Kilidi Hüseyin Sabancı çözdü

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com
Zorlu geçmesi beklenen Fenerbahçe - Kasımpaşa karşılaşması henüz birinci dakika dolarken Fenerbahçe açısından daha da zorlaştı. Mehmet Topal'ın sebep olduğu penaltıyı Kalu Uche gole çevirince Aykut Kocaman ve Fenerbahçe takımının bütün bir hafta kurduğu strateji ve öngördüğü maç planı bir anda çöpe gitti. Skor üstünlüğünü ele geçirdikten sonra katı bir defans anlayışına bürünen Kasımpaşa'nın dayanak noktası, elbette güçlü takım savunması ve ligin en az gol yiyen ekibi olmasıydı. Aslına bakarsanız ideal savunma bloğu dört Türk oyuncudan (Abdurrahman, Yalçın, El Yasa ve Sancak) oluşan lacivert-beyazlıların böyle bir apoleti taşıması üzerinde düşünülmesi gereken bir olgu.
 
Rotasyonlu Fenerbahçe kadrosunun ilk 45 dakikada bekleneni verebildiğini söylemek zor. Bu noktadan hareketle ve sonuç odaklı bir biçimde "rotasyon takımların ritmini bozan bir uygulama olarak değerlendirilmeli" kabulü yapılabilir ancak şahsi kanaatim sarı-lacivertlilerin ilk yarıda oyun kurgusundaki hatalardan ve maça 1-0 yenik başlamanın getirdiği şoktan dolayı üretken olamadığı yönünde. Bu anlamda zaten sahasını çok adamla nadiren terk eden Kasımpaşa'ya karşı bilindik düzene dönmek için 60. dakikanın beklenmesi eleştirilebilir. Orta alanda Baroni "forvet arkası" tabir ettiğimiz bölgeye geçince gerideki Emre'nin defanstan top alarak rakip yarı alana aktarması kolaylaştı. Akabinde oyuna giren Sow da depar kulvarlarına sarkmaya başlayınca bu dakikaya kadar tüm markajı üzerine alan Webo'nun rahatladığını gördük ki, zaten beraberlik golünün gelmesi de çok gecikmedi. İkinci yarının geneline baktığımızda Kasımpaşa'nın Gökhan Gönül'ün çizgiden çıkardığı top dışında olgun ve tehlikeli bir atağını göremiyoruz. Sarı-lacivertli takımın bilhassa ikinci yarıdaki bilinçli baskısı ve seyircinin de bu baskıya eşlik eden coşkulu desteği takdire şayandı. Fenerbahçe'nin temposuyla, devamlılığıyla maçı kazanmayı hak ettiği gün gibi aşikâr buna kimsenin itirazı olamaz ve işin bu boyutunu Şota enine boyuna düşünmeli ancak seyircinin baskı altına aldığı isimler arasında Hüseyin Sabancı'nın ismini de saymalıyız. Çünkü Sabancı'nın Fenerbahçe lehine çaldığı ve maçın kilidini çözen penaltı gerçekten nesnel değil öznel bir karardı ve hakemin yorumu bence yanlıştı. Bunları yazdığımız için Fenerbahçeli futbolseverler belki bize kızacaklar ama bir de şunu düşünsünler: 33.haftadaki Galatasaray maçında oyun 1-1 giderken 90.dakikada Fenerbahçe aleyhine böyle bir penaltı çalınsa tepkileri ne olur? Eğer bu pozisyon penaltı olarak değerlendirilecek ise Süper Lig'de hafta başına minimum 25 penaltı çalınması lazım. Bir de maçtan sonra gündeme gelen küfür mevzusu var ki, kim kime ne demiş bilmediğimizden ve konunun şahidi olduklarını iddia edenler üstü kapalı konuşmayı seçtiklerinden yorum yapmamız doğru olmayacak. Netice itibariyle, Fenerbahçe hakkı olan 3 puanı hakem hatasıyla da olsa hanesine yazdırmış bulunuyor. Maçtan geriye kalan en dikkat çekici husus geçtiğimiz hafta 4-3-3 sistemiyle Trabzonspor'u sürklase eden Fenerbahçe'nin bu maçta aynı sistemle tökezlemesiydi. Sanıyorum aradaki en büyük fark Trabzonspor'un en az Fenerbahçe kadar rakip sahaya gitme isteği taşımasına karşın Kasımpaşa'nın maçın büyük bölümünde Fenerbahçe yarı alanına "mayın tarlası" muamelesi yapması. Belli ki, Aykut Kocaman Kasımpaşa maçının zorlu geçeceğini tahmin etmiş ama rakibin ilk dakikada bulacağı golden sonra birinci bölgeye çakılacağını -doğal olarak- hesap etmemişti. Bu sebeple Aykut Kocaman'ı sadece oyuncu değişikliklerinin dakikasıyla ilgili eleştirebiliriz.
 

23.HAFTANIN SEYRİ

Son gülen Gaziantep
Spor Toto Süper Lig'de 23. hafta mücadelesinde Gazianptespor ile Bursaspor karşı karşıya geldi. Gaziantep Kamil Ocak Stadyumu'nda oynanan mücadeleden gülerek ayrılan taraf, 2-1'lik skorla ev sahibi ekip Gaziantespor oldu. Gaziantepspor galibiyeti getiren golleri 27. dakikada Scott Carson'ın büyük hatasını değerlendiren Darvydas Sernas ile 78. dakikada penaltı vuruşundan Cenk Tosun'dan geldi. Bursaspor'un tek golünü ise 38. dakikada Pablo Batalla kaydetti. Konuk ekipte ayrıca Maurice Edu, 80. dakikada çift sarı karttan gördüğü kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Bu sonuçla Gaziantepspor iç sahadaki galibiyet serisini 2 maça çıkartırken, 28 puana yükselerek rahat bir nefes aldı. Bursaspor ise 34 puanda kaldı.
 
Düellonun galibi yok
23. hafta maçında İ.B. Belediyespor ve Eskişehirspor karşı karşıya geldi. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan karşılaşma 2-2'lik skorla berabere bitti. İ.B. Belediyespor 18. dakikada Samuel Holmen'in golüyle öne geçmesine rağmen, Eskişehirspor ikinci yarda 52. dakikada Jerry Akaminko ve 81. dakikada Erkan Zengin'in 25 metreden attığı şık golle üstünlüğü sağladı. Belediyespor'da Samuel Holmen 90+2. dakikada attığı penaltı golüyle takımının 1 puan almasını sağladı. Eskişehirspor'da Rodrigo Tello 54 ve 66. dakikalarda gördüğü iki sarı kartın ardından maçın hakemi Kuddusi Müftüoğlu tarafından oyundan ihraç edildi. İ.B. Belediyespor gelecek hafta yine sahasında Kayserispor'u ağırlayacak. Eskişehirspor ise Karabükspor deplasmanına gidecek.
 
Henrique hayat verdi
Spor Toto Süper Lig'in 23. haftasında Mersin İdman Yurdu ve Trabzonspor, Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda karşı karşıya geldi. Saha ve hava şartlarının futbol oynamaya elverişli olduğu maçta kazanan taraf 1-0'lık skorla deplasman takımı Trabzonspor oldu. Trabzonspor'a galibiyeti getiren golü 36. dakikada Paulo Henrique kaydetti. Bordo-mavililer, bu galibiyetin ardından puanını 30'a yükseltti. Mersin İdman Yurdu ise 20 puanda kalarak ligde kalma yarışında yara aldı. Süper Lig'in 24.haftasında Trabzonspor, Kasımpaşa'ya konuk olurken, Mersin İdman Yurdu da Kayserispor deplasmanında 3 puan mücadelesi verecek.
 
McGregor yıldızlaştı
Spor Toto Süper Lig'in 23. haftasında zirve takipçilerinden Beşiktaş, deplasmanda Sivasspor'a konuk oldu. 4 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Beşiktaş 1-0 kazanarak üç puanı hanesine yazdırdı ve haftayı kayıpsız geçmeyi başardı. Mücadelede Beşiktaş'a galibiyeti getiren tek golü 82. dakikada Hilbert kaydederken Sivasspor, 67. dakikada Uğur Kavuk'un kırmızı kartıyla takımını 10 kişi bıraktı. Siyah-beyazlı takımda eleştirilerin odak noktası olan kaleci Allan McGregor gösterdiği performansla takımının galibiyetinde büyük pay sahibi oldu. Bu sonucun ardından Beşiktaş, 39 puana yükselirken, Sivasspor ise 29 puanda kaldı.
 
Kayseri üçlük attı
Spor Toto Süper Lig'in 23. haftasında büyük çekişmeye sahne olan karşılaşmada Kayserispor, Gençlerbirliği'ni 53. dakikada Salih'in attığı golle 1-0 yendi. Karşılaşmada her iki ekip de zaman zaman gole yaklaştı. Gençlerbirliği bilhassa geriye düştükten sonra geliştirdiği ataklarda Kayserispor kalecisi Ertuğrul'u geçemedi. Bu sonucun ardından ev sahibi ekip puanını 32'ye çıkarırken, konuk ekip 30 puanda kaldı. Kayserispor bu galibiyetle iç sahada oynadığı son 7 maçtaki yenilmezlik serisini sürdürürken, evlerinde oynadıkları son 4 maçta da gol yememeyi başardılar. 24.haftada Kayserispor evinde Mersin İdman Yurdu ile oynayacak. Gençlerbirliği ise Ankara'da İ.B. Belediyespor ile karşılaşacak.
 
Akhisar pes etmiyor
23. haftanın alt sıraları yakından ilgilendiren maçında Karademir Karabükspor ile Akhisar Belediyespor karşı karşıya geldi. Dr. Necmettişn Şeyhoğlu Stadı'ndaki maçta gülen taraf 2-0'lık skorla konuk ekip Akhisar Belediyespor oldu. Akhisar'a galibiyeti getiren golleri 32. dakikada serbest vuruştan eski Karabüksporlu Bilal Kısa ve 36. dakikada Theofanis Gekas kaydetti. Bu galibiyetin ardından Akhisar Belediyespor puanını 22'ye yükseltirken, 5 maçtır kazanamayan Kardemir Karabükspor 29 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'de gelecek hafta Kardemir Karabükspor, Orduspor'a konuk olacak. Akhisar Belediyespor ise Sanica Boru Elazığspor'u ağırlayacak.
 
Tüm yazılarını göster