Kongre yaklaşırken… Orman mı? Adalı mı?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Mayıs başında yapılan Tüzük Tasdik Kongresi ile birlikte seçim sathı mailine giren siyah-beyazlı camiada, genel kurula yönelik bir analiz yapmak için öncelikle rüzgârların birkaç kez yön değiştirdiğini saptamak gerekiyor. Alınan karar ile seçimli genel kurul arasında oldukça kısa bir süre olmasına rağmen rüzgârların mutedil esmeyişinin şüphesiz sebepleri var. İlk günlerde "dere geçerken at değiştirilmez" ve "Sezar'ın hakkı Sezar'a" benzetimleriyle destek bulan Fikret Orman'ın, kulübü zor gününde sahiplenişi ve düzlüğe çıkarma uğrunda azımsanmayacak çabalar göstermesi, genel kurul teveccühünün mevcut başkan yönünde olacağına yönelik kuvvetli emarelerdi. Ancak ilerleyen günlerde camianın önemli isimlerinden Murat Aksu'nun desteğini alarak adaylığını açıklayan Serdal Adalı, kongrenin karar vericileri olan genel kurul üyelerini bir kez daha etraflıca düşünmeye itti. Gelişen olaylar silsilesi içerisinde kulübe ait borç rakamlarının gerçekliği sorgulanır hale gelince ve Adalı kulübün geleceğine yönelik projelerini -kendisiyle birlikte ekibinin maddi gücüne atıf yaparak- açıklamaya başlayınca, dengeleri değiştirebilecek ölçüde ilgiye mazhar oldu. Özellikle Beşiktaş'ın biten sezonda "Feda" parolasıyla küçüldüğünü söyleyen Serdal Adalı'nın önemli transferler yapacağına dair iddialı yaklaşımları, "kaliteli ve kariyerli futbolcu" anlamında sıkıntı yaşayan Beşiktaşlıları cezbetti. Öyle ki, bir taraftar sitesinde yapılan 50 bin katılımlı oylamada Adalı'ya verilen desteğin yüzde 60'lara kadar yükseldiğini gözlemledik. Her ne kadar genel kurulların seçimlere ve olaylara yaklaşımı her kulüpte taraftardan farklılık gösterebilse de bu gelişme, ibrenin yönünü belli etmesi bakımından önemliydi.
Aynı zamanda TJK Başkanı olan Adalı'nın yarışta bir hatta bir buçuk boy öne geçmesinden sonra İsviçre'den gelen UEFA açıklaması ise siyah-beyazlı camiada bir kez daha şapkaların öne konulmasına yol açtı. Öyle ya, 17 Haziran'da başkan seçilecek Adalı ay sonunda futboldan ömür boyu men edilirse zaten takım planlaması ve transfer anlamında vakit kaybetmiş Beşiktaş kulübü ne yapacaktı? (Tüzüğe göre başkanlık makamı boşalmışsa ve olağan seçimli genel kurula 6 aydan fazla süre varsa, 30 gün içerisinde yeni seçim yapılması gerekiyor) Bu elbette büyük bir sorundu. Bu aşamada temizliğinden şüphe duymayan Adalı'ya inanmak ve katılmak gerektiğini düşünüyorum çünkü söz konusu maçı izleyenlerden biriyim. Transfer görüşmesini "şikeye teşebbüs" olarak yorumlamak ise hem yurt içinde hem de yurt dışında pek çok örneğini verebileceğimiz gibi biraz zorlama olacaktır. Tam da bu noktada ve nedense seçime dört gün kalmışken, Fikret Orman'ın özel hayatını gündeme getirerek Beşiktaş genel kurulunun algılarına yön verilmek istenmesi, en hafif tabiriyle bana yarışın tatsızlaşmaya başladığını düşündürüyor. Bu son gelişmelerden sonra rüzgârın yönü bir kez daha değişecek mi, hep birlikte göreceğiz ancak sonuç ne olursa olsun Beşiktaş'ın belirsizlikle dolu günleri bir an evvel geride bırakması en büyük dileğimiz. Kulağıma gelen çeşitli iddialara göre, genel kurulda hali hazırda 1200 TL olan kulüp üyelik ücretinin 5 bin TL'ye yükseltilmesi için teklif vermeye hazırlananlar varmış. Bence bu durum başkanlık seçiminden çok daha önemli. Neden derseniz, Beşiktaş'ın 3 senesini yönetmeye değil belki de gelecek 20 yılına ipotek koymaya çalışan oy bezirgânlarının varlığını gösteriyor da ondan.

Dünya liglerinden haberler

- Arsenal menajeri Arsene Wenger planlanan Asya turunun özellikle genç oyuncular için çok yararlı olacağını söyledi. İngiliz temsilcisi Asya turunda Endonezya 11'i ile gösteri maçı yapacak. Arsene Wenger'in ekibi, ayrıca Vietnam ve sonrasında Gagoya Grampus ve Urawa Reds ile hazırlık maçları için Japonya'ya gitmeye hazırlanıyor.

- Manchester City, Sevilla'dan Jesus Navas'ı transfer ettiğini duyurdu. Kulübün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, 23 kez İspanya Milli Takımı ve 393 kez de Sevilla forması giyen Navas ile resmi sözleşmenin imzalandığı duyuruldu. Deneyimli oyuncunun bonservis bedeli ve yıllık ücreti ise henüz açıklanmadı. Jesus Navas, Fernandinho'dan sonra Manchester City'nin bu yaz tamamladığı ikinci transferi oldu.

- Inter, emektar oyuncusu Javier Zanetti ile olan sözleşmesini 2014 yılına kadar uzattığını duyurdu. 39 yaşındaki defans oyuncusu geçtiğimiz sezon Palermo ile yaptıkları maçta aşil tendonundan sakatlanmıştı. Sakatlığının ciddi olmasına rağmen takımının kendisinden vazgeçmemesi, Arjantinli oyuncu çok mutlu etti.

- Chelsea menajeri Jose Mourinho'nun kadrosunda görmek istediği Schalke'nin genç yıldızı Julian Draxler, Avrupa'nın devlerinden birinde forma giymeye sıcak baktığını saklamadı. Draxler, "Hangi futbolcu Real Madrid, Barcelona, Manchester United veya Chelsea'de oynamak istemez. Bence bu utanılacak bir şey değil." şeklinde konuşurken, Schalke yönetimi ise dedikodulara temkinli yaklaşıyor.

- Ajax'ın sezonun bitmesiyle serbest kalan Sırp oyun kurucusu Miralem Sulejmani, Portekiz ekibi Benfica'ya imza attı. Benfica'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada Sulejmani ile 2018 yılına kadar sözleşme imzalandığı duyuruldu. Son 5 sezondur Ajax forması giyen 24 yaşındaki orta saha oyuncusu, geçtiğimiz sezon sadece 8 maçta görev almıştı.

- Fransa'nın en saygın spor gazetelerinden ''L'Equipe''in iddiasına göre bir süredir devam eden temaslar sonuca ulaştı ve Roma, Rudi Garcia ile her konuda anlaştı. 2008 yılından bu yana Lille'de teknik direktörlük görevini sürdüren Garcia, Fransız ekibiyle bir lig, bir de Fransa Kupası zaferi yaşamıştı.

Türkiye liglerinden haberler

- Zaman zaman Beşiktaş'tan ayrılacağı konuşulan Slovak oyuncu Filip Holosko, Slovak basınına olası transferiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Holosko, "Ayrılacağımı düşünmüyorum ama ilginç bir teklif gelirse bunu görmezden gelemem. Aileme de danıştıktan sonra tabii ki teklifleri düşünebilirim" diyerek takımdan ayrılma ihtimalinin de olduğunu belirtmiş oldu.

- Trabzonspor'da Zokora, Cech, Emerson ve Colman geçen yıldan kalan alacaklarını tahsis etmek için avukatları aracılığıyla bordo-mavili kulübe ihtar çekti. Futbol Genel Direktörü Ünal Karaman, bazı oyuncularının kulübe ihtar çektiğini doğruladı. Ünal Karaman yaptığı açıklamada, geçmişte yapılan sözleşmelerin sıkıntılarını yaşadıklarını belirtti ve sıkıntılı bir dönemden geçtiklerini vurgulayarak sorunu çözmeye çalıştıklarını söyledi.

- Spor Toto Süper Lig'in yeni ekiplerinden Kayseri Erciyesspor, 3 futbolcuyla anlaşma sağladı. Kulüp Basın Sözcüsü Kaan Savruk, yaptığı açıklamada, gurbetçi futbolcular Volkan Okumak, Kerim Avcı ile Kamerun asıllı Fransız oyuncu Georges Constant Mandjeck ile anlaşmaya vardıklarını söyledi. Savruk, yeni sezonda kaliteli bir takım oluşturmak adına transfer çalışmalarının süreceğini sözlerine ekledi.

- Galatasaray, teknik direktör Fatih Terim'in ısrarla istediği Carlinhos transferinde son yaklaştı. Carlinhos'un transferi için Brezilya'ya üs kuran Taffarel ile Cenk Ergün'ün, 28 yaşındaki futbolcuya imza attırması için aradaki tek pürüzün 500 bin euroluk fark olduğu iddia ediliyor. Sarı-kırmızılıların, Carlinhos'a 4 yıllık sözleşme ve sezon başına 2 milyon euro teklif ettiği biliniyor.

- Spor Toto Süper Lig'den düşen Mersin İdman Yurdu, Kayseri Erciyesspor'dan Emrah Bozkurt'u renklerine bağladı. Kulüp Başkanı Ali Kahramanlı yaptığı açıklamada, yeni sezonda başarılı bir ekip kurup, yeniden Spor Toto Süper Lig'e "merhaba" demek istediklerini söyledi.

-  Boluspor oyuncusu Ali Güzeldal'ın sözleşmesini bir yıl uzattı. Boluspor tesislerinde düzenlenen imza törenine Kulüp Başkanı Mehmet İnceayan, yönetim kurulu üyeleri ve futbolcu Ali Güzeldal katıldı. Kulüp Başkanı İnceayan, Ali Güzeldal ile bir yıllık anlaşma imzaladıklarını, yapılan transferin hedeflere yönelik önemli hamlelerden biri olduğunu söyledi.

Tüm yazılarını göster