Geçtiğimiz günlerde TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Dr. Sema Karaoğlu’nu ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret ettim. Çok samimi, heyecanlı, üretken, kıpır kıpır bir ekip gördüm. İş çıkışı bulunduğum bu ortam iş yorgunluğumu resmen aldı götürdü.
Neler yapıyorsunuz dediğim Karaoğlu, yaptıklarını yapmak istediklerini öyle güzel anlattı ki, heyecanının size geçmemesi mümkün değil. Karaoğlu, sohbetimiz boyunca Kadın Girişimciler Kurulu olarak Kayseri’deki kadın istihdamının artması için ellerinden geleni yapmaya hazır bir ekip olduklarını sık sık vurguladı.
Karaoğlu, özellikle gündemlerinde olan bir hibe programından uzun uzun bahsetti. Ülke olarak genç bir nüfusa sahip, yaş ortalamamızın 30'un altında olduğunu ifade eden Karaoğlu, aynı zamanda yaşam süremizin de gittikçe uzadığını aktardı. Klasik tıp kitaplarına göre 65 yaş üstü nüfusun yüzde 8-15’i, Alzheimer Derneğine göre 65 yaş üstü nüfusun yaklaşık yüzde 10’ unun demans hastası olarak kabul edildiğini söyledi Sema Karaoğlu. Kayseri hakkında da bilgi veren Karaoğlu, TÜİK verilerine göre Kayseri'de 65 yaş üzeri nüfus 90 bin civarında, bu nüfusun yüzde 10’unun demans bunun da yaklaşık yüzde 50’ sinin yani 4 bin 500 kişinin çağın hastalıklarından biri olan alzheimer olduğunu paylaştı.
Karaoğlu, öncelikle Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği’ni kısa adıyla KİGDER’i kurduklarını anlattı. Dernek olarak, alzheimer gibi zor bir hastalığa bakacak bakıcının toplumda ne kadar eksik olduğunu, bu konuda yetiştirecek, eğitim verilecek kadınların istihdam problemi yaşamayacağını farkedip bir proje yazmaya karar verdiklerini aktaran Karaoğlu, projenin de adının "hayata ve sana güveniyorum"olduğunu belirtti. 18-35 yaş arası 25 kadının bu konuda eğitilip istihdam edilmesinin hedeflendiği proje için, Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında Sabancı Kültür Vakfı Hibe Programı tarafından destek almaya hak kazanılmış. Alınan destek tutarı 30 bin lira civarında. Sabancı Vakfı Hibe Sözleşmesi BM Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Başkanı Sema Karaoğlu tarafından geçtiğimiz günlerde Kayseri’de imzalandı.
Sema Karaoğlu son olarak Kayseri’nin sosyoekonomik ve kültürel yapısı gereği ebeveynlerini bakımevlerine bırakma konusuna sıcak bakan bir il olmadığını ancak ebeveynlerin en iyi şekilde bakılmayı ‘hayata ve sana güveniyorum’ demeyi hak ettiğini bu verilerden ve geleneksel yapıdan hareketle 25 kadının eğitilerek çağımızın yarasına bir miktar merhem olmak istediklerini söyledi.
4 ay önce TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu’nun öncülüğünde kurulan KİGDER’in bu projesi bizce kayda değer. Bu proje belki öyle çok büyük istihdamlar şimdilik sağlamayacak ama sağlam konusu ve kadın istihdamını hedef alması bu projenin daha da büyüyeceğini gösteriyor.