Kısa ama zor hafta geçirdik

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Şevket KERESTECİ / FİNANSİNVEST

Tüm okurlarımızın geçmiş kurban bayramını kutluyor, Van'da 2. kez olan depremde hayatını kaybedenlere de allahtan rahmet diliyorum. Ayrıca canını dişine takıp çalışan tüm Arama ve Kurtarma ekiplerinin de eline koluna sağlık diyorum.

Geçen hafta Yunanistan'da yaşanan siyasi gerginliği fiyatlarına olumsuz yansıtan yurtdışı piyasalar, hafta başında toparlanma eğilimi göstermelerine rağmen dün İtalya borçlanma faizlerinin yükselmesiyle tekrar satıcılı seyir izliyorlar. Avrupa'daki borç krizinin etkisiyle ülkelerin borçlanma maliyetlerinde sert yükseliş yaşanması krizin böylelikle diğer ülkelere de yayılma riskini tekrar gündeme getirdi. İtalya Başbakanı Berlusconi'nin istifa taahhüdü ilk etapta olumlu algı yaratsa da Berlusconi'nin geçici hükümet yerine seçimlerde ısrar etmesi uzun süreli siyasi belirsizlik ve ekonomik kriz çözümlerini uygulamada gecikme endişesi yaratarak global piyasaları olumsuz yönde etkiledi. Ayrıca İtalyan tahvillerinin risk priminin artmasıyla bir İngiliz takas kurumunun alım satım marjlarını yukarı çekmesi piyasalara gelen sert satışları körükledi. Gözler bugün İtalya'da yapılacak olan tahvil ihalesinde olacak. Haftanın ilk üç günü bayram nedeniyle kapalı olan yurtiçi piyasalar bugün tüm bu gelişmeleri fiyatlarına yansıtacaklar. Avrupa'da borç krizinin siyasi krize dönüşmesi ve çözüm yönünde atılmış adımların böylelikle gölgelenmesi kısa vadede riskli piyasaları baskı altında tutmaya devam edebilir. Riskten kaçınma eğiliminin artmasıyla USD, JPY, altın gibi güvenli liman kabul edilen enstrümanların ise kısa vadede yükseliş eğilimini koruma ihtimali yüksek görünüyor. EUR/USD'de zayıflık artan kaygılarla sürebilir, USD pozisyonlarının korunmasını önemli. TCMB'nin TL'yi güçlendirmek adına aldığı son karar ve uygulamalar TL tarafında kalmamıza neden olmalı . Bu nedenle kısa vadede USD ve EUR'nun TL karşısında yükselmesinin satış fırsatı yaratacağını ve  Avrupa nedeniyle yaşanan belirsizlik ortamında hisse ve bono pozisyonlarınızı  artırmak için şimdilik beklemede kalmanızı öneririm.

IMKB Geçtiğimiz haftanın son gününde  56,180 puan seviyesine geri çekildi. Hacimlerin oldukça düşük olduğu günün özellikle son saatinde artan hareketlilik dikkat çekiciydi. Perşembe sabahı yurtdışı piyasaların negatif görünümünün bayram tatilinin ardından İMKB'nin açılışında da etkili olacaktı ki oldu. Avrupa odaklı haber akışı yakından takip edilmeye devam edilmeli. Portföylerimizde de pozisyon artırımı yapmak için şimdilik beklemede kalmayız.

İMKB, yurtdışına bağlı haber ve veri akışının tedirginlik yarattığı, Merkez Bankası'nin parasal sıkılaşmaya yakın kararlarının faizleri yukarı çekerek değerlemeleri baskı altına aldığı, cari açık, enflasyon vb. makro verilerin de henüz piyasayı çok destekleyen bir düzlemde ilerlemediği bir dönem geçiriyor. Bu görünüm altında, İMKB'nin volatil seyrini sürdürmesini bekliyorum. Henüz orta-uzun vadeli riskleri görmek gerçekten zor.

Tüm yazılarını göster