Kibrinin altında kalan takım

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Dev derbinin sonunda "haklı çıkanlar" listesinin başına Fenerbahçe teknik direktörü Christoph Daum'un adını yazmak lazım. Fenerbahçe soyunma odasındaki taktik tahtasına da "konuşanlar" diye bir başlık atıp altına; Güiza, Alex ve Kazım'ın isimlerini… Hafta içi Daum'un "Beşiktaş çok iyi takım. Son haftaların en formda ekibi. Bir puan alırsak iyidir." açıklamalarına nazire yaparcasına rakipleri Beşiktaş'ı küçümseyen demeç verme yarışına giren bu isimler, sahada izlediğimiz taş gibi Beşiktaş'ın da müsebbibi idiler. Futbolda, içinde bulunduğu durum ne olursa olsun rakibe saygı göstermek gerektiğini profesyonel futbolculara anlatmanıza gerek yoktur. Tıpkı Kazım misali, ne rakibine ne takımına ne kendisine ne de hakemlere saygı duyan bir futbolcuya ezeli rekabeti anlatmaya çalışmanın mantığı olmadığı gibi.

İnönü Stadı'ndaki mücadele öncesi yaptığımız analizde; derbinin şifresi olarak "kanatlar" kelimesini seçmiş, Alex'in adam markajı ile pasifize edilebileceğine dikkat çekmiş, bu durumda Emre'nin üzerine yük binebileceğini belirtmiş ve hatta Beşiktaş'ın çektiği gol kısırlığı konusunda Trabzonspor deplasmanında izlediğimiz İsmail Köybaşı'nı çözüm yolu olarak göstermiştik. Maç sonrası bir otokontrol yapmamız gerekirse; maçın sonucunu kanatların belirlediğini, Fink'in etkili markajı ile Alex'i bitirdiğini, Emre'nin metabolizmasının artan yükü taşıyamadığını ve İsmail Köybaşı'nın yokluğunda o kanadı kullanan İbrahim Üzülmez'in derbiyi 2 asistle tamamlayıp Beşiktaş'ın bu sezon ilk defa 3 gol attığını tespit etmek gerekiyor. Benzer biçimde "Derbinin şifresi: Kanatlar" başlıklı analizimizde; "Tabii Denizli yine bildiğini okuyacak ve hedef santrfor kullanıp bu ismi solda Yusuf sağda Serdar gibi güçsüz ve temposuz isimlerle desteklemeye kalkacak olursa ibre Fenerbahçe'ye döner."cümlesiyle belirttiğimiz çekinceler de maçın gidişatı üzerinde etken faktörler oldular. Siyah-beyazlı takım, maçın ikinci 45 dakikasına 3 gol sığdırırken Yusuf'un oyun kurucu pozisyonunda olup, Serdar Özkan'ın da 46'da yerini Tello'ya bıraktığını unutmamak lazım. Genel itibariyle 4-1-4-1'e yakın bir sistemde oynayan Beşiktaş, defansın önündeki Fink'i top Fenerbahçe'de iken Alex'e yapıştırdı ve bu uygulamadan netice aldı. Her ne kadar Fenerbahçe kaptanı maç sonunda "Fink, beni tutmaktan başka bir şey yapmadı" demecini verse de ben şahsen hem Alex'i bitirip hem de 54'teki o muhteşem golü atan futbolcunun alkışlanması gerektiğini düşünüyorum. Klasik düzenindeki Fenerbahçe'de ileri uçtaki Kazım maç başında Ferrari ile girdiği mücadelelerin hepsini kaybedince şansını kanatlara deplase olarak denemek istedi ancak bu kez de Fink'in göz hapsindeki Alex dışında ceza sahasına girebilecek sarı-lacivertli futbolcu kalmadı. Yerini kaybederek oynayan Mehmet Topuz ve devamlılık sorunu yaşayan Santos da çoğu zaman yalancı presten ötesine yanaşmayınca tüm yük Cristian ile Emre'nin üzerine bindi. İlk yarıya fırtına gibi başlayan Beşiktaş, 15. dakikadan sonra durulurken bunda Emre ile Cristian'ın topla oyuna çıkışları ve yaptıkları yerinde preslerin etkisi büyüktü. Ancak ikinci yarıda Tello'nun da oyuna girişiyle Beşiktaş'ın pas yüzdesi artınca bu ikilinin dolaşması gereken alan da büyüdü, akabinde Emre'nin sakatlığı geldi. Bu sakatlık sonrası Kazım'ın yaptığı sorumsuzluk, Fenerbahçe açısından maçın neticesini belirledi. Beşiktaş'ın attığı üçüncü golün ofsayt olduğunu belirtmek lazım ama 3. golden sonra siyah-beyazlı takımın bilerek ve isteyerek 4'ü 5'i kovalamadığı da dikkate alınmalı.

Elbette ki, maçın teknik-taktik ayrıntıları masaya yatırılarak sebep-sonuç ilişkisi bağlamında bir sürü saptama yapılabilir. Fakat "Bu maçın sonucunu belirleyen birincil gelişme neydi?" diye soracak olursanız cevabım, "Fenerbahçe cephesinden yükselen kibirli açıklamalar" olur. Lige verilen arayı bol bol tatil yapıp 3 kıtaya dağılarak geçiren Fenerbahçeliler "nasıl olsa yeneriz" fikrine kapılıp bunu da kamuoyu ile paylaşmakta sakınca görmeyince zaten 7 puan geride olmanın psikolojisiyle maça asılmak zorunda olan Beşiktaş'ı bir kat daha motive ettiler. Bu sonuca şaşırmamak lazım.

Bursaspor hayata döndü

Turkcell Süper Lig'de 13. haftanın açılış maçında Bursaspor deplasmanda, Gaziantepspor'u 1-0 mağlup etti. Gaziantep Kamil Ocak Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı 0-0'lık eşitlikle sona eren karşılaşmanın tek golü 80. dakikada Kirita'dan geldi. 79. dakikada Hüseyin'in yerine oyuna giren Kirita, yalnızca 1 dakika sonra takımını galibiyete taşıyan golü attı. Gaziantepspor'da genç oyuncu Olcan 62. dakikada kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. Olcan çıkana kadar rakip kalede büyük tehlikeler yaratan ve baskılı oynayan ev sahibi takımın, 10 kişi kaldıktan sonra oyun düzeni bozuldu. Rakibinin eksik kalmasını iyi değerlendiren konuk ekip üç puanı almasını bildi.

Kasımpaşa kazandı, Trabzon karıştı

Ligde isteği sonuçları alamayan iki takımın mücadelesinde gülen taraf ev sahibi Kasımpaşa oldu. Mücadeleye Kasımpaşa daha istekli, daha arzulu başlayan taraftı. Ancak 25'inci dakikada Colman penaltıdan takımını 1-0 öne geçirdi. 32'de savunmadan seken topla ceza sahası dışında buluşan Emre Toraman sert vurdu ve skora dengeyi getirdi. İkinci yarıya Kasımpaşa hızlı başladı. 50'nci dakikada Murat Erdoğan'ın, 75'te Moritz'in golleri ile skor 3-1 ev sahibi ekip lehine gelişti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve mücadele 3-1 sona erdi. Bu galibiyetle Kasımpaşa puanını 12'ye yükseltirken, Trabzonspor 18 puanda kaldı.

Denizlispor 1 puana razı

Turkcell Süper Lig'de oynanan 13. hafta karşılaşmasında Denizlispor, sahasında Antalyaspor'u konuk etti ve mücadele 1-1'lik eşitlikle sonuçlandı. Denizli Atatürk Stadı'nda oynanan mücadelede Antalyaspor 17. dakikada Yalçın Ayhan'ın golüyle öne geçerken, Denizlispor'un sayısını 70. dakikada Roberts kaydetti. Bu sonucun ardından Hakan Kutlu'nun çalıştırdığı Denizlispor, ligde 7 puana yükselirken; Mehmet Özdilek'in ekibi Antalyaspor ise 17 puana yükseldi. Turkcell Süper Lig'de Antalyaspor önümüzdeki hafta sahasında Gençlerbirliği'ni konuk edecek. Denizlispor ise bir başka Ankara temsilcisi olan Ankaragücü deplasmanına konuk olacak.

Makukula varsa sorun yok

Turkcell Süper Lig'in 13. haftasında, son haftaların formda ekibi Kayserispor, lige iyi başlamasına rağmen son birkaç haftadır ciddi bir düşüş yaşayan Diyarbakırspor'u konuk etti. İkinci yarıya nazaran temposuz geçen ilk devrenin 32. dakikasında gelişen Kayseri atağında topa eliyle müdahele eden Diallo, ikinci sarı karttan kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı. İkinci yarıda ev sahibi ekip 49'da Makukula'yla golü bularak, 10 kişi rakibi karşısında büyük avantaj yakaladı. 74'te tekrar sahneye çıkan Süper Lig'in gol kralı adayı Makukula, farkı ikiye çıkartan golü kaydetti. Karşılaşmada başka gol olmayınca, Kayserispor 3 puanı hanesine yazdıran taraf oldu.

Gençlerbirliği aman vermedi

13. hafta maçında Gençlerbirliği sahasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni ağırladı. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan mücadeleyi ev sahibi ekip 3-1 kazandı.

Gençlerbirliği'ne galibiyeti getiren golleri 17. dakikada Floresta Kahe, 45. dakikada Hurşit Meriç ve 49. dakikada Cem Can kaydetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tek golü ise 89. dakikada Herve Tum'dan geldi. Bu sonuçla Gençlerbirliği puanını 22'ye çıkarırken; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise 21 puanda kaldı. Önümüzdeki hafta Gençlerbirliği deplasmanda Antalyaspor'a konuk olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise sahasında Gaziantepspor'u ağırlayacak.

Esemediler

Turkcell Süper Lig'de 13. hafta mücadelesinde Eskişehirspor sahasında Ankaragücü ile karşı karşıya geldi. Lig arasında çalkantılı günler yaşayan ve Norveçli teknik direktör Trond Sollied ile anlaşan Ankara ekibi, yeni teknik direktöründen mahrum olduğu maçta Eskişehirspor ile 0-0 berabere kaldı. Bu sonuçla Eskişehirspor 21 puana yükseldi. A.Gücü'nün puanı ise 14 oldu. Bu arada Ankaragücü takımının futbolcuları maça "Veli Necdet Arığ, Antonio De Nigris kalbimizdesiniz" pankartıyla çıktı. Ankaragücü taraftarları da tribüne üzerinde "Antonio De Nigris" yazan bir pankart astı.

TEKNİK ANALİZ

(Galatasaray - Manisaspor)

Mesut Bakkal'ın cesareti

Galatasaray sahasında oynadığı Manisaspor maçında Fenerbahçe ile puanları eşitleme fırsatını tepti. Arda ve Keita'nın yedek soyunduğu karşılaşmada Nonda, Elano gibi isimler bekleneni veremezken maça damga vuran Mesut Bakkal'ın cesur oyun stratejisi oldu. Futbol kamuoyunun Manisaspor'un sahasına kapanmasını beklediği ortamda 4-3-3 dizilişini benimseyip topa ileride basan Mesut Bakkal'ın talebeleri Galatasaray defansının geriden oyun kurma konusundaki zafiyetini çok iyi değerlendirdi. Kalesinde golü görmesine rağmen oyun disiplinini koruyan Ege temsilcisi, ikinci yarıda beraberlik golünü bularak 1 puanı kaptı. Maçın büyük bölümünde organize olmakta zorlandığı görülen Galatasaray ise geliştirdiği akınlar çoğunlukla Manisaspor kalecisi İlker'e takıldı.

HAFTANIN TAKIMI : Beşiktaş

HAFTANIN İNCİSİ : "'Real Madrid gelse havasını alır." Yılmaz Vural

KARE AS   : Michael Fink (Beşiktaş)

     Ariza Makukula (Kayserispor)

     Hurşit Meriç (Gençlerbirliği)

Andre Moritz (Kasımpaşa)

GOL KRALLIĞI  : 10 gol - Ariza Makukula (Kayserispor)

  7 gol - Shabani Nonda (Galatasaray)

  6 gol - Julio Cesar Sousa (Gaziantepspor)

  6 gol - Carlos Kahe (Gençlerbirliği)

  6 gol - Gustavo Colman (Trabzonspor)

  6 gol - Harry Kewell (Galatasaray)

  6 gol - Andre Moritz (Kasımpaşa)

  5 gol - Milan Baros (Galatasaray)

  5 gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

         5 gol - Mustafa Pektemek (Gençlerbirliği)

       5 Gol - Andres Mendoza (Diyarbakırspor)

       4 Gol - Semih Şentürk (Fenerbahçe)

       4 Gol - Daniel Güiza (Fenerbahçe)

       4 Gol - Franco Cangele (Kayserispor)

  O   G   B   M    A     Y     P 

Fenerbahçe 13 10 1 2 25 10 31

Galatasaray 13 9 2 2 31 17 29

Beşiktaş 13 8 3 2 16 6 27

Bursaspor 13 8 2 3 27 12 26

Kayserispor 13 7 4 2 21 10 25

Gençlerbirliği 13 6 4 3 20 13 22

Eskişehirspor 13 5 6 2 17 11 21

İ.B.B.Spor 13 6 3 4 15 21 21

Trabzonspor 13 5 3 5 24 19 18

Gaziantepspor 13 5 3 5 17 16 18

Antalyaspor 13 5 2 6 17 16 17

Ankaragücü 13 3 5 5 17 16 14

Manisaspor 13 3 5 5 11 14 14

Kasımpaşa 13 3 3 7 16 22 12

Diyarbakırspor 13 3 3 7 12 23 12

Sivasspor 13 3 1 9 14 23 10

Denizlispor 13 1 4 8 10 22 7

Ankaraspor 13 0 0 13 0 39 0

HAFTANIN MAÇI

(Beşiktaş - Fenerbahçe)

Kadro değeri       Yaş ortalaması

Beşiktaş  :  100.450.000 Euro (28 futbolcu)  Beşiktaş  : 26,6

Fenerbahçe  :  118.850.000 Euro (28 futbolcu)  Fenerbahçe  : 26,3

Tüm yazılarını göster