Kayseri sanayicisi krizden yılmadan üretimi sürdürüyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

"Hacılar", Kayseri'nin küçük bir ilçesi. Burada kurulu Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 2004 yılında Kayseri OSB ile birleşti. Hacılar OSB'de 86 fabrika üretim yapıyor.

Kayseri'de 3 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) var. Bunlar. Kayseri, İncesu ve Mimarsinan OSB'leri. Kayseri ayrıca, üretime dönük bir Serbest Bölge'ye ve de 8 Küçük Sanayi Sitesi'ne sahip.

Kayseri OSB'de 725 fabrika var. Bunların 246'sı mobilya, 124'ü metal eşya, 84'ü tekstil, 63'ü plastik-kağıt-ambalaj, 29'u makine, 29'u gıda, 15'i kimya sektöründe. Kalan 135'i farklı sektörlerde üretim yapıyor.

Dikkati çeken Kayseri'deki sanayi tesislerindeki üretim farklılaşması. Kayseri'de sanayileşme metal işleme ve makine sanayi olarak başlamıştı. Giderek bu iki sektördeki üretimin gerilediği, mobilya sektörünün öne çıktığı görülüyor.

Bugüne kadar ihracat sanayici için bir "fantezi" idi. İhracat büyük ölçekli sanayi kuruluşlarının ilgi alanı idi.

Kayseri'deki sanayi kuruluşlarında dikkati çeken, hemen her kuruluşun ihracat pazarının önemini anlamış olması ve ihracata dönük üretime yönelmesi.

Bu çok hem de pek çok önemli bir gelişme. Çünkü iç pazarın sınırlı olduğu ortada. Büyümek isteyenler için dış pazara açılmaktan başka çare yok.

Dış pazara açılmak demek, önce dış pazarın talebi olan malı üretmek demek. Sonra dünya kalitesi ve fiyatı ile üretmek demek. Yenilikleri izlemek,teknolojiye ve verimliliğe önem vermek demek.

Bütün bunlar ise sanayicinin dünya piyasalarında rekabet gücüne kavuşması demek.

Özendiğimiz, ihracat ile gelişmiş ekonomiler bu yollardan geçti. Şimdi biz de bu yollarda ilerliyoruz.

Tabii ki ihracat pazarına yönelme,büyük ölçüde insan gücüne bağlı. Kayseri'de yeni kuşak sanayiciler mallarını satmak için dünya yollarına düşmüş durumda.

Kayseri'deki gelişmeleri öncelikle ülkenin diğer illerine duyurmakta yarar var. Çünkü iyi örnekler moral verir yol gösterir.

Kayseri'nin bir özelliği de sanayicilerin iyimser yaklaşımları. Krize rağmen sanayiciler iyimserliği sürdürüyor.

Kayseri'deki sanayicilerin morali Kayseri'ye gidenlere Kayserililer ile görüşenlere de geçiyor.

Tüm yazılarını göster