Konaklarken sürdürülebilirliği önemsemek

Filiz KARAOSMANOĞLU SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM filiz@itu.edu.tr

Seyahatlerimizde otel, pansiyon seçerken sürdürülebilirliği önemsemek, tesisin çevresine etkisini dikkate almak müşteri için yeni bir seçim kriteri iken, hizmet sunanlar için de yeni bir yönetim anlayışı ve pazarda yeşil duruş avantajı demek. Çünkü konaklarken enerji, su, gıda tüketir ve atık üretiriz. Isıtma ve soğutma için harcanan enerjinin verimli kullanımı ile su ve atık yönetimini başarmak hem tesisin hem de konaklayanların karbon izini düşürerek sürdürülebilir tüketim ile hizmetin gerçekleşmesini sağlar. Bu konu, ilk önce otel odalarımızda havluların tekrar kullanımı, yatak takımlarının istendiğinde değişimi ile su ve elektrik tüketimi azaltma önerilerinin yer aldığı yeşil sembollerle bezeli uyarı yazılarında karşımıza çıktı. Öğrendik. Alıştık. Bugün bir otel odasında bunların yanı sıra, enerji verimli aydınlatma, atıkların ayrı toplanması, düşük akış hızlı duş başlıkları ve rezervuarlar, tekrar doldurulabilir şampuan ve sıvı sabunlar, hatta lavabo atık suyunun rezervuarda gri su olarak kullanımı gibi uygulamalar var. Mobilya seçimi ve gıda atıklarının yönetimi de önemli. Bisiklete yönlendirme, elektrikli küçük taşıtların kullanımı da mühim. Büyük otellerde, tatil köylerinde kendi elektrik-ısı-soğuk üretimleri için kojenersyon veya trijenerasyon başarısına ulaşanlar da var. Sözün özü, sürdürülebilir konaklama hizmeti sunmak ve almak mümkün. Yeşil seçimler mevcut. Böylece çevresel, sosyal ve kültürel sürdürülebilirlik eş zamanlı olarak sağlanmakta. İş, eğlence, kültür için yaygın seyahat seçimleri yapma yanı sıra, eko-turizm başlığında: kuş gözleme, tarım ve çiftlik, akarsu, mağara, av, yayla turizmi gibi hedefl er için doğa ile uyumlu konaklama ayrı bir önem kazanır. Bu nedenle otellerin, otel zincirlerinin ve her sınıftan otelin karma satışa sunulduğu web sitelerinde seçimimizi yaparken sürdürülebilirliğimizi önemseyebilir ve kararımızı verebiliriz. Otel tanıtımlarında semboller, sloganlar kullanılarak konu ön plana çıkarılmaya çalışılmakta, hatta ödül puan ya da küçük akçeli ödüllerin fatura yansıtılmasıyla katılımın artırılması için de gayret gösterilmekte. Konu artık tek kullanım ardından yere atılan havluların çok ötesine geçti. Günümüzde girişimler, dernekler, platformlar uğraş verirken otellerin sertifikasyonu için çalışmalar da yapılmakta. 

Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) tarafından "Küresel Sürdürülebilir Turizm Kriterleri" belirlenmiş ve Yeşil Anahtar Eko-Derecelendirme Programı uygulanarak işletmeler sınıfl andırılmakta. Bu kriterleri de içeren, çok sayıda farklı gösterge, sürdürülebilirlik özel kriterleri ve uluslararası anlaşmaları da dikkate alarak şekillendirilmiş standart sürecini ise Yeşil Küre Sertifikasyon Kurumu (Green Globe) yürütmekte. Ülkemizde bu sertifikasyonu almış otel ve turizm firmaları var. 

Tüketici açısından baktığımızda en yaygın tıklanan "TripAdvisor" web sitesindeki "Eko-Liderler Programı" ve verilmekte olan "Eko-Liderler Rozeti" önem kazanıyor. 

Dünyanın en hızlı büyüyen ve en büyük endüstrisi kabul edilen turizmde, sürdürülebilirliğin pazarlama öğelerinden biri olması artık bir gereklilik. Pek çok sorunu olan turizm sektörümüz için tekrar ivme kazanırken yeşil satış için de planlama yapılması itici güçlerden biri olacaktır. 

Gününüz sürdürülebilir, yaşamınız enerji dolu ve mutlu olsun.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi, SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır.

Tüm yazılarını göster