Kılıçdaroğlu’ndan aramalı vergi incelemesine tepki

Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 12 yıl hesap uzmanlığı yaptığını belirterek, aramalı vergi incelemesine neredeyse hiç tanık olmadığını belirtti ve Gezi eylemleri sırasındaki tutumları yüzünden eleştiriye maruz kalan Koç Grubu’na isim vermeden destek çıktı. Kılıçdaroğlu, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Genel Merkezi’nde dernek üyeleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Ağırlıklı olarak ekonomiyle ilgili konulara değinen Kılıçdaroğlu, sorular üzerine siyasi konulara ilişkin görüşlerini de açıkladı.

Kılıçdaroğlu, Gezi eylemleri sırasında sıkıntı yaşayanlara verdikleri destekten dolayı bazı büyük sermaye gruplarına karşı uygulanan yaptırımlar anımsatılarak yöneltilen bir soru üzerine, “Aramalı vergi incelemesi çok ama çok nadir başvurulan bir yöntemdir ve büyük sermaye gruplarına karşı yapılan bu vergi incelemesi Türkiye’ye zarar vermektedir” dedi.

Sihirli formül yok!

Kemal Kılıçdaroğlu, sorular üzerine bazı konulara değinirken bire bir ifade etmese de bazı sorunları ortadan kaldırmak için kimsenin elinde sihirli formül olamayacağına vurgu yaptı. Örneğin gelir dağılımındaki bozukluğu üç yıldan önce iyileştirme şansları olamayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Asgari ücret üzerindeki vergi yükünü yüzde 1’e indireceğiz. Ayrıca daha önce de açıkladığımız gibi motorinden KDV ve ÖTV almayacağız. İşte bunları yaparak gelir dağılımını iyileştirme yönünde adım atmış olacağız.”

Vergi konusundaki iyileştirmelere bugünden yarına başlamanın mümkün olamayacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, önce kaynak bulmak gerekeceğini ifade etti.

Tüm gelirleri tek bir bakanlığın toplaması yönünde bir organizasyona gideceklerini ve Gelirler Bakanlığı kuracaklarını belirten Kılıçdaroğlu, üretimde de katma değeri yüksek ürünleri teşvik edecek yepyeni bir teşvik politikası uygulayacaklarını söyledi.

Örtülü ödenek artışı

Örtülü ödenekte hızlı bir artış olduğuna dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu, “Suriye’den geleceklerin sayısının 10 bin olacağını varsayarak örtülü ödenek tahmin ederseniz, sonra da sayı 500 bini bulursa, örtülü ödenek tabii ki artar” dedi.

Suriye’den gelenlerin neredeyse tüm Türkiye’ye yayılarak bütün illerde iş kurduklarını belirten Kılıçdaroğlu, hükümetin dış politikasını bir kez daha eleştirerek, “Suriye, Mısır, Irak; hepsinde haklı çıktık” diye konuştu.

“Harakiri mi yapalım?”

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin “CHP sarsıcı muhalefet yapmaya ne zaman başlayacak” şeklindeki sorusu üzerine, şimdiye kadar yaptıkları, ama kamuoyunda yer bulmayan ya da az yer bulan adımları sıraladı.

CHP Lideri, “Sarsıcı eylem… Harakiri mi yapalım? Zaten CHP’yi eleştirmek ulusal spor oldu” şeklinde konuştu.

“Amaç Çarşı grubunu sindirmek”

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, bir başka soru üzerine Beşiktaş-Galatasaray maçında büyük bir güvenlik zaafiyeti yaşandığının açık olduğunu belirterek, “Amaç, Çarşı grubunu sindirmek. Hem zaten maç öncesi atılan bir takım twetler de çok açık biçimde bir provokasyona işaret ediyor. Buna rağmen hiçbir önlem alınmadığı ortaya çıktı” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, hükümeti terörden medet ummakla da suçladı ve Emniyet’e yönelik saldırıyı gerçekleştirenler için İçişleri Bakanı’nın “Zaten takibimizdeydiler” şeklindeki açıklamasını eleştirerek, “Madem takibinizdeydiler, niye saldırıdan önce yakalamadınız” diye sordu.    

Kılıçdaroğlu dertli

Doğrusu CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu çok “dolu” gördük. Kılıçdaroğlu’nun en çok sitem ettiği kesim de medyaydı. Gazetelerde ekonomi sayfalarında gerçeklere yer verilmediği eleştirisini dile getiren Kılıçdaroğlu, CHP olarak attıkları adımların da kamuoyuna ulaşmasında büyük zorluk yaşadıklarını söyledi.

Haksız mıydı Kılıçdaroğlu bu eleştirisinde? Değildi. Eskiye gitmeye gerek yok; dün bu eleştirilerin dile getirildiği toplantıyla ilgili haber de gazetelerin internet sayfalarında neredeyse hiç yer almadı. Bazı gazeteler ise habere ekranlarında yer verip, çok kısa bir süre sonra geri çekmeyi tercih etti.  

Tüm yazılarını göster