Keita ve direklere "beş yıldız"

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Hani pokerde bir tabir vardır, "beş benzemez" diye. Galatasaray, Antalya'da Leo Franco ve onun önünde kullandığı dört savunmacısıyla beş benzemeze en güzel örneklerden biriydi. Üstelik bu "beş benzemez" ofsayt taktiği yapmaya kalkınca, sarı-kırmızılı takımın çöküşü de uzun sürmedi. Beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz, "ofsayt taktiği" futbolun içindeki realitelerden bir tanesi. Sürrealist olansa Uğur, Servet, Hakan ve Caner'den kurulu bir savunmanın ofsayt taktiğine öykünmesinde gizli. Bilen bilir, sürrealizm dediğiniz şey aslında fazlaca "kendiliğinden olgulara" meyleder. Galatasaray savunmasının sürrealist ofsayt taktiği de her savunmacının "kendi halinde" takıldığı şartlarda ceza sahasını yolgeçen hanına çevirdi. Antalyaspor bu bölümde farkı daha da artırabilirdi.

Esasen her iki ekip sahaya çıkıp başlama vuruşu yapıldığında, takımları birbirinden ayıran Elano ve Necati'nin "görev tanımları" oldu. Galatasaray'da Mehmet Topal ve Barış'ın hemen önünde yer alan Elano, belirli sınırlar dâhilinde kalarak sistemin adını 4-3-3 koyuyordu. Buna karşılık Necati daha serbest görüntüde ancak her Galatasaray atağında topun arkasında kalarak mücadele ediyordu. Djiehoua'nın ileride tek santrfor olarak dikkat çektiği Antalyaspor ise bu haliyle 4-2-3-1 benzeri bir yapıdaydı. İlk yarının büyük bölümünde Antalyaspor adına sahadaki forvetlerin (Ali Zitouni, Necati ve bu maçta Sedat) topa ileride basması ve Galatasaray atakları olgunlaştığında takım savunmasına katkı yapmaları sarı-kırmızılıları epey zorladı. Bu devrede Galatasaray'ın blokları arasındaki bağlantılar koparken ilk ciddi atağın geliştiği 22. dakikada Antalyaspor çoktan 2-0'lık skor üstünlüğünü ele geçirmişti. 30. dakikada Elano, Kewell, Keita ortaklığıyla atılan gol ise maçın Galatasaray'a dönmesinde en önemli virajlardan biri sayılmalı. İki farklı geride olmanın sıkıntısıyla moral bakımdan çökmekte olan Galatasaray, bu golle yeniden direnç kazandı.

İkinci yarı karşılıklı hamlelerin yapıldığı, Antalyaspor'un özgüven fazlalılığından zarar gördüğü ve ilk yarıda parlayan Keita'nın bu kez iyiden iyiye tutuştuğu hatta Antalyaspor sol kanadını ateşe verdiği bir 45 dakikaya sahne oldu. Karşılıklı hamlelerde Rijkaard; Ayhan, Nonda ve Aydın Yılmaz'ı sahaya sürerken Mehmet Özdilek Gürhan, Korhan ve Hakan ile takımını ateşlemeye çalıştı. Elbette ki bu değişikliklerde avantajı elinde bulunduran tarafın Galatasaray kulübesi olduğunu söylemeye gerek yok. Antalyaspor daha ilk yarıda sinyalleri gelen Keita fırtınasına önlem dahi alamadı. Daha doğrusu almak istediyse bile elinde kullanabileceği bir futbolcu yoktu. Kırmızı-beyazlı ekibin sol beki Şenol Can sürekli çalım yemekten geçici hafıza kaybı yaşarken, arkadaşlarından fazla yardım göremedi. Neticede Keita'nın sürüklediği Galatasaray 3 puanı alıp götürürken, 2 Antalyaspor akınında gole izin vermeyen kale direkleri de sarı-kırmızılıları olası bir puan kaybından korudu. Bu maçta direklerin Leo Franco'dan daha yararlı olduğunu söylesek sanıyorum gerçeği esprili bir biçimde ortaya koymuş oluruz. Karşılaşmanın seyrinden daha ilginç olan şey, geçen yıl stoper sıkıntısı çekip bu bölgede Kewell da dahil olmak üzere çeşitli futbolcuları denemek zorunda kalan Galatasaray'ın bu yıl da aynı duruma düşmüş olması. Benzer şekilde son beş sezonda neredeyse her transfer dönemini "ön libero" aramadan geçirmeyen sarı-kırmızılı takımın Antalyaspor'a karşı bir ara Elano'yu bu bölgeye çekmesi de ayrı bir ilginçlik.

Antalyaspor karşısında Galatasaray 82 top kaybı yaptı, rakibinden de 29 top kazandı. Bir başka deyişle sarı-kırmızılıların net kaybı 53 gibi ciddi bir rakam oldu. Bu sayı Antalyaspor'da 67 kayıp, 36 kazanç ile net 31 idi. Galatasaray bu karşılaşmayı 2-0'dan çevirme başarısı göstermiş olabilir ancak orta sahanın bu verimsizliği devam ederse sarı-kırmızılı takım her maçında Antalyaspor önündeki Keita gibi bir yıldız çıkarmak zorunda kalır. İlk yarının son maçında Gençlerbirliği engeli aşılabilirse devre arası bu problemlerin giderilmesi konusunda çok faydalı olabilir. Son bir söz de Caner Erkin için söylemek lazım. "Sol bek" sıfatı bu futbolcuya Rusya'da yapıştırıldı. Benim bildiğim Caner; sol açıkta oynar, sol içte oynar hatta forvet arkası bile oynar. Gayet de güzel oynar. Ama Caner'i sol beke koyarsanız orada "metazori" oynar. "Sol bek Caner" var olan yeteneklerinin yüzde 50'sini bile sergileyemiyor.

TEKNİK ANALİZ

(Denizlispor - Trabzonspor)

Psikolojik maç

Denizli Atatürk Stadı'nda oynanan Denizlispor - Trabzonspor karşılaşmasında taktik düzenlerden çok psikolojik faktörlere odaklandık. Günden güne "küme düşme psikolojisi" içine girdiğini gördüğümüz Ege temsilcisi bir umut ışığı ararken, Şenol Güneş'le birlikte çıkış trendi yakalayan bordo-mavililer zirveye yaklaşma konusunda ısrarcıydı. Hakan Kutlu'nun 4-1-4-1 şablonunda oynattığı Denizlispor'da Emin'in defans-ofans dengesini kurma konusunda yalnız kaldığını gördük. Partneri olarak düşündüğümüz Braga biraz daha önde kalınca Trabzonspor tehlike bölgelerine daha kolay sızdı. Bordo-mavili takımda serbest oynayan Alanzinho'nun biraz daha yaratıcı olması, hücum gücü açısından elzem görünüyor. Neticede golü yedikten sonra çöken Denizlispor'u geçmenin Trabzonspor için çok zor olmadığı söylenebilir.

Skoru hakem hataları belirledi

Turkcell Süper Lig'in 16. haftasında Ankaragücü'nü konuk eden Fenerbahçe, ikinci yarının başında 2-1 yenik duruma düştüğü karşılaşmadan Alex (2) ve Güiza'nın golleriyle 3-2 galip ayrılarak, son haftalardaki kötü gidişe son vermiş oldu. Maç içinde zaman zaman istekli bir görüntü sergilese de Fenerbahçe'nin ligin vasat takımlarından Ankaragücü'ne orta sahada üstünlük kurmakta epey zorlandığı görüldü. Güiza'nın 88.dakikada kazandırdığı golle sarı-lacivertli takım hayat bulurken, karşılaşmada hakem hataları da epey dikkat çekti. Ankaragücü'nün attığı ikinci golden önceki faul pozisyonunu süzemeyen Tolga Özkalfa, uzatma dakikalarında Ankara ekibinin attığı nizami golde de yan hakemine uyarak "çizgiyi geçmedi" kararı verdi.

Beto ipten aldı

Turkcell Süper Lig'de 16. hafta maçında Gençlerbirliği kendi sahasında Gaziantepspor ile karşı karşıya geldi. Thomas Doll yönetiminde bu sezon oldukça başarılı bir performans sergileyen Gençlerbirliği, ilk yarısını 1-0 önde tamamladığı karşılaşmadan 1-1'lik eşitlik ile ayrıldı. Gençlerbirliği'nin golü 18. dakikada Mendoça'dan gelirken, Gaziantepspor bu gole 68. dakikada Beto ile karşılık verdi. Kendi sahasında oynadığı son üç maçtan 7 puan çıkaran Gençlerbirliği, Gaziantepspor karşısında elde ettiği beraberliğin ardından ligdeki puanını 26'ya yükseltti.

Makukula & Cangele AŞ

Kayserispor, geriye düştüğü İstanbul Büyükşehir Belediyespor deplasmanında süper ikilisi Makukula ve Cangele'nin golleriyle 3 puana uzandı, önce Galatasaray'ın ardından Fenerbahçe'nin oturduğu liderlik koltuğunu maç sonrasında devraldı. Maçın gollerini İstanbul Büyükşehir Belediyespor'dan 2. dakikada Barbosa atarken, Kayserispor'un gollerini 13. dakikada Makukula ve 67. dakikada Cangele kaydetti. Kayserispor iyi bir performans ortaya koyarken, Cangele 2, Makukula da 1 mutlak gol pozisyonundan yararlanamadı. Maçın 86. dakikasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor'dan golü atan Barbosa ikinci sarı karttan kırmızı kart görerek, takımını 10 kişi bıraktı.

Gergin maçın galibi yok

Süper Lig'de oynanan 16. hafta karşılaşmasında Diyarbakırspor, Atatürk Stadı'nda Kasımpaşa'yı konuk etti ve mücadele 2-2'lik eşitlik ile tamamlandı. İlk yarısı da 1-1'lik beraberlikle sona eren mücadelede, Kasımpaşa'nın gollerini 5. dakikada Cenk İşler ve 86'da Özgür kaydederken; Diyarbakırspor'un sayıları 22. dakikada Celaleddin ve 90'da Şener'in penaltısından geldi. Diyarbakırspor'da Bassim Abbas, maçın 30 dakikasında direkt kırmızı kartla oyun dışına kalırken; Kasımpaşa'dan da Cenk İşler 31. dakikada ikinci sarı kartını gördü ve kırmızı kartla oyundan atıldı. Bu sonucun ardından iki takım da ligde 17 puana yükseldi.

Sivasspor nefes aldı

Turkcell Süper Lig'de küme düşme hattında bulunan Sivasspor, kendi sahasında Eskişehirspor'u konuk etti. Henüz dakikalar 3'ü gösterirken kırmızı beyazlılar Murat Sözgelmez ile golü buldu. Eski bir Galatasaraylı olan Volkan Yaman, 15'te skora yeniden dengeye getirdi. İkinci yarıda da ilk yarı da olduğu gibi gol Sivasspor'dan geldi. Sedat Bayrak 56'da takımını bir kez daha öne taşıdı: 2-1. Karşılaşmanın sonuna kadar skoru korumayı başaran kırmızı-beyazlılar, karşılaşmadan 2-1 galip ayrıldı. Bu galibiyet ile Sivasspor puanını 14'e yükselterek ligin ilk yarısının sonuna gelindiği bu dönemde küme düşme hattından çıkmak için moral buldu.

Fizik düşüş sonuçlara yansıyor

Son haftalarda Beşiktaş için bir kaç kez "Fizik düşüş emareleri var" yazmıştık. Manisa deplasmanında 1-1'lik skor ile 2 puan kaybeden siyah-beyazlı ekipte, orta sahadan başlayan düşüşün defansa da sirayet etmeye başladığı görüldü. Sonuçta Beşiktaş, Galatasaray maçından bu yana vermediği sayıdaki pozisyonu Manisaspor'a verdi. Oyunu kilitleyen Ege temsilcisine karşı Mustafa Denizli de garip değişikliklerle takımını baltaladı ve formda olmadığını gösterdi. Yaklaşan devre arası siyah-beyazlı takıma ilaç gibi gelecek ancak 17. haftadaki Bursaspor maçı için alarm zilleri çalıyor. Mustafa Denizli'nin şablonunu ve Nihat ısrarını gözden geçirmesi gerekiyor. Mücadelesiyle alkış alan Manisaspor, son hafta Kasımpaşa engelini geçerse ikinci yarıya avantajlı başlar.

HAFTANIN TAKIMI : Sivasspor

HAFTANIN İNCİSİ : "Diyarbakır halkına olan sevgim iki kat arttı." Yılmaz VURAL

KARE AS   : Oumar Kalabane (Manisaspor)

     Abdul Kader Keita (Galatasaray)

     Alex De Souza (Fenerbahçe)

Sedat Bayrak (Sivasspor)

GOL KRALLIĞI  : 13 Gol - Ariza Makukula (Kayserispor)

  8 Gol - Julio Cesar Sousa (Gaziantepspor)

  8 Gol - Harry Kewell (Galatasaray)

  7 Gol - Shabani Nonda (Galatasaray)

  7 Gol - Gustavo Colman (Trabzonspor)

  7 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

  6 Gol - Carlos Kahe (Gençlerbirliği)

  6 Gol - Andre Moritz (Kasımpaşa)

  6 Gol - Mustafa Pektemek (Gençlerbirliği)

  6 Gol - Daniel Güiza (Fenerbahçe)

  5 Gol - Milan Baros (Galatasaray)

       5 Gol - Andres Mendoza (Diyarbakırspor)

       5 Gol - Franco Cangele (Kayserispor)

Takım  O   G   B   M    A     Y     P 

Kayserispor 16 10 4 2 27 11 34

Fenerbahçe 16 11 1 4 30 17 34

Galatasaray 16 10 3 3 35 21 33

Bursaspor 16 10 2 4 31 15 32

Beşiktaş 16 9 5 2 18 7 32

Trabzonspor 16 8 3 5 30 20 27

Gençlerbirliği 16 7 5 4 23 16 26

Eskişehirspor 16 6 6 4 21 16 24

İ.B.B.Spor 16 6 5 5 18 25 23

Antalyaspor 16 6 3 7 22 20 21

Gaziantepspor 16 5 6 5 20 19 21

Manisaspor 16 4 6 6 15 16 18

Ankaragücü 16 4 5 7 20 22 17

Kasımpaşa 16 4 5 7 23 27 17

Diyarbakırspor 16 4 5 7 17 25 17

Sivasspor 16 4 2 10 18 27 14

Denizlispor 16 1 4 11 10 26 7

Ankaraspor 16 0 0 16 0 48 0

HAFTANIN MAÇI

(Antalyaspor - Galatasaray)

Kadro değeri       Yaş ortalaması

Antalyaspor  :    26.250.000 Euro (26 Futbolcu)  Antalyaspor  : 27,5

Galatasaray  :  119.400.000 Euro (30 Futbolcu)  Galatasaray  : 25,7

Tüm yazılarını göster