'AteşBaz-ı Veli, Konya’nın tanıtımında güçlü bir simge olmalı.' Konya Meram Belediyesi Belediye Başkanı Fatma Toru Ateşbaz-ı Veli etkinliklerinin tanıtımında bu cümleyi kullandı.
Peki kim AteşBaz-ı Veli ve ne kadar tanıyıp, biliyoruz. Gastronomi alanında ve Mevlana Dergahı ile ilgili araştırma yapanlar ve meraklıları tabi ki çok yakından tanıyor.
AteşBaz-ı Veli Mevlana’nın aşçısıdır. Dünyada adına türbe yaptırılan tek aşçı olarak bilinir.
Mevlana Dergahı'nın en mühim kısımlarından biri Matbah-ı Şerif (Mevlana Dergahındaki Mutfak), en mühim şahsiyetlerinden biri de Ateşbâz-ı Velî ve temsil ettiği makamdır. Ateşbaz-ı Veli hakkında en çok bilinen ve anlatılan şu : Ateşbaz-ı Veli bir gün dergâhın mutfağında yemek pişirmek için odun kalmadığını fark etmiş, , durumu Hz. Mevlâna'ya bildirince o da latife yollu, "odun kalmadıysa ayaklarını kazanın altına sok da yemeği onunla pişir" demiş. Ateşbaz mutfağa gitmiş, ayaklarını kazanın altına sokmuş ve parmak uçlarından çıkan ateşle yemeği pişirmiş. Keramet göstermek hoş karşılanmadığından Mevlâna, durumu öğrenince hoşnutsuzluğunu "hay ateşbaz hay" diyerek ortaya koymuş” olduğudur..
Konya için ciddi bir turizm algısı oluşturmaya çalışan belediyelerden olan Meram Belediyesi şehrin tanıtımında güçlü bir simge olması için Ateşbaz-ı Veli etkinliklerine yoğunlaştı. 2010 yılında Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından İstanbul’da Ateşbâz-ı Velî Mutfak Kültürü Etkinlikleri adı altında başlayan etkinlikler 2014 yılından itibaren Konya’da yapılmaya başlanmıştı. Çünkü Ateşbâz-ı Velî Meram’da metfundu. Bu sene program yeni bir formatta yeniden şekillendirildi ve etkinlikler ‘Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri’ olarak adlandırıldı. Meram Belediyesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği iş birliğiyle düzenlenecek Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri, bugün başlıyor ve 30 Eylül'de sona erecek. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, bu festivalin dünyada yükselen gastronomi algısından bağımsız düşünülemeyeceğini belirterek, "Gastronomi deyince yeme içmenin yanında sanatsal ve kültürel bir yapı da akla geliyor. Konya olarak zengin bir mutfak kültürümüz var. Tarihi ve kültürel mirasımızı gelecek nesillerle buluşturma adına, şehrin turizm potansiyelini arttırma adına gelenekten geleceğe, yerelden evrensele bu değerleri taşımamız gerekiyor. Gastro showlar, yarışmalar, yöresel yemek lezzetleri ve diğer aktivitelerle dolu Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri etkinliğimizi ulusal ve uluslararası arenada her geçen yıl daha iyi duyurmak adına çalışıyoruz" diyor.
Gastronomi uzmanlarını ve yemek severleri Anadolu’da birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, zengin bir yemek kültürüne sahip kenti Konya’ya davet ediyoruz festival için.