları da artık beklemek sürpriz değil.
Eğer bu rüzgarlar, her hangi bir şekilde yeniden fırtınaya dönüşmezse, yaklaşık 70 yıldır, birbirinden kopuk aileler bir araya gelebilecek, Kuzey, Güney Kore'nin deneyimlerinden yararlanacak, yine Güney için yanı başında, çok yakınında dev bir pazar açılacaktır. Güney, Kuzey'in dev yeraltı kaynaklarından yararlanarak, yarattığı Güney Kore mucizesine bir basamak daha tırmandırma şansı verecektir.
Kuzeyde bulunan yüksek kalorili kömür, demir, çinko, molibden, kurşun ve altın ile bakır önemli bir avantaj sağlamaktadır. Denizcilikte de hayli gelişmiş olan Kuzey Kore'nin 4 büyük limanı vardır. Güney Kore'de ise grafit kaolin talk ve tungsten bakımından zengindir. Ulaşımda kuzey, demiryoluna (5214 km) ağırlık vermişken, kara yolu bakımından çok gelişmiş sayılmaz. Güney ise 100 bin kilometreyi aşan karayollarıyla ve 3 bin kilometre olan demiryolu ağı ile dikkat çeker ve Kuzeye fark atar. Güneyde yaşayan girişimciler için, Kuzey bulunmaz iş alanları açabilecek, Kuzey'de de refah yaygınlaşma şansı bulabilecektir. Güneyin yaklaşık 100 bin kilometre karede yaşayan 50 milyon insanı ile Kuzeyin, 120 bin kilometrekarede yaşayan yaklaşık 25 milyon insanı, yeni bir döneme girecektir. İki ekonominin birbirini tamamlamasıyla, sürekli savaş gölgesinde olan yarım ada, bir barış ve refah adasına dönüşebilecektir. Bu dev buluşmanın gizli mimarı net olarak belli olmasa da ABD Başkanı Trump'ın etkisi olduğu yadsınmamalıdır.
İki Almanya'nın birleşmesinin ardından, ikiye bölünmüş tek halk olarak, halen varlıklarını sürdüren, Korelilerin, tek bir bayrak altında birleşmeleri, çok kısa zamanda gerçekleşmese bile, en azından, bu yolda atılmış bir adım olarak değerlendirilebilir.
Liderlerin, bu eğilim ve yaklaşımla, ortaya çıkmaları, halkların zaten tabanda var olan buluşma, yakınlaşma ve birleşme eğilimlerinin, bir dalga gibi yayılıp, ortaya çıkmasını hızlandıracaktır...