Kongre turizmi gelişiyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Kongre turizmi ülkeler ve şehirler için yeni ve de önemli bir gelir kaynağı. 

Değişik sektörlerde, değişik mesleklerde olanlar kendi ülkelerinde veya başka ülkelerde düzenlenen kongrelere toplantılara katılıyorlar.
Bu kongre ve toplantılarda belli konulardaki gelişmeler konuşuluyor. Tartışıyor. Örneğin doktorlar yeni bir tedavi şeklini gündeme getiriyor. Mühendisler yapı teknolojisindeki gelişmeleri öğreniyor.

Kongrelere katılanlar genelde aileleri ile seyahat ediyorlar. Gittikleri şehirde 3-7 gün kalıyorlar. Bu tür kongrelere katılanlar mesleklerinde öne çıkan, üst gelir grubundaki kişiler. Bu nedenle harcamaları da yüksek oluyor.

Kongre turizmi için toplantının yapılacağı salon, kalınacak otel önemli ama, daha da önemlisi kongrenin yapılacağı şehrin “temizliği, çevresi, özellikleri, kongre dışı saatlerde katılımcıların ilgisini çekecek yeme, içme ve eğlence imkanları”.

Bizde son yıllarda kongre sapılacak salonların sayısı arttı. Otellerimiz iyileşti. Bu gelişmelerle Türkiye ve özellikle İstanbul dünyada en fazla kongre organizasyonu yapılanlar listesinde öne çıktı.

Dünyada bir yılda 35 binden fazla kongre yapılıyor. En fazla kongre yapılan ülke ABD. Yılda bine yakın kongre toplanıyor. Sonra Almanya geliyor. Türkiye’de 2013 yılında 196 uluslararası kongre yapıldı. Ülke olarak dünya sıralamasında 21’lerdeyiz.
Uluslararası kongre sıralamasında ise İstanbul 142 kongre ile 9’uncu sırada. Birinci şehir 181 Kongre ile Viyana. Viyana’yı Paris, Barselona, Berlin, Madrid, Londra, Amsterdam İzliyor. Sonra İstanbul geliyor..

Kongre turizmi için gelen yabancılar daha fazla döviz harcaması yapıyor.
Kıyı turizmi için gelenlerin kişi başı harcamaları 600-700 dolar iken, kongre turizmine gelenlerin kişi başı harcamaları 2 bin-2.500 dolar oluyor.

Tahminlere göre 2013 yılında Türkiye’ye kongre turizmi için gelenlerden sağladığı toplam döviz 2.5 milyar dolar oldu. İstanbul’daki kongrelerin geliri 1.7 milyar dolar dolayında tahmin ediliyor.
2014 ve 2015 yılları için şimdiden Türkiye’de 106, İstanbul’da 77 kongre için gün alındığı,  49 bin delegenin yer ayırttığı belirtiliyor.

Kongre turizmi, daha çok döviz harcayan yabancı turistin ülkeye gelmesini, ülkeyi tanımasını sağlıyor. Biz bu işi öğrendik. Bundan sonrası tanıtıma daha çok önem vermeye bağlı.

Tüm yazılarını göster