Kart bir ay içinde 90 milyon defa para çekmede kullanılıyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Kart bir ay içinde 90 milyon defa para çekmede 70 milyon defa alışverişte kullanılıyor

Halkımızın cebinde 60 milyon kredi kartı, 110 milyon banka kartı olmak üzere toplam 170 milyon kart var. 

Halkımız bu kartları ödeme cihazlarına okutarak alışveriş yapıyor, bankamatiklere okutarak nakit para çekiyor, bankacılık işlemleri yapıyor. Kredi kartı ile banka kartı farklı kartlar. 

Kredi kartı adı üzerinde alışverişte kredi kullandırır. Kredi kartını kullanan borçlanmış olur. Ve borcunu belli sürede öder. 

Banka kartı, kullanıcının bankadaki hesabından harcama yapmasına, para çekmesine imkan verir. 

2015 yılında halkımız kartlarla 530 milyar TL’lik alışveriş yaptı. 

500 milyar TL’yi bankamatiklerden kart ile çekti. 

Kart ile para çekme rakamının büyüklüğünün arkasında şimdilerde ücretlerin, maaşların, emekli ayıklarının kart ile bankalardan çekilmesi var. 

Sokaklardaki bankamatik sayısı 46 bine ulaştı. Ödeme yerlerindeki POS diye adlandırılan ödeme cihazlarının sayısı 2 milyon 200 bin. 

Kart ile yapılan işlemlerde, internet üzerinden yapılan işlemler toplam işlemlerin yüzde 11’i dolayında. Bir yılda internet üzerinden 22 milyon adet işlem yapıldı. 

Halkımız 1 ay içinde kartlarını para çekmek için 90 milyon defa, alışveriş için 300 milyon defa kullanıyor. Yaklaşık her ay kartla 40 milyar lira para çekiliyor, 40 milyar TL’lik alışveriş yapılıyor. 

Kart ile çekilen paranın işlem başına ortalaması 45 TL. Kart ile yapılan alışverişin kart başı ortalaması 15 TL dolayında. 

Açık anlatımla kart, kağıt paranın madeni paranın yerine geçti.

Tüm yazılarını göster