Ekonomiyi soğutmaya yönelik alınan önlemler neticesinde son yıllarda hızla büyüyen inşaat sektörü bu yıl bir miktar yavaşladı. Kayseri'deki inşaat sektörünün durumu da ülke genelinden çok farklı değil, bu yıl yatırımların daha temkinli ilerlediğini görmekteyiz.
Özellikle son beş yılda Kayseri'de inşaat sektöründe ciddi bir büyüme olduğunu ve sektörün kabuk değiştirdiğini söylemek mümkün. Düzenli şehir yapısıyla bilinen Kayseri'de TOKİ'nin etkinliğini artırması, AVM ve otel yatırımlarının çoğalması, lüks projelere olan ihtiyacın artması gibi etkilerle sektör kendini yenilediği gibi her gün yeni bir inşaat firmasının projesinide öğrenir olduk.
250 alt sektörü beslemesiyle istihdam dostu olan sektörün Kayseri ayağındaki gelişmeleri konuşmak için Kayseri İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Ali Aydın'ı ziyaret ettik. Bizi şaşırtan bir açıklama yapan Aydın, Kayseri'de iş yapan müteahhit sayısının Almanya'nın tamamında iş yapan toplam müteahhit sayısına ulaştığını söyledi. Aydın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne kayıtlı 2 bin dolayında müteahhit bulunduğunu, bu sayısının Almanya genelinde iş yapan toplam müteahhit sayısına denk geldiğini aktardı.
Bu gelişmeyi nasıl değerlendirmemiz gerektiğini sorduğumuz Aydın, olumlu ve olumsuz yönleri bulunduğunu ancak asıl önemli olanın denetimlerle sağlıklı büyümek olduğunu ifade etti. Kayseri'nin inşaat sektöründe Türkiye'nin lokomotif kentlerinden olduğunu söyleyen Aydın, ancak ulusal inşaat firmalarının Kayseri'de iş yapmadığını bunun kent adına büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çekti. Karlılığın çok düşük düzeylerde seyretmesinden dolayı ulusal firmaların gelmediğini ileten Aydın, buna karşılık yerli üreticilerin sayısının arttığını bunun da bazen haksız rekabete neden olduğunu anlattı.
Ulusal şirketlere konu gelmişken geçtiğimiz günlerde Sinpaş, Dumankaya, Soyak, Avrupa konutları, Ağaoğlu gibi konut sektörünün 19 büyük konut üreticisini bir araya getiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), yönetim kurulu toplantısını Kayseri'de gerçekleştirdi. Anadolu'daki tek üyeleri olan Kınaş İnşaat'ın daveti üzerine gelen KONUTDER yönetiminin Kayseri ziyaretinden çok memnun kaldıklarını öğrendik. Bu önemli isimlerin Kayseri'ye gelmesi 'Acaba Kayseri'ye yönelik bir yatırım düşünceleri mi var' dememize neden oldu. Biliyoruz ki, bu firmalar arasında Anadolu'da yerel ortaklar aracılığıyla özel projeler geliştiren firmalar mevcut. Kınaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Kınaş bu yönde bir amacın almadığını sadece sektörün önemli isimlerini Kayseri'de ağırlamak istedikleri yönünde bizlere bilgi verse de zamanın ne göstereceği belli olmaz. Umarız ki, böylesine önemli isimlerin gelecek projelerinde Kayseri'nin de adı vardır. Şüphesiz bu yöndeki bir gelişme sektöre önemli katkılar sağlar.
Özetle, Kayseri'deki müteahhit sayısının Almanya'ya ulaşması önemli bir gelişmedir ama yapılan işlerin kalitesinde de Almanya'yı yakalayabilirsek asıl o zaman başarılı oluruz. 2 bin müteahhidin bini bugün var yarın yok ise bu rakamın hiçbir anlamı kalmaz. Hatta bu durum ilerde kent ekonomisi için ciddi bir tehdit oluşturur.