Konut patlaması ile çok sayıda ”marka” ortaya çıkmıştı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Konut sektöründeki talep patlaması, Türkiye'den konut yapan "müteahhitlerin", "yap-satçıların" ve de "inşaat firmaları"nın markalaşmasına yol açtı.

Marka yaratmak kolay bir iş değildir. Marka yaratmanın büyük bir maliyeti vardır. Tabii ki önce markanın ardındaki malın ve hizmetin kalitesi önemlidir ama, marka yaratmanın bir de reklam faturası vardır.

Marka yaratmak kadar markayı korumak ve sürdürmek de önemlidir.

Kriz rüzgarının etkisinde konut ve ticari yapı sektörlerindeki sarsıntının, öne çıkan bu markaları nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek.

Ümit edilir ki, marka olmuş kişi ve kuruluşlar kriz döneminde ayakta kalmayı başarır ve krizi en az zararla atlatarak markalarını sürdürmeye imkan bulur.

Yaklaşık iki yıl önce bu sütunda Esra Özdemir'in Milliyet'te yayınlanan bir yazısından yararlanarak konut ve de ticari yapıda markalaşan kişi ve kuruluşların isimlerini vermiştim.

İnşaat sektöründeki durgunlukta o yazıya konu olan markaları hatırlatmanın ilgi çekebileceğini düşünüyorum.

İnşaat sektöründeki balonun en şişkin olduğu günlerde artan talep artışına dayalı olarak yükselen fiyatlar, maket üzerinden satışlar, alıcıların "parlak isimlere kanması", alıcıların ulaşım sorunlarını önemsememesi ve de inşaat sektörüne girenlerin büyük getiriler elde edebileceğine olan inanç karşısında sanayiciler, ihracatçılar ve marketçiler konut işine soyunmuştu

Canlı talebin cazibesi ile inşaat sektörüne yeni girenler, rekabette öne çıkabilmek için markalaşmaya yöneldi.

O yıllara kadar konutta marka olmayı başarmış Soyak, Ağaoğlu, Dumankaya, Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Baytur gibi firmalar, oluşan taleple markalarını daha iyi noktalara taşımayı başarırken, birçok inşaat şirketi de güçlü markalar yarattı.

Uzun yıllardır konut sektöründe faaliyet göstermelerine karşın, yerel firmalar olarak kalan Teknik Yapı; Uphill ve Uplife markalarıyla, Taş Yapı: Mashattan, Novus ve Almondhill gibi projeleriyle ve Ankara merkezli KC Kapı, marka yaratan en başarılı şirketler listesinde üst sıralara yerleşti.

Yine geçmişteki faaliyet alanı konut olan ancak sadece taahhüt işlerine imza atan Emay İnşaat, Kentplus'la ve Hektaş İdealistkent konseptiyle marka olmayı başardı.

Sur Yapı, Dündar İnşaat, İnanlar İnşaat, Astaş gibi firmalar da lüks konut projeleriyle kendi markalarını oluşturmanda başarılı oldu.

Diğer sektörlerden konut işine girenlerin yanı sıra taahhüt bazında inşaat işleri yapan bazı firmalar da yap-sat tarzı konut projelerine girdiler.

Bu şirketler arasında Emay İnşaat, Hektaş, Çuhadaroğlu İnşaat, K Grup, Ant Yapı, Varyap Varlıbaşlar gibi şirketler yer aldı. Ayrıca Türkiye'nin ilk plazalarından birini inşa eden, 2007'nin başına kadar bu alanda faaliyet gösteren Mimtur İnşaat da Ataşehir'deki Polaris Residence'la konut işine başladı.

Sanat ve spor camiasından birçok ünlü isim de konut sektörüne girdi. Bu konuda İbrahim Tatlıses başı çekti. Riva'da inşa ettirdiği Çakıl Vilları'yla konut işine giren Hülya Avşar'ı Galatasaraylı futbolcu Ergün Penbe izledi. Şarkıcı Seren Serengil de Sapanca'da 60 villalık bir proje ile adını duyurdu.

Galatasaraylı futbolcular Okan Buruk ve Arif Erdem, reklamcı Alinur Velidedeoğlu, Beşiktaş'ın eski yöneticisi Kıvanç Oktay, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın oğlu Gökhan Durak'la birlikte çalışan Ferdi Tayfur da konut işine giren diğer ünlülerden idi

Hakan Şükür'ün Antalya'da Hakan Şükür Konakları'yla başlayan müteahhitlik macerasıysa ortağıyla mahkemelik olunca hüsranla bitmişti.

2005 yılının başında sayıları iki elin parmaklarını geçmeyen gayrimenkul yatırım ortaklıklarına (GYO) her geçen gün bir yenisi eklendi.

Sinpaş GYO, Ülker Grubu'nun kurduğu Sağlam GYO ve İdealist GYO yenilerden önde gelenlerdi...

Sektörün yaşadığı değişim süreci ve yeni ihtiyaçları, yeni uygulamaları da beraberinde getirdi. Böylece inşaat sektörü çok da alışık olmadığı reklam ve promosyon dünyasıyla tanıştı. Bu dönemde açıklanan en büyük reklam bütçesini 3.5 milyon dolarla Han Yapı kullandı. Onu 2 milyon dolarla Teknik Yapı takip etti.

Kumburgaz'da Zeytinsuyu Tepesi Evleri'ni inşa eden Saros İnşaat promosyonlu konut satışlarında rekor kırdı.

Promosyon uygulaması otomobil kampanyasıyla başladı. Tekne ve cip dağıtıldı. Ev alanların elektrik su gibi faturalarını, çocuklarının okul masraflarını ödemeyi, taahhüt edenler, Japon Yeni'yle kredi bulmaya yardımcı olanlar görüldü.

Haberlerde fikri takip denilen bir uygulama vardır. İki yıl önce bunlar olmuştu. Acaba bugün durum nedir? Bugün inşaat sektöründe öne çıkanlar marka yaratanlar ne durumda? Teker teker her markanın her müteahhidin ve şirketin durumu bilinmiyor ama bir gerçek var, genelde bir çöküş yaşanıyor.

Tüm yazılarını göster