Kayserispor Fenerbahçe'ye hafif geldi

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe'nin kendi saha ve seyircisi önünde Kayserispor'u konuk ettiği maç sarı-lacivertli takımın büyük üstünlüğü ile başladı. Eğer ilk 45 dakikayı iki bölüme ayıracak olursak; başlama düdüğünden yaklaşık 25. dakikaya kadar cereyan eden periyotta Fenerbahçe'nin oyunu domine ettiğini, tüm hücum varyasyonlarını kullandığını ve tabiri caizse rakibine nefes aldırmadığını gördük. Bu baskın futbolun altında yatan en büyük neden Fenerbahçe'nin çok adamla ve gayet tempolu şekilde ileride basmasıydı. Öyle ki, zaman zaman Ziegler ve Gökhan Gönül bile Kayserispor ceza sahası önündeki prese katıldılar. Bu dakikalarda sarı-kırmızılı takımın orta sahasından Riveros, Abdullah ve Furkan da geriden top çıkarma konusunda sıkıntı yaşayan savunmaya iyi yardım getiremediler. Bu baskılardan kaptığı toplarla önemli fırsatlar yakalayan Fenerbahçe'de Alex kaleci Navarro'yu gafil avlayarak skor üstünlüğünü de getirmiş oldu. İlk 25 dakika içinde genelde cılız kontrataklar geliştiren Kayserispor'un ilk yarının ikinci bölümündeki kısmi silkinişi ise iki temel nedene bağlanabilir. Birincisi; skor üstünlüğünü de ele geçiren Fenerbahçe'nin gücünü ekonomik kullanma adına rakip yarı alanda yaptığı etkili presin yoğunluğunu düşürmesi. İkincisi ise, Şota Arveladze'nin savunma hattını öne çıkararak orta alandaki üçlüyü de oyuna katması ve böylelikle takımının direnç gücünü arttırması. İleri uçta Gökhan Ünal, solda Troisi ve sağda Sefa ile oluşturulan hücum hattına top taşıyan Furkan, Riveros ve Abdullah'tan gerekli desteği aldığı anlarda takımı adına çok faydalı oldu. Elbette ki, bu noktada Yobo - Bilica tandeminin hem uyum hem de topla oynama konusundaki eksiklerinin Emre ve Cristian tarafından giderilmesinin Fenerbahçe'nin ofansif etkinliğini törpülediğini de belirtmemiz gerekir.

İkinci yarı taktiksel anlamda ilk yarının kaldığı yerden başladı. Alışılagelmiş sistemine Stoch ve Alex'i sıra dışı biçimde monte eden Fenerbahçe, topu kullanma konusundaki yeteneğini arttırmıştı ama bu iki oyuncunun markajdan kaçarak oynamaya olan temayülleri çoğu zaman gol bölgesinin ıssız kalmasına neden oluyordu. Açıkçası Eren ve Khizanishvili'nin kimi marke edeceklerini bilmemelerinden kaynaklanan bir bocalama yaşadıklarını da açık biçimde gördük. Bu tür maçlarda stoperlerin oyuna konsantre olmaları zordur ki, Fenerbahçe ceza sahasına sürpriz adamlar kaçırmayı denediğinde bu durum net şekilde göze battı. 66'da Alex'in Stoch'u kaçırdığı bir pozisyonda kayarak müdahalede bulunan Eren'in koluna değen topta hakem Bülent Yıldırım -bence tartışmalı bir karar vererek- penaltıya hükmetti. Penaltıyı kullanan Alex topu ağlarla buluşturunca maç da teorik olarak bitti. Takip eden anlarda Stoch'un ayağından ve Bienvenu'nun kafasından gelen goller işin kaymağı oldu. İki takım hakkındaki genel görüşlerimizi ifade etmemiz gerekirse; Fenerbahçe'nin kalburüstü bir santrfor takviyesiyle (ve bu ismin Moussa Sow olduğu kabulüyle) oldukça üst seviye bir takım haline gelebileceği görülüyor. Türk futbolunun bu sezon yaşadığı çalkantıları ve sarı-lacivertli takıma etkilerini bir yana bırakmak çok olası değil o yüzden omuzlarındaki yükle zirveye tutunan bu takımı alkışlamak gerekiyor. Kayserispor ise her zamanki istikrarsız görüntüsünde. Sarı-kırmızılı takımın omurga üzerinde bir veya iki noktaya (ön libero, orta alan, forvet arkası ya da santrfor olabilir) hem tecrübesiyle hem de kariyeriyle sorumluluk üstlenebilecek düzeyde transfer yapması şart görünüyor.

Beşiktaş ikramı çevirmedi

Spor Toto Süper Lig'in 21. haftasında deplasmanda Antalyaspor'la karşılaşan Beşiktaş, çekişmeli geçen maçı 2-1 kazanarak zirve yarışındaki mücadelesini sürdürdü. Siyah beyazlıların golleri 64. dakikada Hugo Almeida ve 90. dakikada Manuel Fernandes'den geldi. Karşılaşma Beşiktaş'ın 2-0 üstünlüğü ile bitecek derken Antalyaspor'un 90+4'te kazandığı penaltıyı Tita gole çevirince mücadele 2-1 sona erdi. Antalyaspor, birçok net gol pozisyonunu cömertçe harcarken yediği gollerde savunmasının yaptığı hataların kurbanı oldu. Bu galibiyetin ardından Beşiktaş puanını 42'ye yükseltti, Antalyaspor ise 27 puanda kalarak 9. sırada yer aldı.

Bir gol üç puan

Spor Toto Süper Lig 21. hafta maçında Gaziantepspor sahasında Mersin İdman Yurdu'nu konuk etti. Gaziantep Kamil Ocak Stadı'nda oynanan mücadeleyi ev sahibi ekip 1-0 kazandı. Gaziantepspor'a galibiyeti getiren golü 8. dakikada Ivelin Popov kaydetti. Bu sonucun ardından Gaziantepspor puanını 23'e yükseltirken; üç hafta sonra kazandı. Mersin İdman Yurdu ise 27 puanda kaldı. Önümüzdeki hafta Mersin İdman Yurdu evinde Kayserispor ile Gaziantepspor da deplasmanda Beşiktaş ile karşılaşacak. Bu sonuçla birlikte Mersin İdman Yurdu'nun, Süper Lig'in ikinci yarısında oynadığı 4 karşılaşmada da sahadan mağlup ayrılmış olması ilginç bir istatistik olarak kayıtlara geçti.

Büyükşehir 3 puanla tanıştı

Spor Toto Süper Lig'de 21. hafta maçında İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile manisaspor karşı karşıya geldi. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan maçta gülen taraf 3-2'lik skorla ev sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyespor oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a galibiyeti getiren golleri 11. dakikada Efe İnanç, 16. Samuel Holmen ve 19. dakikada Doka Madureira kaydetti. Manisaspor'un gollerini ise 33. dakikada penaltıdan Murat Erdoğan ve 73. dakikada Ahmet İlhan Özek kaydetti. Spor Toto Süper Lig'de hafta içi oynanacak olan lig maçlarında Manisaspor sahasında Samsunspor'u, İstanbul Büyükşehir Belediyespor ise Fenerbahçe'yi ağırlayacak.

Samsunspor'un dirilişi

Spor Toto Süper Lig'de 21. hafta mücadelesinde Samsunspor ile Orduspor kozlarını paylaştı. Samsun 19 Mayıs Stadı'nda oynanan mücadelede kazanan 2-0'lık skorla ev sahibi ekip oldu. Samsunspor'a galibiyeti getiren goller 20 ve 75. dakikada yeni transfer Theofanis Gekas'tan geldi. Yunan futbolcu taraftarının önünde çıktığı ilk maçta 2 gol birden atma başarısı göstererek takımının 3 puan kazanmasında kilit rol oynadı. Bu galibiyetin ardından Samsunspor 9 hafta sonra 3 puana uzanarak puanını 16'ya yükseltti, Orduspor ise 22 puanda kaldı. 22.haftada Samsunspor deplasmanda Manisaspor ile karşı karşıya gelecek olurken, Orduspor ise sahasında Karabükspor'u ağırlayacak.

Trabzonspor şokta

Spor Toto Süper Lig 21. hafta mücadelesinde Trabzonspor deplasmanda Karabükspor'a 2-1 mağlup oldu. Kümede kalma mücadelesi veren Karabükspor'un gollerini 45. dakikada penaltıdan Cernat, 55. dakikada ise Jahic kaydederken Trabzonspor'un tek golü ise Burak Yılmaz'dan geldi. Ligde son 4 maçından galibiyetle ayrılan Trabzonspor, Karabükspor deplasmanında aldığı bu mağlubiyetle zirve yolunda önemli bir kayıp yaşadı. Karabükspor'un 2-1 kazandığı karşılaşma sonrasında Trabzonspor 33 puanda kalırken ev sahibi ekip puanını 18'e yükseltti. Trabzonspor gelecek hafta sahasında Eskişehirspor'u ağırlarken Karabükspor deplasmanda Orduspor'a konuk olacak.

Carson takımını yaktı

Spor Toto Süper Lig'in 21. haftasında Bursaspor, kendi sahasında Sivasspor'u konuk etti. Bursa Atatürk Stadyumu'nda oynanan mücadele karşılaşmayı Sivasspor 2-1 kazandı. Sivasspor'un golleri 24. dakikada Eneramo ve 88. dakikada penaltıdan Cihan Özkara'nın ayağından gelirken Bursaspor tek sayısını 85'te Batalla'nın penaltısı ile kaydetti. Yeşil-beyazlı ekibin kalecisi Scott Carson, 87. dakikada degaj yaparken önüne gelen Kıvanç Karakaş'ı iterek yere düşürünce hakem Hüseyin Göçek tereddütsüz bir biçimde penaltı noktasını gösterdi. Bu golden sonra Bursa Atatürk Stadı'nda gergin anlar yaşanırken; iki ekip futbolcuları arasında tartışma çıktı. Ertuğrul Sağlam da penaltı kararına büyük tepki gösterdi.

Ankara derbisi Gençler'in

Spor Toto Süper Lig'in 21. haftasında Ankaragücü ile Gençlerbirliği karşı karşıya geldi. Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanan Ankara derbisinde zor günler geçiren Ankaragücü taraftarlarının da desteğine rağmen galip gelemedi ve Gençlerbirliği sahadan 1-0'lık galibiyetle ayrıldı. Gençlerbirliği'nin tek golü 20. dakikada Hurşut Meriç'ten geldi. Tribünlerde Ankaragücü taraftarlarının açtıkları pankartlar ve takımlarına destekleri maçın önüne geçti. Zor günler geçiren sarı-lacivertli ekibin taraftarları maçın özellikle ikinci yarısında, Sivasspor karşılaşmasında ıslak forma ile sahaya çıkan oyuncularına destek vermek için üzerlerindeki kıyafetleri çıkardılar.

HAFTANIN TAKIMI: Fenerbahçe

HAFTANIN İNCİSİ: "Umarım bu maç, son derbi olmaz." Fuat ÇAPA

KARE AS:   Miroslav Stoch (Fenerbahçe)

    Theofanis Gekas (Samsunspor)

    Hugo Almeida (Beşiktaş)

    Florin Cernat (Karabükspor)

GOL KRALLIĞI:      22 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

    9 Gol - Herve Tum (Gençlerbirliği)

    8 Gol - Johan Elmander (Galatasaray)

    7 Gol - Milan Baros (Galatasaray)

    7 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

    7 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

TakımOGBMAYPuan
Galatasaray211452401547
Fenerbahçe211362341745
Beşiktaş211263321942
Gençlerbirliği211056302435
Sivasspor21975353134
Trabzonspor21936332433
Eskişehirspor21957212032
Mersin İ.Y21768212227
M.P.Antalyaspor21768171927
İstanbul B.B21768252927
Kayserispor218211222526
Bursaspor21678232325
Manisaspor21678202325
Gaziantepspor21588182223
Orduspor21579162422
Karabükspor215313233718
Samsunspor213711173116
Ankaragücü212514173911

HAFTANIN MAÇI

(Fenerbahçe - Kayserispor)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Fenerbahçe  :     117.150.000 Euro (27 Futbolcu) Fenerbahçe  : 25.7

Kayserispor  :      41.950.000 Euro (30 Futbolcu) Kayserispor  : 23.2

TEKNİK ANALİZ

(Eskişehirspor - Galatasaray)

Galatasaray hız kesti

Cuma günü 21.hafta maçlarını incelediğimiz köşemizde bu maçı analiz etmiş ve yazımızın sonunu da "Galatasaray fırtınası esmeye devam eder ama bence bu hafta biraz hız keser." şeklinde bağlamıştık. Fatih Terim'in 4-1-4-1 sistemiyle başladığı maç, ilerleyen bölümde 4-4-2 formasyonuna dönülmesine rağmen ofansif anlamda tam bir hayal kırıklığı oldu. Elbette ki, bu skorun ortaya çıkmasında zeminin önce durdurmaya çıkan takıma (Eskişehirspor) daha uygun bir yapıda olması da göz ardı edilmemeli. Galatasaray hücumda işlemeyince 4-3-3 sistemindeki Eskişehirspor'un Batuhan'ın hedef santrfor olarak kullanıp tehlike bölgelerine her iki kanattan ve orta alandan adam soktuğunu gördük. Enteresan biçimde Eskişehirspor da önce durdurduğu Galatasaray'a son darbeyi vuramayınca maç da 0-0 sona erdi.

Tüm yazılarını göster