Danimarkalı tasarımcı "Diffus"un şu sırada dünyadaki tasarım fuarlarını gezen bir elbisesi var. Bu elbise, ortamdaki karbondioksit miktarına göre ışıldıyor. Evet, yanlış okumadınız.
Ortamda ne kadar karbondioksit varsa, elbisede ışıklar yanıyor. Adını "İklim Elbisesi" koydular.
Tam bu noktada bir parantez: Bu ilginç yenilikçiliğin öyküsünü, "Diffus"un kurucu ortağı mimar Michel Guglielmi, 10 Şubat 2011’de Bursa’da Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Üçüncü Ar-Ge Proje Pazarı toplantısında, davetli konuşmacı olarak anlattı.
Parantezi kapattık: "Diffus"taki Ar-Ge sayesinde öyle bir kimyasal-elektronik düzenleme yaptılar ki, giysinin üzerindeki LED (ışık yayan diyotlar) ışıklar, karbondioksidi bol ortamda ışıldayacak şekilde programlandı.
Işıklar, kumaşın içine yedirildi. Bir mikroişlemci ve karbondioksit algılayıcı, giyenin bir yerine (örneğin, saçının içine) takılıyor. Ortamda karbondioksit algıladığı takdirde, işlemci, ışıklara sinyal yolluyor. Miktar azsa hafif, miktar çoksa yüksek oranda ışık yayıyor giysi.
Bu sıra dışı yenilik, ortak bir çalışma ürünü: Danimarka Tasarım Okulu, bir İsviçre nakış firması Forster-Rohner, yine bir Danimarka Ar-Ge kuruluşu Alexandra Enstitüsü ve elbette bütün bu işi düşünen Danimarka tasarım firması Diffus. Ortamdaki zararlı gazlara göre yanıp sönen giysi yapma fikri güncel bir konuya dikkat çekiyor: Hava kirliliği. Küresel ısınma.
"Diffus" akıllı tekstil ve LED teknolojisini kullanarak giysileri aydınlatıyor. Şimdi bu sistemi, bir sanat etkinliğinde kullanacaklar: 100 dansçıyı giydirecekler.
28 Temmuz-5 Ağustos arasında Kopenhag’da bir araya gelecek olan 100 dansçı, 9 gün boyunca şehri bir "dans atölyesi" ne çevirecek. O aylarda, uzun yaz gündüzleri bir türlü geceye
dönüşemediği için, "nihayet" akşam karanlığı basmaya başlayınca, "LED’li dansçılar" hareketleriyle ışıklandıracakları giysileriyle ortaya çıkacak. Görsel bir şölen olacak.
Ortamdaki zararlı gazlara dikkat çekmek için bir elbise tasarımı yapmak? İşte "Diffus"un yarattığı fark... Akıllı tekstil kullanarak küresel ısınma mesajları vermek için elbiseyi Aralık
2009’daki Kopenhag İklim Zirvesi’ne yetiştirdiler. Zirveden beri de elbiseyi ve teknolojisini dünyaya tanıtıyorlar.
LED kullanarak elbise "aydınlatmak" daha önce denenmişti. Örneğin, Türk asıllı olduğu için medyamızda özel bir yere sahip İngiliz tasarımcı Hüseyin Çağlayan (Hussein Chalayan)
2007’de 15.600 LED ışıklı bir giysi tasarladı. Yine İngiliz "Cute Circuit" şirketi 24 bin LED ışıktan oluşan müthiş bir gece elbisesi yarattı. Ama giyilebilecek gibi değildi. Chicago’da
Bilim ve Teknoloji Müzesi’ne kaldırıldı. Yine İngiliz tasarımcı Gareth Pugh, organik LED ışık panellerinden oluşan bir elbise tasarladı. Ama o da fikir olarak hoş, giysi olarak sıfırdı. İklim
Elbisesi, sakin ve sade tasarımı ve toplumsal mesajıyla içlerinde en makul görüneni.