Kocaeli'de fuar kültürü yerleşiyor

Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Günümüzde  ulusal ve uluslararası fuarların önemi giderek artıyor. Bu artışa paralel olarak katılımcı firma ve ziyaretçi sayısında da grafiğin yükseldiği gözleniyor. Türkiye’de çeşitli sektörlerde fuarlar düzenlendikçe belli başlı fuar şehirleri de ortaya çıkmaya başladı. Yerleşik bir fuar ve fuarcılık kültürü oluşmuş durumda.

Dünyadan Hannover, Basel, Milano, Karaçi gibi kentler artık ‘fuar kenti’ olarak hafızalarda yer ediyor. Türkiye’de ise İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentler her yıl çeşitli fuarlara ev sahipliği yapıp, yurt içi ve yurtdışından hem katılımcı firma hem de ziyaretçi çekerek marka değerlerini artırıyorlar. 

Son dönemlerde düzenlenen fuarlar ile adından söz ettiren bir başka kent ise hiç kuşkusuz ki Kocaeli. 1966 yılında Kocaeli sanayisinin tanıtılması amacıyla düzenlenen ‘ Kocaeli Sanayi Sergisi’ ile fuarcılık startını veren Kocaeli, o tarihten bu yana devam eden Kocaeli Fuarı’nın yanı sıra iki yıldır düzenlenen Sanayi ve Teknoloji fuarı (SANTEK) gibi fuarlara da ev sahipliği yapıyor.

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) öncülüğünde  gerçekleştirilen bu fuarlara bir yenisi eklendi bu yıl: 30 Nisan- 3 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen ‘İdeal Ev, Evlilik ve Konut Fuarı...

KOTO Meclis Başkanı Bülent Karagöz, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı araştırmalara göre Kocaeli'de her yıl 14 bin çiftin dünya evine girdiğini, yılda ortalama 30 bin konutun satıldığını ifade ederek, "Bu sebepten hareketle böyle bir fuar düzenledik. Kültürel dernekler ile birlikte fuara katılımcı sayısı 200'e ulaştı. 142 firma ise ilk kez fuar organizasyonuna katıldı. Seçkin firmalar en yeni ürünlerini sunmak için Kocaeli İdeal Ev, Evlilik ve Konut Fuarı’nda bir araya geldi. 25 bin 320  kişi fuarı ziyaret etti"ifadesini kullandı.

Karagöz, Türkiye'nin ekonomi santrali Kocaeli'yi kongre ve fuar merkezi konumuna getirmek, ticareti hareketlendirmek istediklerini belirterek, "İlk kez hem konut hem de düğün sektörü tek çatı altında ziyaretçileriyle buluştu. Firmalar fuara özel kampanyalar düzenleyip, indirimler yaptı. Fuara KOTO, KOSGEB, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Belediyesi, Kocaeli Yapı Müteaahitleri Derneği ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi destek verdi.Seneye 40 bin kişinin fuarı gezmesini bekliyoruz" diyor.

Kocaeli'nin adım adım Türkiye'nin tanınmış fuar şehirleri arasına girdiğini izlemek, bize gelecek açısından umut verici geliyor.
 

Tüm yazılarını göster