Kazan patlamadan

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Şant Manukyan / İş Yatırım

Bugün bir süredir heyecanla beklenen Obama'nın konuşması var. Vaktini FDR'ın anılarını okuyarak geçiren Obama önceki gün yaptığı konuşmada ABD'nin köprü ve yollara ihtiyacı olduğunu söylemişti. Büyük bir ihtimalle maliyeti 300 milyar dolar civarında olacak bir paket açıklayacak. Bunun 170 ml dolarlık kısmı istihdam vergilerinin düşürülmesi ve/veya önceki indirimlerin uzatılması ile sona ermiş/ermekte olan işsizlik sigortalarının uzatılmasına ayrılacak.6.2% olan ve önceki indirimlerde 4.2%ye çekilen istihdam vergisi iki şekilde düşürülebilir, çalışanların üzerinden veya iş veren üzerinden (bunun 30 ml dolarlık olması düşünülüyor). Ancak her iki durumda da sorun şu ki çalışan (tüketici) eline geçen fazla parayı ancak bir toparlanma bekliyorsa harcayacaktır(en düşük ücret skalasında olanlar haric) , bunu son 3 senedir bekliyoruz ancak olmuyor, nedenlerini tekrar tartışmaya gerek yok. Küçük işletmeler güven anketlerinde genişleme ile ilgili sorularda en büyük engel talep olmaması gösteriliyor. Dolayısı ile işverenin ödeyeceği verginin (ki kalıcı olmayacak) düşürülmesi istihdamı arttırmaya yeterli olmayacaktır.

Yol, köprü, okul gibi ulaştırma ve kamu harcamaları için konuşulan miktar ise 50 bn dolar olarak ön görülüyor (bu rakamların hiç biri kesin değil) .Ek olarak şirketlere sağlanan amortizasyon avantajı yine sürdürülecek görünüyor. Tüm bunlara Cumhuriyetcilerin (ki indirimlere aslında karşılar) engeleme yapmayacağı var sayılıyor. Ancak ilginç bir şekilde borçlanma limiti tartışmaları sırasında oluşturulan partiler üstü komite de yine yarın ilk toplantısını yaparak 1 küsür trilyonluk kısıntı kalemlerini tartışacak. Uzlaşma olmaz ise bildiğiniz gibi otomatik kısıntılar devreye girecek. Her zamanki gibi Obama'nın bir planı var , parası yok ve o paranın da bir yerlerden geleceği "planlanıyor".

ECB toplantısını da unutmamak gerek. Faiz indirmezse bile ekonomik beklentileri ve enflasyon tahminini düşürmesi indireceği sinyali olarak algılanacağından piyasaları sevindirecektir.

Ve tabii ardından FED toplantısı. Operation Twist artık herkesin diline düşmüş durumda. Üstelik henüz operasyon başlamadan getiriler 2% seviyesine geriledi. FED daha etkili olması için SNB'nin yaptığına benzer bir şekilde bir getiri tavanı verse ve geleni alırım derse nasıl olur? Evet güzel olur. Veya SNB önümüzdeki günlerde 1.20 olan tabanı şimdi de 1.30 yaptık derse? Diyebilir mi? Elbette, şayet parite şimdiki gibi mahcup bir şekilde 1.2055 seviyesine kalmaya devam eder ve SNB istediği sermaye hareketini görmez ise yapabilir. Bu konuda öncü sinyal SNB'nin aldığı euroları Alman (ve Fransız) bonolarına mı yoksa ECB'nin de alım yaptığı Ispanyol, İtalyan vs bonolarına mı yatırım yapacağı olacak.Son olarak şu benzetmeyi yapabiliriz sanırım. Patlamak üzere olan bir buhar kazanından buhar dışarıya sızdıkça birileri bu delikleri kapatıyor. Hisse shortlayalım? Olmaz. Paramızı euroda tutmayalım frank alalım bari? Olmaz. Bütçe açıkları borç oranları çok yüksek riske karşı faiz verin? Olmaz. Artık basıncın boşalacağı tek yer kaldı o da altın. 

Tüm yazılarını göster