Katır ve satır seçimleri

Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com



6 Mayıs pazar günü bildiğiniz gibi sadece Fransa'da değil Yunanistan'da da secimler var. Ülkedeki politik durumu incelediğim yazılardan harmanlan  bir analiz paylaşıyorum: Samaras'ın önderlik ettiği Yeni Demokrasi Hareketi tek başına hükümet olacağını söylüyor ancak anketler aksine işaret ediyor.Pasok sandıktan birinci çıkacağını ve hükümette olacağını söylüyor ancak anketlerden YD'nin belirgin bir şekilde arkasında.Solcu Syriza ideolojik davranmayacağını ve paket karşıtı ulusalcı Bağımsız Yunanlılarla bir blok oluşturacağını söylüyor.Komünist parti (KKE) kesinlikle hükümete girmeyeceklerini ve bu nedenle tüm oyların kendisinde toplanması gerektiğini söylüyor. Demokratik Sol ise Pasok ve YD ile koalisyona girmeyeceğini ancak bazı konularda destekleyebileceğini söylüyor.Laos YD ve Pasok liderleri değişmediği ve Güney Avrupa bloğu kurulmadığı sürece söz konusu partilerle çalışmayacağını söylüyor. Aşırı sağcı Golden Dawn partisi diğer aşırı uclar gibi Almanları ülkeden kovmak istiyor ama uygulamayı düşündüğü stratejiler feci şekilde 1939 model Alman. Yeşiller ise herkesin çevreye saygılı olması gerektiğinde ısrarcı.
Partilerin parlementoya girmesi için geçmesi gereken sınır 3%.Son anketler (secimden 2 hafta önce anket dönemi yasal olarak bitiyor) toplam 32 partiden 5-10 arası partinin (ana beklenti 9) Meclise girebileceği yönünde. Yeni Demokrasi 21.9%, Pasok 17.8% seviyesinde. Bu 300 kişilik parlamentoda daha önce 201 olan milletvekili sayısının  155e gerilemesi demek. Golden Dawn 5.2% (2009da aldıkları oy 0.23% olmuştu!!)
MARC tadlı kuruluş tarafından arafından yapılan son ankette dağılım ise aşağıdaki gibi:
ND 22.3% (110)
PASOK 17.8% (48)
Independent Greeks 9.9% (26)
SYRIZA 9.8% (26)
KKE 9.7% (26)
Democratic Left 8.6% (23)
Golden Dawn 5.7% (15 seats)
LAOS 3.9% (10)
Ecologists-Green 3.1% (8)
Centre Democratic Alliance 3% (8).
Bugün ECB'den gelebilecek bir "dilde yumuşama" ve  2 secim Euroyu biraz hırpalayacak gibi. Görüntünün kısa vadede Euro pozitife dönmesi için 1.3280 seviyesinin aşılması gerekiyor.  
 

Tüm yazılarını göster