Kartal dördüncü viteste

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Beşiktaş, Quaresma'dan yoksun ve tedirgin biçimde çıktığı Ankaragücü karşılaşmasından kelimenin tam anlamıyla şov yaparak ayrıldı. Bu maç öncesinde Fenerbahçe'nin Kayserispor'a mağlup olması, siyah-beyazlı ekibe ciddi rakiplerinden biri karşısında avantaj yakalama şansını doğurdu. Açıkçası Beşiktaş da oynadığı futbolla hem bu şansı geri çevirmedi hem de beşinci haftanın dev maçı için Fenerbahçe'ye gözdağı vermiş oldu. Teknik direktör Bernd Schuster alışılmış biçimde rotasyona devam ederken, taktik anlamda alışılmadık bir uygulamaya yönelmişti. 4-3-3 gibi görünen bu taktik anlayışta kilit rol bekleneni veremeyen Nihat Kahveci'deydi. Zaman zaman orta alana yaklaşarak oynayan Nihat, top Beşiktaş'ta iken her iki kanada deplase olan Bobo - Nobre ikilisinin arasına girdi ve üçüncü golcü olarak ataklara katıldı. Orta alanda Ernst bilinen oyun anlayışıyla defansın önünde bir emniyet sigortası olurken, Necip'in sol Guti'nin de sağ kanada yaklaşarak ve bölgelerini savunarak oynamaları amaçlanmıştı. Genç Necip her geçen gün parlattığı futboluyla görevinin hakkını verdi. Guti ise defansif yönde oldukça aksadı. Buna rağmen maç içinde öyle akıl almaz paslar dağıttı ki, eleştiri yapabilene aşk olsun. Her iki bek Ekrem ve İsmail de hücum yönünde iştahlıydılar.

Ümit Özat idaresindeki Ankaragücü ise kâğıt üzerindeki parlak kadronun vaat ettiklerini sahada sergilemekten uzaktı. Hatta sarı-lacivertli ekibin dört haftalık kısa süreçte oynadığı en negatif futbola şahit olduğumuzu bile söyleyebiliriz. Maç içinde iki kez kapsamlı müdahaleler yapan Özat, bu iki dokunuşunda da en az 3 futbolcunun görev bölgelerini değiştirdi. Ard arda gelen hamleler sonucu sarı-lacivertli takım kaotik ve sıkıntılı bir süreç yaşamak zorunda kaldı. Ortaya çıkan sonucun ve sahadaki futbolun salt Beşiktaş'ın performansından kaynaklandığını söylemek belki siyah-beyazlı taraftarların gönlünü okşamak olur ama kazın ayağı hiç de öyle değil. Ankaragücü karşısındaki görüntüsüyle Beşiktaş, bilhassa kanatlarda olmak üzere defansif anlamda yarı sahasının genelinde sıkıntı yaşamaya müsait bir takım izlenimi verdi. Örneğin Fenerbahçe gibi oyunu kanatlara yayma arzusunda olan bir takım, Necip ve Guti'nin yamamaya çalıştığı bölgelerden çok tehlikeli akınlar geliştirebilir. Schuster'in alan daraltmak üzere defansını ileride kurması da cabası. Ankaragücü'ne karşı bu zafiyetin ortaya çıkmamasını önce Ankara ekibinin kötü performansına sonra da canını dişine takarak sahada basmadık yer bırakmayan Nobre gibi ekstra futbolculara bağlamak lazım. Bir transfer hiç oynamadan takımına faydalı olur mu? Fatih Tekke örneğinden yola çıkarsak, olur. Bobo ile girdiği rekabette Türk pasaportunun avantajlarını kullanan Mert Nobre, takım yerli bir golcü ile takviye edilince titreyip kendine gelme ihtiyacı hissetmiş. Ankaragücü karşılaşmasında oynadığı futbola ve attığı gole bakacak olursak iyi de yapmış. Buraya kadar siyah-beyazlı takımı fazlaca eleştirmiş olabiliriz ama öyle büyük bir kazanım var ki, belki de sezon sonunda tüm zafiyetlerin üzerini kapadığını göreceğiz. O kazanım, geçmiş sezonlara göre kadro kalitesinin kayda değer ölçüde artmış olması. Tandemden kaleye, ön libero bölgesinden ileri uca kadar hem alternatifler zenginleşti hem de kalite çıtası yükseldi. Düşünün oynadığı dokuz resmi maça 4 gol 5 asistle damga vuran Quaresma gibi bir futbolcu yok ama kimseler eksikliğini hissetmiyor. Yarın Fatih Tekke takıma girmeye başlar Aurelio da formunu bulursa Beşiktaş lige çok ciddi biçimde ağırlığını koyar. Yukarıda anlatmaya çalıştığımız taktik düşünceye bir atıf yapmamız gerekirse, ana hatlarıyla şampiyonluğun güçlü adaylarından kabul ettiğimiz Beşiktaş'ı sekteye uğratacak tek konu Bernd Schuster'in -ligimizi tanımamaktan doğan- taktiksel hataları olabilir. Uzun lafın kısası, Schuster Tayfur Havutçu'ya ne kadar yaklaşırsa 34.haftadaki mutlu sona da o derece yaklaşır. İki kere iki dört…

(Kayserispor - Fenerbahçe)

Fenerbahçe iki blok

Kayserispor'un sahasında Fenerbahçe'yi 2-0 yendiği karşılaşmanın bir analizini yapmak gerekirse, bu sonuca sarı-lacivertli takımda göremediğimiz "takım bütünlüğü" konusunun yol açtığını belirtmek gerek. Sahada hücumcular ve savunmacılar olarak bölünen Fenerbahçe'de bu iki blok arasında köprü kurmaya çalışan tek oyuncunun Emre olması sanıyorum doğru teşhise giden önemli bir veri. Niang, Alex, Stoch ve Mehmet Topuz'dan oluşan bloğun takım savunmasını boş vermeleri, Cristian'ın bal yapmayan arı görüntüsü, Lugano - Yobo (Selçuk) arasındaki doğal uyumsuzluk, Caner'in her nasılsa Türkiye'ye döndükten sonra sol bek olduğuna kanaat getirilmesi bu yenilgiyi hazırlayan sebepler. Kayserispor ise iki seneye yayarak yapılandırmaya çalıştığı genç ve dinamik takımın meyvelerini toplamaya başlamış görünüyor. Eğer bu kadro Şota önderliğinde başarıya ulaşırsa en az beş sezonluk bir altın çağ yaşayabilir.

Bursaspor dörtte dört yaptı

Spor Toto Süper Lig'de 4. haftanın açılış maçında Bursaspor ilk yarısını mağlup kapattığı karşılaşmada Eskişehirspor'u 2-1 mağlup ederek üç puanı hanesine yazdırmayı başardı ve Valencia ile oynayacağı Şampiyonlar Ligi maçı öncesinde moral depoladı. Bursaspor'a galibiyeti getiren golleri 70. dakikada Leonel Nunez ve 77. dakikada Sercan Yıldırım kaydetti. Eskişehirspor'un tek golü ise 19. dakikada Sezer Öztürk'den geldi. Bu galibiyetin ardından Bursaspor 4'te 4 yaparak puanını 12'ye yükseltirken; Eskişehirspor ise 1 puanda kaldı. Eskişehirspor'u 2-1 mağlup eden Bursaspor salı günü evinde oynayacağı Şampiyonlar Ligi maçında İspanya Ligi takımlarından Mehmet Topal'ın formasını giydiği Valencia'yı ağırlayacak.

Konya'da galip yok

Spor Toto Süper Lig'de 4. hafta mücadelesinde Konyaspor evinde, Bucaspor'u konuk etti. Maça iyi başlayan Bucaspor 9'uncu dakikada Orhan Ak'ın golü ile öne geçti ve ilk yarıyı bu golle önde tamamladı. Konyaspor, ikinci yarıda seyircisinin de desteği ile Bucaspor kalesine yüklenmeye başladı. Bu baskı sonuç verdi ve Konyaspor 68'inci dakikada Hakan Aslantaş'ın ayağından bulduğu golle skoru eşitledi, 1-1. Kalan dakikalarda iki takım da gol bulamayınca karşılaşma 1-1 sona erdi. Karşılaşmada Konyaspor adına Peter Grajciar performansıyla yıldızlaştı. 26 yaşındaki Slovak futbolcu sergilediği futbolla takımının önemli silahlarından biri olduğunu gösterdi. Bu sonucun ardından Konyaspor ve Bucaspor puanlarını 5'e yükseltti.

Necati Ateş faktörü

Spor Toto Süper Lig'de 4. hafta mücadelesinde Medical Park Antalyaspor deplasmanda, Manisaspor'u 2-1 mağlup etti. Manisa 19 Mayıs Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı ev sahibi takımın üstünlüğü ile sona eren mücadelede Manisaspor 27. dakikada Eren Aydın ile üstünlüğü yakaladı, Antalyaspor'a galibiyeti getiren goller 68 ve 72. dakikalarda Necati Ateş'ten geldi. Bu sezon oynadığı tüm maçları kaybeden Manisaspor yine puanla tanışamazken, Antalyaspor puanını 5'e yükseltti. Manisaspor'un yeni transferi Makukula 90 dakika sahada kaldığı maçta golle tanışamadı. Sezon başında kurduğu kadroyu bir de Ariza Makukula ile takviye eden Manisaspor'da beklenen sonuçlar alınamayınca genç teknik adam Hakan Kutlu görevinden istifa etti.

HAFTANIN TAKIMI : Kayserispor

HAFTANIN İNCİSİ : "Kayserispor'un tuzağına düştük." Aykut KOCAMAN

KARE AS   :Mert Nobre (Beşiktaş)

   Necati Ateş (Antalyaspor)

   Peter Grajciar (Konyaspor)

Sercan Yıldırım (Bursaspor)

GOL KRALLIĞI  :  3 Gol - Da Silva Bobo (Beşiktaş)

 3 Gol - Mert Nobre (Beşiktaş)

 2 Gol - Mamadou Niang (Fenerbahçe)

 2 Gol - Semih Şentürk (Fenerbahçe)

 2 Gol - Teofilo Gutierrez (Trabzonspor)

 2 Gol - Ivan Ergic (Bursaspor)

 2 Gol - Franco Cangele (Kayserispor)

 2 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

 2 Gol - Emanuel Emenike (Karabükspor)

 2 Gol - Necati Ateş (Antalyaspor)

2 Gol - Leonel Nunez (Bursaspor)

Spor Toto Süper Lig 2010/2011 Puan Durumu

  O G B M A Y P

Bursa 4 4 0 0 7 1 12

Kayseri 4 3 1 0 6 1 10

Beşiktaş 4 3 0 1 9 3 9

Trabzon 3 2 1 0 5 2 7

Fenerbahçe 4 2 0 2 10 7 6

Büyükşehir Bld. 3 2 0 1 5 3 6

Buca 4 1 2 1 4 3 5

Konya 4 1 2 1 5 5 5

Antalya 4 1 2 1 3 6 5

Sivas 3 1 1 1 3 4 4

Ankaragücü 4 1 1 2 4 7 4

Gaziantep 3 0 3 0 2 2 3

Galatasaray 3 1 0 2 4 5 3

Karabük 3 1 0 2 3 6 3

Gençlerbirliği 3 0 2 1 1 3 2

Kasımpaşa 3 0 2 1 1 3 2

Eskişehir 4 0 1 3 3 7 1

Manisa 4 0 0 4 4 11 0

NOT: Kasımpaşa - Karabükspor, Trabzonspor - Sivasspor, Gençlerbirliği - İ.B. Belediyespor ve Galatasaray - Gaziantepspor maçları değerlendirmede yer almıyor.

HAFTANIN MAÇI

(Beşiktaş - Ankaragücü)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Beşiktaş  :  95.900.000 Euro (28 Futbolcu)  Beşiktaş  : 28.1

Ankaragücü :  33.500.000 Euro (28 Futbolcu) Ankaragücü : 26.0

Tüm yazılarını göster