Konut pazarında fiyatlar kafa karıştırıyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Konut sektöründe gerçek durumu anlamak mümkün değil.

Kriz sonunda konut talebi geriledi deniliyor. Fakat gazetelerde sayfa sayfa yeni konut projeleriyle ilgili ilanlar yayımlanıyor.

Bazı girişimciler talepten şikayet ederken, bazıları bırakınız maketi ilandan konut sattığını söylüyor.

Bu arada TOKİ, fırsat bu fırsat İstanbul'da nerede boş bir arsa var ise satışa çıkarıyor. Hafta sonu gazetelerde yer alan haberlere göre TOKİ'nin 4 bin konut yapılabilecek büyüklükte 355 bin metrekare inşaat alanlı arsa ihalesi için 3 büyük inşaat grubu yarışıyormuş.

İstanbul'un merkezine oldukça uzak olan bu TOKİ arsalarında anlaşıldığı kadar arsa payının metrekare inşaata yükü 450 TL dolayında olacak.

İnşaat maliyeti de metrekarede 800-900 TL olsa demek ki bu projede 100 metrekarelik bir konutun 150 bin TL'den aşağıya satılmaması gerekecek. Basit anlatım ile metrekare satış fiyatı 1.500 TL dolayında olacak.

İstanbul'da konut fiyatlarında öncelikle arsa maliyeti daha sonra inşaatın kalitesi fiyatı belirliyor.

Şehir merkezine göreceli olarak yakın ve gelişmiş bölgelerde arsanın inşaat maliyetinde metrekare yükü 1.500 TL'ye kadar yükseliyor. O zaman 100 metrekare konutun 250 bin TL'den aşağıya satılması mümkün olamıyor.

Şehir merkezinde krizden önce bazı lüks projelerde metrekaresi 10 bin dolardan konut satıldı. Bir veya iki projede metrekare satış fiyatının 15 bin dolara çıktığı söylendi.

İşte o dönemde İstanbul'da lüks konutların yakın zamanda metrekaresinin 25 bin dolardan satılacağı söylenmeye başlandı.

Önceleri  metrekaresi 10 bin dolar olan konutlarda fiyatlar şimdilerde 6 bin dolara kadar geriledi.

Fakat hâlâ bazı lüks projeleri sürdürenler, metrekare fiyatının 15 bin doların üzerine çıkacağı inancını taşıyor.

Konut sektöründe gelişmeleri izleyen, bilgi derleyen, bilgi yayınlayan bir örgüt olmadığı için kamuoyu da, sektörün içindekiler de neyin ne olduğunu anlayamıyor.

Çok ilginçtir ki konut sektörü ile ilgili en sağlam bilgi kaynağı gazetelerin emlak ekleri. Bu eklerde çalışanlar sektörü en iyi değerlendiren uzmanlar haline geldi.

Tüm yazılarını göster