Sürdürülebilirlik yönetimi sadece büyük şirketlerin başarabileceği bir olgu, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için masraflı, pahalı ve adeta bir lüks değildir. KOBİ'lerin sürdürülebilir olmaya güçleri yeter. Genel kanının aksine, sürdürülebilirlik ertelenebilecek bir konu değildir.
Ekonomik kaygı, standartlara uyum sağlama, yeniliklere ayak uydurma çabası, öncelikli işletme konuları gibi hususlar KOBİ öncelik listesinde sürdürülebilirlik konusunu alt sıralara atmakta, hatta göz ardı edilmesine neden olmaktadır.
Sürdürülebilirlik yönetimi KOBİ'ler için fırsatlarla dolu bir yoldur. İş stratejisine sürdürülebilirlik yerleştiren KOBİ'ler daha düşük maliyet, daha az risk ve yeni iş olanaklarından faydalanabilirler. KOBİ'lerin varlığı istikrarlı küresel ekonomi ve Türkiye'miz için çok önemlidir. KOBİ'ler işletmelerin %95'ini oluştururken, yaratıkları istihdam ve sosyal-çevresel etki de büyüktür. KOBİ'ler tedarik zincirleri için de vazgeçilmezdir. Büyük işletmelere olduğu gibi KOBİ'ler için de çevresel etki ölçme ve yönetme baskıları da giderek artacaktır. Her KOBİ için kaynak erişimini sürdürülebilir kılmak bugün ve yarın en önemli konuların başındadır. Büyüyerek ilerleme hedefli KOBİ emre amade kaynak erişimini garanti altına almalıdır.
Sürdürülebilir iş kültürü ve yönetiminde muhasebeciler önemli rol oynarlar. Bu noktada yeşil muhasebenin önemi ortaya çıkar. KOBİ muhasebecisi, yeşil muhasebe tanımına uygun olarak enerji maliyeti azaltma, alternatif enerji kaynakları kullanma, atık azaltma, daha az girdi kullanımı, yeni ve/veya verimli ekipman kullanımı gibi konuları, ilgili yatırımları ve çevresel yönetim sistemini işverene anlatır. Öneriler yapar. İşi para olan kişinin anlatımı sayısal ve güven verici olacaktır. Çünkü her bir sürdürülebilirlik adımı için geri ödeme süresini yaklaşık dahi bilmek işvereni ilgisini artıracaktır. Sözü edilen konuları çoğu KOBİ dışarıdan bir yardım almaksızın yapamamaktadır. KOBİ için güvenilir biri, güvenilir bir firma gerekir. Burada güvenilir, sürdürülebilirlik yaklaşımı olan KOBİ dostu bankacılık da önem kazanmaktadır. KOBİ fırsat nerede diye bilmeli, doğa dostu üretimin yükünü değil finansal faydaları için sürdürülebilir uygulamaları benimsemelidir.
Dünyada yeşil muhasebe, iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir işletme yönetimi bağlamında yenilikçi olarak ilerlemektedir. Bu konularda yetkin yeminli muhasebecilerin sürdürülebilirlik servisi sağlaması, müşterilerinin, işverenlerinin, KOBİ'lerin değerlerine değer katmaları, üretimlerini iyileştirmelerinde destek olmaları mümkündür. Böylece muhasebeciler de kendi donanımlarını, işlerini geliştirmekte ve sürdürülebilirlik servisi sunma yetkinliği kazanmaktadırlar. Muhasebe ve mali müşavirlik, diğer deyişle para yönetimi de düşük karbon ekonomisinde yer almaktadır.
Örnek olarak eski ve küresel yaygın yapılanmalı derneklerden biri olan Yeminli Mali Müşavirler Derneği (ACCA) verilebilir. ACCA bu konularda uzman muhasebecilerin sayısının artması için gayret etmektedir. Ülkemizde neler oluyor diye hızlı bir arama-okuma yaptım. Muhasebe, mali müşavirlik sözcükleri çevre ile birlikte arandığında "Çevre ve Temizlik Vergisi", sürdürülebilirlik ile arandığında ise en çok sürdürülebilir satış ile karşılaşıyoruz. Bugünümüz için doğal sonuç. Üretmek zor. KOBİ olmak kolay değil. KOBİ hizmet sektörlerinden biri olmak da hiç kolay değil. Az sayıda yeşil muhasebe, yeşil müşavirlik hizmeti buldum. Var. Çok güzel. Hep beraber öğreniyoruz, gelişiyoruz. Yeşil muhasebe hizmeti de gelişecektir.
Meraklısı için:http://www.accaglobal.com/content/dam/acca/global/PDF-technical/small-business/pol-tp-esis-v1.pdf
Gününüz sürdürülebilir, yaşamınız enerji dolu ve mutlu olsun.
İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi, SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır.