Kongre turizmi

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Kongre turizmi, kıyı turizmi ve kültür turizminden farklı bir turizm hareketi. 

Düzenlenen kongrelere katılanlar meslek sahibi varlıklı turistler. Genelde eşleriyle kongreye katılıyorlar. Genelde kongre sonunda, kongrenin yapıldığı şehirde veya başka şehirlerde konaklamalarını uzatıyorlar. 

Bu nedenle kişi başı günlük harcamaları diğer turistlerden yüksek oluyor. 

Kişi başı harcama turistlerin genelinde 800 dolar iken, kongre için gelen turistlerde kişi başı harcama 2 bin, 2.500 dolara çıkabiliyor. 

Türkiye’de bir yılda yapılan 500 ve daha yüksek katılımlı uluslararası kongre sayısı on yıl önce 80 dolayında iken şimdilerde Türkiye genelinde 200‘ü aştı. İstanbul’da yılda 130 uluslararası kongre toplanıyor. 

Türkiye’nin çekiciliği kadar, şimdilerde Türkiye’deki otel kaliteleri, kongrelerin toplanacağı salonlar ve kongre turizmi organizasyonu becerisinin artması da kongre turizminin gelişmesini sağlıyor. 

TÜRSAB’ın açıklamalarına göre Türkiye’ye bir yılda kongre, fuar, seminer için gelen yabancıların sayıları 2.5 milyon dolayında. 

Bunların her biri en yüksek harcamayı yapmıyor ama, tatil ve kültür turizmi için gelenlerden çok daha fazla harcama yaptıkları için turizm gelirini artırıyor. 

Türkiye ülke olarak uluslararası kongre turizminde 21’inci sırada. İstanbul ise şehir olarak kongre şehirleri sıralamasında 8’inci sırada yer alıyor. 

İstanbul bir yılda 500 kişiden fazla katılımlı 120’ye yakın kongreye ev sahipliği yapar hale geldi.

İstanbul’da 2014’te uluslararası 125 kongre düzenlendi. Tıp-medikal ile bilim ve teknoloji kongreleri önde geliyor. Bu kongrelere ağırlıklı olarak Amerika, İngiltere ve Belçika merkezli meslek kuruluşlarının üyeleri katılıyor. 2014 yılında 75 bini aşan yabancı delege bu kongrelere katıldı. 

Uluslararası kongrelerden ayrı olarak İstanbul’da 2014’te eğitim, tıp ve kültür-sanat alanlarında 143 ulusal kongre gerçekleşti. 

Şehir olarak 120’yi aşan kongre ile dünya sıralamasında 8’inci durumda olan İstanbul’u, 30 kongre ile Antalya, 12 kongre ile İzmir ve 10 kongre ile Ankara takip ediyor.

Tüm yazılarını göster