Konyalı KOBİ'ler ölçek büyütmeli

Yıldız DOĞRUER YEMİŞ KONYA'dan yildiz.dogruer@dunya.com

Konya,  KOBİ başkenti olarak tanımlanan bir kentimiz. Sanayisinin  önemli ölçüde KOBİ'lerden oluştuğu,ihracatının  büyük çoğunluğunu KOBİ'lerin gerçekleştirdiği de artık bilinen bir durum.

Konya sanayisi için her zaman Türkiye'nin Çin'i ifadeleri kullanılır. Konya'da üretilen ürün çeşitliğine bakıldığında bu ifadeler doğrudur da aslında. Ancak bugünlerde değişen birşeyler var. Konya artık KOBİ başkenti olarak tanımlanmaktan çıkıp modern sanayi kentleri arasında yer almak için çok hızlı yol alıyor. Konya  sahip olduğu girişimci ruhu ve iç dinamikleri ile uluslararası markalar için de cazip bir üretim merkezi haline gelmek için büyük çabalar sarfediyor.

Konya Sanayi Odası Başkanı ve  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü'nün sıkça dile getirdiği bir hedefi var. Kütükçü, Konya'yı KOBi başkenti olmanın ötesine götürmek gerektiğini düşünüyor. Konya'da ihracatın yüzde 99'unu KOBİ'lerin yaptığını vurgulayan Kütükçü, “ Konya Türkiye ihracat sıralamasında hakettiği yerde değildir. Emsal illerden Gaziantep 2013 Ağustos ayına kadar 4 milyar dolarlık ihracat yapmışken Konya 876 milyon dolarlık ihracat yapmıştır. Gaziantep'te KOBi niteliğindeki işletme sayısı 28 bin civarındayken Konya'da bu rakam 39 binlerdedir. Yani emsal illere göre KOBi sayımız fazladır ama KOBİ'lerimizin verimliliği düşüktür. Bizdeki KOBİ'lerin ölçeklerini büyütmeleri gerekiyor. KOBİ'lerimizin ürettiklerini hedef pazarlarda görücüye çıkarması gerekiyor” diyerek konunun önemine dikkat çekiyor.

KOBİ'lerin Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu, ancak artık ölçek büyütmesinin zorunlu olduğunu her defasında  vurguladığını dile getiren Kütükcü,  "Konya'yı işletmelerimizin ölçek büyüttüğü, daha rekabetçi olduğu bir şehre dönüştürmek istiyoruz. Bunun içinde bölge sanayicilerimizin ölçeklerinin nitelik ve nicelik olarak katkıda bulunmak için çalışmalar yürütüyoruz.Böylece bölgemiz uluslararası markalar tarafından daha çok tercih edilecektir" diyerek konuya verdikleri öneme değiniyor.

Emsal illere göre KOBi sayısı çok fazla olan Konya'da KOBİ'lerimizin verimliliklerini artırarak, daha büyük ölçeklerde çalışmaları gerektiği bir gerçektir. Ülke ekonomisine daha fazla katkı yapmanın yolu da bu çabalardan geçecek. 180 ülkeye ürünlerini ihraç etme başarısını gösteren Konyalı KOBİ'ler rekabet edebilmek ve ayakta kalabilmek için ölçek büyütmek, üretimlerini arttırmak zorundalar.

Tüm yazılarını göster