Kayseri’ye ‘hızlı tren’ gelirse...

Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

“Kayseri’yi Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi’ne bağlama kararı aldık. Projenin yatırım programına alınması talimatını verdim. Hızlı tren Kayseri’ye de gelecek.” Kayseri için ‘galiba düşler gerçek oluyor’ anlamına gelen bu sözler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ait. 

Yüksek Hızlı Tren Türkiye’nin yaklaşık kırk yıllık özlemi. Kayseri’nin de öyle… ‘Hafif Raylı Sistem’in gelişiyle kent içi ulaşımında çağ atlayan Kayseri, eğer Erdoğan’ın sözünü ettiği ‘modernizasyon projesi’ne dahil edilir; vaatler geçmişte olduğu gibi savsaklanmadan yerine getirilirse, sanırım bu kentin insanı, yakın bir gelecekte hızlı trene de biner. 

Kayaş - Yerköy istasyonları arasında (162 km) yol yapımı bitti. Yerköy - Kayseri arasında (153 km) ray yenileme çalışmaları yapılıyor. Söylendiğine göre, bu güzergahta işler 2016 yılı sonunda bitecek ve de başkentle Kayseri arasındaki 7 saatlik tren yolculuğu 2.5 saate inecek. Bir başka deyişle Kayseri, Orta Anadolu da Ankara, Eskişehir, Konya ve Sivas’tan sonra, içinden hızlı tren geçen 5 şehirden biri olacak Ankara ile Eskişehir arasında hızlı tren seferleri 2009 Martı’nda başladı. Konya bölgenin hızlı trenle tanışan 3’ncü ili oldu. Şimdi de, hızlı trenin doğu etabında Sivas, güneyinde Kayseri var. Sivas hattında çalışmalar sürüyor. Güney hattı da, tez elden yatırım programına alınır, öngörülen zamanda biterse, Kayseri ile Ankara arası yolculuk, tıpkı Konya gibi “git - gel 5 saat” olacak. Hafif Raylı Sistem Avrupai standartlarda bir toplu taşım aracı. Günde 110 bin yolcu taşınıyor Kayseri’de. Hem de güvenli ve konforlu bir hizmet sunumuyla… Bu, hızlı tren için de geçerli. Ankara-Konya arasında yolcu sayısı yılda 3 milyonu, Ankara-Eskişehir arasında ise 2.5 milyonu bulacakmış. Neden bir o kadar yolcu da, Ankara ile Kayseri arasında taşınmasın? 

Demem o ki; turizm sektörü, hızlı trenle Kayseri’de sıçrama yapar. Uygarlıklar odağı kent, Seyyid Burhaneddin (Mevlana’nın hocası), Mimar Koca Sinan ve de modern tıbbın öncüsü Gevher Nesibe Sultan’la, kültür turizminde öne çıkar. Erciyes Kayak Merkezi’nin, Sultansazı Kuş Cenneti’nin, Aladağlar Milli Parkı’nın ufk u açılır. Daha ne olsun ki; az şey mi tüm bunlar?

Tüm yazılarını göster