Karlı ve gollü bir maç olur

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lige verdiğimiz devre arasının ardından futbol heyecanını yaşamaya yeniden başlıyoruz. 18.hafta muhtemelen içimizi donduracak bir soğuk hava dalgasının etkisinde start alacak ve gol yağmuru beklediğimiz pek çok karşılaşma öncelikle kar yağışına sahne olacak. Hava raporlarının şimdilik söylediği bu. Sibirya soğuklarının etkisinden hepimize Rio plajlarını anımsatacak "Joga Bonito" esintileriyle kurtulmayı dileyelim ve Haftanın Maçı'nı analize başlayalım.

18.haftanın en önemli maçlarından biri, Ali Sami Yen Stadında oynanacak Galatasaray - Gaziantepspor karşılaşması. Dikkat çekici kadro takviyelerine "ara transfer" döneminde de devam eden Galatasaray, Lucas Neill hamlesinden sonra golcü arayışlarında da hem taraftarının hem de rakiplerinin yüreklerini hoplatmaya devam ediyor. Anlaşılan sarı-kırmızılı yönetim bu sezon "yarıştığı tüm kulvarlara damga vurmak" gibi bir amacı benimsemiş. Lucas Neill, çalışmalarda görüldüğü kadarıyla takıma çabuk uyum sağlayacak. Teknik heyetin ikinci yarının ilk maçında bu futbolcuya forma verip vermeyeceği belirsiz ancak tecrübeli oyuncunun bir an evvel defansa monte edilebilmesi için tüm imkanlar seferber edilmiş durumda. Sarı-kırmızılı ekipte sakatlıkları bulunan Kewell ile sağ ayak tabanında ağrı hisseden Nonda, saha şartlarının bozuk olması nedeniyle antrenmanları aksattılar. İki futbolcu, daha çok düz koşu yapmakla yetinirken, sakatlıkları devam eden Sabri ve Aydın da zamanlarını tedavi olarak geçirdiler. Gelen raporlarda Kewell'ın sakatlığının düzeldiği, Nonda'nın durumunun ise maç saatinde kesinlik kazanacağı belirtiliyor. Konuk ekip Gaziantepspor, nispeten sakin geçirdiği transfer döneminde büyük umutlarla transfer edilen Roland Linz ile yollarını ayırdı. Kaleci Murat Şahin Kasımpaşa'ya giderken, bir başka kaleci Zydrunas Karcemarskas takıma katıldı. Ayrıca kalp damarlarında tıkanıklık tespit edilen Tolga Seyhan'ın tedavi için İstanbul'da bulunduğunu hatırlatalım. Golcü arayışına giren kırmızı-siyahlı ekip, transfer edeceği futbolcuyu ancak ilerleyen haftalarda oynatabilir. Devre arası kampında iyi bir hazırlık dönemi geçiren Gaziantepspor, oynadığı maçlarda Gençlerbirliği'ni 2-1, Heerenveen'i 1-0, Recroativo Libalo'yu 5-1 ve Greuther Fürth'ü 3-1 mağlup etmeyi başardı. Bu maçlarda Jose Couceiro'nun ofansif yönde istediklerini başarıyla uygulayan kırmızı-siyahlılar defans bloğunda zaman zaman sıkıntılar yaşadılar. Çok güçlü bir forvet hattına sahip Galatasaray önünde de sıkıntı yaşamaları muhtemel.

Maç günü ve saatinde hava/saha koşulları futbol için çok uygun olmayabilir. Defansları hata yapmaya zorlayacak saha koşullarında her iki takımın da gol bulması sürpriz sayılmamalı. Liginilk devresinde oldukça formsuz bir görüntü çizen Beto, devre arası kampında pozitif yönde mesafe kat ettiğini gösterdi. Ancak böylesi deplasmanlarda genelde tek santrfor tercihi kullanan Couceiro'nun tercih hakkını Julio Cesar'dan yana kullanıp, Beto'yu maçın ilerleyen bölümlerine saklamak isteyeceğini söyleyebiliriz. Buna karşılık Baros'un yokluğunda Nonda'nın da sakat olması Galatasaray teknik direktörü Frank Rijkaard'ı ileri uçta Kewell'ı kullanmaya itebilir. Böylelikle zaman zaman 4-6-0'a dönüşecek oyun kurgusu ile Galatasaray'ın Gaziantepspor defans yerleşimini sekteye uğratacağı öngörüsünü yapabiliriz. Özellikle Caner Erkin, sol önde oynadığı karşılaşmalarda oldukça etkili olmuştu. Buna Arda, Kewell, Elano gibi penetran forvetleri de eklediğimizde ibrenin Galatasaray'a döndüğünü belirtmek gerekiyor. İlerleyen bölümde sahanın ağırlaşma ihtimali göz önüne alındığında, takımların devre arası kamplarında depoladıkları kondisyona fazlasıyla ihtiyaç duyacağı söylenebilir. Zeminin muhtemel durumu kalecilerin performansına da direkt etki edecektir. Gollü bir maç bekliyorum.

Fenerbahçe - Denizlispor

Tarih: 22.01.2010 Saat: 20.00

Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı

Maç günü hava: Kar Yağışlı, 2°C

Bu maçta Fenerbahçe teknik heyetini zorlayacak en büyük husus, sakat ve cezalı futbolcuların çokluğu dolayısıyla kadro oluşturmakta çekilen sıkıntı. Gökhan Gönül ve Alex sarı kart cezalısı. Deivid, Cristian, Volkan Babacan ve Güiza da sakatlıkları yüzünden hafta içi çalışmalarına tam olarak katılamadılar. Denizlispor açısından bu maçın önemi büyük. Fenerbahçe'den puan alırlarsa ligde kalma yönündeki inançları artacaktır. Ege temsilcisi Mohamed Dahmane ve Souleymane Youla gibi iki dikkat çekici forvet transfer etti. Ayrıca sol beke Kasımpaşa'dan Alpaslan ve orta alanın sağına Gebzespor'dan genç Mustafa alındı. Var gücüyle maça asılacak Denizlispor, Fenerbahçe'ye epey sıkıntı yaşatabilir ancak sarı-lacivertli ekibin üç puana uzanmasını bekliyorum.

Beşiktaş - İ.B. Belediyespor

Tarih: 23.01.2010 Saat: 19.00

Stat: İnönü Stadı

Maç günü hava: Kar Yağışlı, 2°C

Ligde on sekizinci hafta Beşiktaş ile "belalısı" İ.B. Belediyespor'u bir kez daha karşı karşıya getiriyor. Son olarak kupada karşılaşan takımlardan İ.B. Belediyespor, eksik kadrosuna rağmen Beşiktaş'ı devirmeyi başarmıştı. Siyah-beyazlı ekipte Ferrari, Hakan Arıkan ve Uğur İnceman'ın sakatlıkları var. Belediyespor cephesinde de Taner, Gökhan Kaba, İbrahim Akın, Tum, Zeki Korkmaz, Metin Depe ve Mahmut'un çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Abdullah Avcı'nın tam bir sistem takımı haline getirdiği turuncu-lacivertliler bu sakatlıklardan çok fazla etkilenmeyebilir ancak Beşiktaş'ın kazanmaktan başka hiçbir çaresi yok. Maça bilenerek çıkacağını zannettiğim Beşiktaş zor da olsa maçı kazanıp kötü gidişe son vermek isteyecektir.

Trabzonspor - Sivasspor

Tarih: 24.01.2010 Saat: 15.00

Stat: H. Avni Aker Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 5°C

18.haftanın en sıkı maçı Trabzon Hüseyin Avni Aker stasdında oynanacak. Takımların ilk 17 haftalık görüntülerini kıyaslayarak Trabzonspor'un maçı rahat alacağını düşünenlerin yanılma ihtimali var. Bordo-mavili takım, karşısında ilk devrenin Sivasspor'u olmayacağını bilmeli. Stoper Lucien Aubey, oyun kurucu  Elrio van Heerden ve bir başka orta saha Nabil Taider ile güçlenen kırmızı-beyazlılar, Trabzonspor önünde ikinci yarıya iyi bir başlangıç yapmak isteyeceklerdir. Sezer, Murat ve Gutierrez gibi isimlerle kadro derinliği yaratan bordo-mavililer de kolay lokma olmaz. Haftanın en çekişmeli ve zevkli karşılaşması olmaya aday bu maçta sürpriz ihtimali göz ardı edilememeli.

Kasımpaşa - Bursaspor

Tarih: 23.01.2010 Saat: 14.00

Stat: R.T. Erdoğan Stadı

Maç günü hava: Kar Yağışlı, 3°C

Yılmaz Vural ile birlikte "ligin en renkli takımı" unvanını hak eder bir görüntüye kavuşan Kasımpaşa bu maçın hazırlığını son UEFA şampiyonu Shaktar Donetsk ile yaptı ve karşılaşmayı 2-1 kaybetmesine rağmen göz doldurdu. Young-Rok Shin ve Tadeu'yu takımdan gönderen Bursaspor, Iglesias'ı kadrosuna katmasına rağmen gol yollarında beklenen aşamayı yapamadığını kupadaki performansıyla gösterdi. Özellikle Sercan'ın da transfer dönemindeki kafa karışıklığını henüz üzerinden atamamış olması yeşil-beyazlı takımın Kasımpaşa deplasmanında yaşayacağı muhtemel gol kısırlığına işaret ediyor olabilir. Son dönemde dikkat çekici sonuçlar alan Kasımpaşa, galibiyete daha yakın.

Kayserispor - Gençlerbirliği

Tarih: 24.01.2010 Saat: 14.00

Stat: Kadir Has Stadı

Maç günü hava: Kar Yağışlı, -1°C

Son olarak Bilal Aziz ve Ali Turan'ı kaybeden Kayserispor'da Toledo ve Eren'in sakatlıkları var. Souleymanou da Afrika Kupasında olduğundan sarı-kırmızılı takım defansif anlamda sıkıntı çekebilir. Yeni transfer Shawky'nin de maç eksiği bulunduğu belirtiliyor. Ligin ilk yarısında inişli çıkışlı bir grafik çizen Gençlerbirliği ise kadrosunu Alparslan Erdem, Serkan Çalık ve Abdülhamit Yıldız ile güçlendirdi. Ancak Alpaslan stres kırığı sebebiyle 6 hafta takımının formasını giyemeyecek. Ankara ekibi kadro yapısı itiberiyle Kayserispor'un defansif zaaflarını değerlendirebilecek nitelikte bir takım. Sarı-kırmızılılar da Makukula - Cangele ikilisi sayesinde gol sıkıntısı çekmiyorlar. Bu 90 dakikadan gollü bir beraberlik çıkabilir.

Eskişehirspor - Manisaspor

Tarih: 23.01.2010 Saat: 14.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Kar Yağışlı, 1°C

Eskişehirspor ara transferde kadrosunu Sezer Öztürk, Jaycee Okwunwanne, Fahri Tatan, Erkan Zengin ve Caner Celep ile güçlendirdi. Özellikle Sezer - Okwunwanne ikilisi kırmızı-siyahlıların gol sorununa çözüm olabilecek kalitede isimler. Dikkatle izlemekte fayda var. Ara transferin bir başka hareketli kulübü Manisaspor ise Mehmet Batdal, Gabriel Limeira, Şener Aşkaroğlu ve Ersen Martin gibi dikkat çekici isimleri kadrosuna kattı. Karşılaşma öncesinde Ege temsilcisinde Dixon ve Nizamettin'in sakatlıkları bulunuyor. Eskişehirspor cephesindeki eksikler: Serdar, Doğa, Bülent Ertuğrul ve El Saka. Denk güçlerin mücadelesi şeklinde geçebilecek maçta ev sahibi avantajıyla Eskişehirspor'u bir parça öne çıkarmakta fayda var.

Ankaragücü - Diyarbakırspor

Tarih: 24.01.2010 Saat: 14.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Kar Yağışlı, 2°C

Geremi transferini henüz tam olarak netleştiremeyen Ankaragücü, Stephen Appiah ve Stjepan Tomas gibi sansasyonel isimlerle görüşme halinde. Serbest bıraktığı çok sayıdaki oyuncu ile kadro şişkinliğini azaltan sarı-lacivertlilerin yeni transferlerini Diyarbakırspor maçında oynatma şansı yok. Hafif sakatlıkları bulunan Hürriyet, Mehmet Çakır ve Özgür'ün durumları maç saatinde belli olacak. Djite ve Tjikuzu'yu kadrosuna katan Diyarbakırspor da çok sayıda oyuncusu ile yollarını ayırdı. Güneydoğu temsilcisinde transfer çalışmaları devam ediyor ancak Ankaragücü karşısında bazı kadro zaafiyetleri yaşanabileceği açık. Karşılıklı gollerin atılabileceği bu mücadelede Ankaragücü daha şanslı görünen taraf.

HAFTANIN HAKEMLERİ

22 Ocak 2010 Cuma

20.00 Fenerbahçe - Denizlispor    Bünyamin GEZER

23 Ocak 2010 Cumartesi

14.00 Eskişehirspor - Manisaspor   Abdullah YILMAZ

14.00 Kasımpaşa - Bursaspor    Yunus YILDIRIM

19.00 Beşiktaş - İ.B. Belediyespor   Cüneyt ÇAKIR

24 Ocak 2010 Pazar

14.00 Kayserispor - Gençlerbirliği   Kamil ABİTOĞLU

14.00 Ankaragücü - Diyarbakırspor   Serkan ÇINAR

15.00 Trabzonspor - Sivasspor    Tolga ÖZKALFA

19.00 Galatasaray - Gaziantepspor   Aytekin DURMAZ

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza Tahtası

Sarı Kart Cezalıları: Sedat Ağçay (Antalyaspor), Gökhan Gönül (Fenerbahçe), Alex De Souza (Fenerbahçe), Abdulkader Keita (Galatasaray), Kerem Şeras (Gençlerbirliği), Yasin Çakmak (Sivasspor).

Kırmızı Kart Cezalıları: -

HAFTANIN MAÇI

Galatasaray - Gaziantepspor

Tarih: 24.01.2010 Saat: 19.00

Stat: Ali Sami Yen Stadı

Maç günü hava: Kar Yağışlı, 0°C

Tüm yazılarını göster