Kokusu dahi yeter

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Volkan Onat / Finansinvest
 
Dünkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısının ardından şimdi gözler yeniden ABD'ye dönüyor. Ancak, son dönemde ABD'de açıklanan zayıf makro verilere karşın yaklaşan başkanlık seçimleri öncesinde Fed'in somut aksiyon alacağına yönelik beklentilerin aslında törpülendiği söylenebilir. Her ne kadar ABD makro verilerinin zayıf gelmesi ile üçüncü bir nicel gevşeme beklentisinin Eylül ayı için canlı tutulduğunu söyleyebilsek de seçimler öncesinde Fed'in yeni bir nicel gevşemeye gitmesi yılın başında yapılan tahminlerin aksine biraz zor gözüküyor. Bu anlamda dün beklentilerden olumlu açıklanan özel sektör istihdamını gösteren ADP verisinin ardından bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi de önem taşıyor. Mayıs ayındaki zayıflığın ardından beklentileri aşan rakamlar hatırlanacağı üzere dikkat çekmişti. Temmuz ayında 163 bin kişi ile beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam artışının bugün açıklanacak Ağustos ayı verilerine göre 125 bin kişi olması bekleniyor. ABD ekonomisindeki büyümenin hâlâ istenen boyutta olmaması istihdamdaki toparlanmanın da yavaş olmasına neden olurken veri sonrasında yatırımcı algılaması ister istemez yine Fed'in önümüzdeki hafta gerçekleştireceği toplantıda ne tip bir aksiyon alıp almayacağına yönelik olacaktır.
 
Aslında zamanı belirsiz olsa da geçtiğimiz haftalarda alınan Fed'den daha fazla parasal  genişleme sinyalleri piyasalara oldukça güç katmıştı. Önümüzdeki dönemde nicel gevşemeye ilişkin bir kararın alınmasını beklememize karşın bu toplantıda düşük faiz ortamı sürecinin 2014 yılından 2015 yılına uzatılması beklenebilir. Piyasaların iştahının kısaca yemek sofraya gelene olduğu düşünülürse, yemek kokusunun tabağı görmeyen yatırımcı iştahını yakın vadede açık tutmaya devam etmesi hiç de şaşılacak bir durum olmayacaktır. Kısaca kendi sofrada olmasa da dumanı ve kokusu yetiyor...
 
Dün gerçekleştirilen ECB toplantısının ardından gelecek hafta gündemi meşgul edebilecek konular Fed toplantısının yanı sıra Almanya Anayasa Mahkemesi'nin Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM)ilişkin vereceği karar ile Eurogroup toplantıları olarak göze çarpıyor. Ancak açıklama ve haber akışı nedeniyle oluşabilecek ani volatiliteye karşı temkinli olmakta fayda var.

Tüm yazılarını göster