Kayseri'de mobilya sektöründe strateji arayışına ihtiyaç var

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesine sahip Kayseri, şimdilerde mobilya sektöründe başı çekiyor. Koltuk, kanepe, ofis mobilyaları ve yatak ihracatının büyük bölümü Kayseri'de kurulu büyük üretim tesislerinde ve bunlara destek veren yaklaşık 3 bin yan sanayi kuruluşlarında üretiliyor.

Bu gelişmeyi Kayseri açısından değişik açılardan değerlendirmekte yarar var:

- Mobilya sektörü teknolojiye dayalı bir üretim dalı değil. Kayseri'de sanayileşmenin başlangıcı madeni eşya imalat sanayi ve makine sanayi gibi teknoloji yoğun sektörlerde olmuştu.

Mobilya sanayiinin giderek ağırlık kazanması, mobilyada yoğunlaşma ne ölçüde doğrudur?

- Dış pazarların talebine dönük ve hatta dış pazarlarda talebi yönlendirecek biçimde tasarıma ağırlık verilmedikçe mobilya sanayiinde gelişmini sürdürmek ne ölçüde mümkündür?

Şimdilerde Türkiye'de 20 büyük mobilya üretim tesisinin 11'i Kayseri'de.

Organize sanayi bölgesindeki üretim tesislerinin üçte birini mobilya üreten tesisler oluşturuyor. Ağaç İşleri Sanayi Sitesi'nde Eski Sanayi Bölgesi'nde ve Doğu Sanayi Sitesi'nde çok sayıda işyerinde mobilya veya mobilya yapımında kullanılan girdiler üretiliyor

Kayseri'de ekonomiyi iyi izleyen Zafer Işık, bu sektörde yaklaşık 3 bin işyerinde 30 bin bordrolu çalışan olduğunu söylüyor.

Mobilya sanayiinde nihai ürünlerin yaklaşık yüzde 25'i yatak, kalanı ev ve ofis mobilyaları, paneller.

Son yıllarda tasarım, kalite ve standart konusundaki iyileşmelere bağlı olarak çok sayıda firma, Avrupa pazarında rekabet edebilir güce kavuşmuş. İhracatta komşu ülkelerden çok Avrupa pazarına dönük üretime ağırlık veriliyor.

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, Kayseri'de mobilya sektöründeki bu hızlı gelişmeyi, girişimcilik ruhu yanı sıra, seri üretimin benimsenmesine, ucuza mal etme çabasına ve yetişmiş kaliteli insan gücüne bağlıyor. Mustafa Boydak'a göre, "Türkiye'de günde üretilen 20 bin yatağın 10 bini, günde üretilen 19 bin kanepenin 12 bini, günde üretilen 2.500 oturma grubunun bini Kayseri'de üretiliyor. Türkiye'de üretilen yatak odası takımının yarısı Kayseri'deki tesislerden çıkıyor. Panel mobilyada da Kayseri söz sahibi. Yemek odası ve cilalı mobilyada Ankara, genç odası grubunda İnegöl önde."

Türkiye'deki nüfus artışı, artan nüfusa bağlı olarak her yıl yapılması gereken konut sayısı ve her yıl gerçekleşen evlilikler mobilya sanayiinde önemli bir iç talep yaratıyor.

Fakat sadece bu iç talep, Kayseri'yi beslemeye yetemez.

Kayseri'de başka büyük mobilya üreticileri olmak üzere, her üreticinin tasarım konusuna eğilmesinin zamanı gelmiştir.

Özellikle büyük üreticiler yurtdışından kısa sürede mobilya tasarımcılarını getirerek kendi tasarım ofislerini güçlendirmek zorundadır.

İtalya bugün mobilyada markalaşmış ise onun arkasında çok eskilere girmeyen tasarım çabalarının olduğu unutulmamalıdır.

Tabii ki her girişimci kendi işini daha iyi bilir. Kendi stratejisini daha iyi belirler.

Fakat toplu olarak Kayseri için bir sanayileşme stratejisi arayışı yararlı olur. Orta ve uzun dönemli stratejide mobilya sektörünün ağırlığının ve sınırlarının tartışılmasında yarar vardır.

Aksi halde gereksiz kapasitelerin ortaya çıkması, daha önce birçok ilde iplik tesislerinde ve dokuma tesislerinde olduğu gibi ciddi risklerle karşılaşılması sonucunu verebilir.

Tüm yazılarını göster