Kırmızı pasaport ile hurda kamyonun ilgisi nedir ?

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Kanun  halk için çıkarılır. Milletin temsilcileri millet için kanun yapar. Yapılan  kanunda halkın haberi olması gerekir. Halkın haberi olmadığı kanun kanun değildir. Her kanunun bir başlığı, bir maddesi olur. Kanunlar bu başlığa ve maddeye göre  aranır, bulunur.

Torba kanun denilen bir kanun şekli ortaya çıktı. Herhangi bir konuda bir kanun çıkarılırken, bu kanunun kuyruğuna  farklı konularda  çok sayıda  madde ekleniyor.

Yaz tatilinden önce olağanüstü  toplanlanan milletvekilleri sabaha kadar çalışarak  yeni bir Torba Kanun çıkardı

Gelir vergisi kesintisinden, hurda kamyon vergilerine kadar birçok konuda düzenlemeyi içeren  bu torba kanun ile  Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik Yapıldı.

 Meclis'in son genel kurulundaki görüşmeler sırasında  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Şimşek, vergi cezaları konusunda bütçedeki 3 milyar 164 milyon liralık hedefin yüzde 75'lik bölümünün ilk 6 ayda doldurulması konusunda "Bizim ceza kanalıyla gelirlerimizi artırma hedefimiz olamaz, ama bizim arkadaşlar iyi çalışıyor" dedi.

Yeni düzenlemeler özetle şunlar:

1) Belediyelere ek kaynak  imkanı yaratıldı

2011 seçiminin öncesinde belediyelerin kaynağı artırılacak. Vakıflar ya da kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup, üzerinde yapılaşma bulunan taşınmazların Hazine'ye ait başka taşınmazlarla trampa edilmesi yoluyla Hazine adına tescil edilenler öncelikle büyükşehir, talep olmaması halinde ilgili belediye, diğer yerlerde ise o yerin belediyesine bedelsiz olarak devredilecek.

2) Gelir vergisinde üst dilim yükseldi

Gelir vergisi dilimleri ve uygulanacak vergi oranları, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenlendi. Ücretlilerin daha geç yüzde 35'lik dilime geçmesi sağlandı. Yüzde 27'lik dilimin üst sınırı 50 bin TL'den 76 bin 200 TL'ye çıkarıldı. Böylece üst gelir grubundaki ücretlilerin yıllık vergi yükü 2 bin TL civarında azalacak.

3) Yatırımcıda yerli ve yabancı ayrımı kalktı

Yatırım fonları dahil, sermaye şirketlerinde, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası kazançları için banka ve aracı kurumlarca yapılacak vergi indirimi sıfıra indirildi. Böylece daha önce yerli yatırımcılar için aynı gelirlerde uygulanan yüzde 10 oranı, sıfırlanarak yerli ile yabancı arasındaki fark kaldırıldı.

 4)Vergi incelemelerinde  koordinasyon  sağlayıcı düzenlemeler yapıldı

Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Kurul, bakanlığının vergi inceleme ve denetim amaçlarına ulaşmasına sağlamak, vergi inceleme denetimleri ile raporlamaya ilişkin standart, ilke, yöntem ve teknikleri geliştirmek; vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların uyacakları etik kuralları belirlemek, birimler arasında koordinasyonu temin etmek gibi görevleri üstlenecek.

5) Baş müşavirin pasaportları da  kırmızı olacak

Resmi pasaport verilmesinde kız ve erkek çocuk ayırımı yapılmayacak. Dışişleri Bakanlığı meslek mensupları dışında, büyükelçi unvanı taşıyan başbakan baş müşavirleri ile Dışişleri danışmanlarına da diplomatik pasaport verilecek.

6) Hurda kamyonun vergi borcu silinecek

Hurda kamyonların teslimi durumunda, vergi silinmesine ilişkin uygulamanın süresi uzatılacak ve kapsamı genişletilecek. Buna göre, 1985 model ve altı kamyonlar, 31 Aralık 2011'e kadar il özel idarelerine teslimleri halinde bunların vergi borçları silinecek.

Bundan sonra hangi baş müşavirin paraportunun renginin ne olacağını merak edenler, veya hurda kamyonun vergisinin ne olacağı konusunda tereddüde düşenler torba kanuna bakacaklar.

Tüm yazılarını göster