Konkordato düzeni 15.03.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7101 Sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile değiştirilmiştir. Sonradan 19.12.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7155 sayılı Kanun ile yeni bir düzenleme yapılmıştır.
Kanun koyucu 7101 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemelerde getirilen hususlara çok haklı ve isabetli bir düşünce ile 7155 sayılı Kanun ile yeni esaslar getirmektedir.
Bundan sonra, konkordato müracaatlarında azalma olduğu basında belirtilmektedir. Aslında belirtilen azalma konkordatoya müracaat etmek isteyen şirketlerin bilançolarından kaynaklanmaktadır.
Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı 29.Nisan.2019 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde yayımlanan röportajında bu hususu “Konkordatonun zorlaşmasıyla…“ kelimeleri ile başlayan cümlesi ile ifade etmektedir. Şirketlerimizin bu muhasebe düzenleri ve sonuçta çıkan bilançoları dikkate alındığında yapılan açıklama çok doğru ve yerindedir.
7155 sayılı Kanun ile getirilen değişiklikler ile konkordato başvurusunda ibraz edilmesi gereken, bağımsız denetim kuruluşlarınca hazırlanacak olan rapora ilişkin esaslar yeniden belirlenmektedir. Öncelikle, raporu verecek denetim kuruluşları daraltılmakta ve kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimi için yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarının rapor hazırlaması öngörülmektedir. Ayrıca raporun niteliği değiştirilmekte ve finansal analiz raporundan makul güvence veren denetim raporuna dönülmektedir. Yine denetimin standardı netleştirilmekte ve raporun Türkiye Denetim Standartlarına göre hazırlanması şart koşulmaktadır.
Buna göre Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimi için yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından Türkiye Denetim Standartlarına göre yapılacak denetim kapsamında hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvence veren denetim raporu ile dayanakları konkordato başvurusu sırasında mahkemeye sunulacaktır.
Böylece konkordato talep eden borçlu hakkında geçici mühlet kararı verilmesi, borçlunun mali durumunu net bir şekilde ortaya koyan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvence veren denetim raporuna dayanacaktır.
Yapılan değişiklik, borçlu ve alacaklının menfaat dengesinin daha iyi bir şekilde korunmasına katkı sağlayacaktır.
Maddeye ilave edilen fıkrayla, denetim raporunu hazırlayacak denetim kuruluşlarının faaliyetleri, bu kuruluşların hak ve yükümlülükleri, hazırlanan raporların ilgili kurum tarafından incelenmesi ve denetlenmesi, bu raporlar sebebiyle denetim kuruluşlarının idari ve hukuki sorumlulukları ile diğer hususlar hakkında 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerinin uygulanması hükme bağlanmaktadır. Böylece konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvence veren denetim raporlarını hazırlayanların çalışma şekli, denetimleri ve sorumlulukları açıkça düzenlenmekte ve bu çerçevede hazırlanacak raporla, konkordato talep edenin gerçek mali durumunun mahkeme huzuruna taşınması sağlanmaktadır.
Aslında yapılan düzenleme konkordato düzeninin zorlaştırılması değil, denetimin tam anlamı ile yerine getirilmesi ve dolayısıyla borçlunun mali durumunun net bir şekilde ortaya konması ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvence veren denetim raporunun sağlanmasıdır.
Yurdumuzda maalesef kayıt dışılık devam etmektedir. Kayıt dışılığın devam etmesinden dolayı da bilançolar şirketlerin mali durumunu net olarak göstermemektedir. İşte kanun koyucu bu durumu göz önünde tutarak tedbir almıştır.
Bilançoların şirketlerin durumunu net olarak göstermemesi sonucunda bilanço rakamları güvenilir olmaktan uzaktır. Bu şekilde çıkan bilançolar konkordato müracaatında sorunlar çıkartmakta, ayrıca bu tip bilançolar ile bankalardan kredi alma olasılığı azalmaktadır. Bütün bunların yanında şirketinizin hisselerini devir etmek istediğinizde bilançonun gerçek durumu göstermemesinden dolayı istenilen netice alınamayabilecektir.
Sonuç olarak bilançoların gerçek bilgiler ile donanımlı olmaması neticesinde denetime elverişli bir bilançoya sahip olunmamasından dolayı konkordatoya müracaat zorlaşmış gibi algılanmaktadır.