Konya Ticaret Odası Uluslararası Fuar merkezi geçen yıl gerçekleştirilen salon yatırımları ile 66 bin metrekaresi kapalı, 20 bin metrekaresi açık olmak üzere toplam 86 bin metrekarelik fuar alanına ulaştı. Bu alanla “Anadolu’nun en büyük fuar merkezi” ünvanına da kavuşulmuş oldu.
Sanayinin İstanbul’dan Anadolu’ya yayılması nasıl bir zorunluluksa fuarcılığın da aynı şekilde Anadolu’ya yayılmasının zorunluluk olduğunu ifade eden Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, “İstanbul artan nüfusu ve kozmopolit yapısıyla sürekli maliyetleri artan bir şehir haline gelmiştir. Bu yüzden fuar organizasyon firmaları da, fuarlar için artık İstanbul dışındaki Anadolu şehirlerini mercek altına almaya başlamıştır. Konya jeopolitik konumu, gelişmiş sanayi ve ticaret yapısı, coğrafi şartları, ulaşım kolaylığı ve maliyet düşüklüğü açısından fuarcılıkta cazibe merkezi olmaya doğru yol almıştır”diyor.
Konya Ticaret Odası olarak kentin bu potansiyelini değerlendirmek amacıyla fuar organizasyonlarına destek verdiklerini belirten Öztürk, “Konya Türkiye’nin en büyük fuar alanına sahip ikinci şehridir. Fuarlar aracılığıyla hem sektörlerimizin gelişimine hem de şehrimizin ticaretine katkı sağlıyoruz. 2023 yılında Konya’yı fuarcılıkta merkez yapmayı hedefl iyoruz ve bu hedefi gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
2017 yılı itibariyle toplam 2 milyon ziyaretçi hedefine ulaşmayı amaçladıklarını aktaran Öztürk, asıl projeleri olan mevcut 6 holden oluşan fuar merkezini 12 hole çıkarmaya yönelik çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Bu proje ile fuar merkezlerinin 132 bin metrekaresi kapalı, 80 bin metrekaresi açık olmak üzere toplam 212 bin metrekare teşhir alanına ve 19 bin metrekare dolaşım alanına sahip olacağını vurgulayan Öztürk, “Türkiye’nin en büyük fuar merkezini yapacağız. Bu özellikte bir fuar merkezi Konya’yı, 2023 yılında Türkiye’nin fuarcılık merkezi yapacaktır” şeklinde konuştu.
Fuarcılıkta merkez olmak için çalışan Konya, Tarım Fuarı gibi marka haline gelmiş fuarlara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Çalışmalar özellikle makine, yapı, gıda, döküm ve tohum-hayvancılık fuarlarını da marka fuarlar haline getirmeye odaklanmış durumda.