Kocaeli Ticaret Odası ”Ticarette Nitelik” konusuna dikkati çekiyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı İbrahim Keleş diyor ki, "Rekabet etmek yalnızca sermaye birikimiyle ilgili bir durum değildir; aynı zamanda bilgi, deneyim ve bu özellikleri yetenek aşamasına ulaştırmakla ilgili bir süreçtir de.

Kocaeli, yalnızca bölgesinin değil, aynı zamanda Türkiye'nin de en gelişmiş piyasalarının yer aldığı bir ekonomi koridoru…

Burada ya da başka yerlerde üretilen ürünler bu bölgeden geçerek tüketim sahalarına ulaştırılıyor ve tüketiciyle üretici arasında gerçekleşmesi gereken etkinlik buradan gerçekleştirilen ticaretle sağlanıyor. Yani piyasalarımız dünyayla entegre olmuş, birleşmiş, piyasalar arasında köprü olmuş vaziyette…

Kocaeli bölgesindeki gelişmiş piyasaları daha da geliştirmek, piyasa dinamiklerini dünyayla entegre hale getirmek ve rekabet edebilirliği yerel sermayeli işletmelerine de aşılamak için yapılacak çalışmalara ve piyasaları bu doğrultuda geleceğe hazırlamaya önem veriyoruz."

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı'nın bu sözleri çok önemli. Başkan, küresel olarak ve Türkiye'de ticaret kesiminde değişimi hatırlatıyor. Ticaret kesiminin bu değişime uymasının zorunluluğunu dile getiriyor.

Kocaeli Ticaret Odası'nda , geçen Çarşamba günü "Ticaretde Nitelik ve Bu Niteliğin Alımgücü Üzerindeki Etkileri" başlığı altında gerçekleştirilen bir toplantıda işte bu önemli konu tartışıldı.

DÜNYA'nın katkılarıyla düzenlenen toplantıyı DÜNYA Başyazarı O.S.Arolat yönetti. Ekonomi yazarımız Dr.R.Bozkurt konuştu.

Oda üyelerinden Vezir Kaya ,Ümit Cankan ve Selma Baylan Birel deneyimlerini, görüşlerini ve önerilerini anlattı.

Kocaeli Ticaret Odası 1897 yılında kurulmuş köklü ve güçlü bir meslek kuruluşu. Şimdilerde Kocaeli'de 1.5 milyon insan yaşıyor.

27.881 Sigortalı işçi çalıştıran işyeri var.

301.400 Sigortalı işçi bulunuyor.

163.100 Emekli aylığı ile geçinen nufusa sahip.

Kocaeli Ticaret Odası'nın üye sayısı 10 binin üzerinde.

Kocaeli'de ticaretin dinamiği yöredeki sanayi tesisleri. 12 Organize sanayi bölgesindeki işyerlerinin üretimi,çalışanları ticarete hareket getiriyor. Sanayide işlerin iyileşmesi ticaretde de canlanmaya imkan veriyor.

Türkiye'nin her köşesinde olduğu gibi Kocaeli bölgesinde de ticari işletmeler yapısal değişim sancısı içinde.

Ulaşım imkanlarının artması, insanları şehir çevresindeki veya yakın şehirlerdeki işletmelere yöneltiyor.

Organize perakendeciliğin ve toptancılığın yayılması, market ve süpermarket sayılarının artması, bu tür işletmelerin şehir içlerinde bulunması, klasik ticarethanelerin rekabet imkanını sınırlıyor, güçleştiriyor.

Ucuz dövize dayalı ithalat, sanat erbabının, küçük sanayicinin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor, pazarının yabancıların eline geçmesine yol açıyor.

Fakat bütün bunlar bir gerçek. Bu gerçekler değiştirilemeyeceğine göre gerçeklere nasıl uyum sağlanacak? İşte Kocaeli Ticaret Odası bu arayışı sürdürüyor.

Tüm yazılarını göster