Kâr eden şirket sayısı azaldı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Tasarrufu olanlar borsaya iki nedenle giderler. Hisse senedi satın aldıklarında (1) Hisse senedinin piyasa değerinin devamlı artmasını beklerler. Böylece ucuz satın aldıkları kağıtların değerinin artması ile yatırımlarının büyümesini isterler. (2) Hisse senedini satın aldıkları şirketlerin yılı kâr ile kapatmasını, sonra da bu kârı temettü olarak dağıtmasını, böylece yatırımları karşılığı her yıl kendilerine bir miktar temettü (kâr payı) dağıtılmasını beklerler. 

• Borsa şirketlerinin piyasa değeri 2012 yılında 541 milyar TL iken 2013 yılı sonunda 494 milyar TL.ya geriledi. Demek ki, hisse senedi sahipleri şimdiki durumda hisse senetlerinin değerindeki artıştan yararlanamamış durumdalar. 

Acaba şirketlerin kârlılık durumları nedir? Kâr edenler ne kadar temettü dağıtacaklar? 

Temettü (kâr payı) dağıtımı konusunda şimdilik az sayıda bilgi var. 386 şirket Kâr-zarar durumlarını açıkladı. 386 şirketin 251’inin yılı kârlı olarak, 135’inin zarar ederek kapattıkları anlaşılıyor. 

Gıdada satışlar ve kâr arttı 

Kâr açıklayanların toplam net kârı 29.5 milyar TL. Zarar açıklayanların toplam zararı 3.3 milyar TL. 

Borsada olan biteni en iyi izleyenlerden Zeynep Aktaş’ın derlediği bilgilere göre, 2013 yılında en fazla kâr eden şirketler, gıda, otomotiv, çimento ve demir çelik sektöründe faaliyet gösteren şirketler. 

Gıda şirketlerinin satışları 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 43 arttı. Kârlılıklarındaki artış yüzde 180 oldu. 

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları’nın iş hacimlerindeki artış yüzde 43, kârlılıklarındaki artış yüzde 24 oranında. 

Otomotiv sektöründe satışlardaki artış yüzde 17, net kâr artışı yüzde 14 oranında. 
Çimento’da satışlardaki artış yüzde 14 iken kârlılıktaki artış yüzde 52 olarak gerçekleşti. 

İnşaat ve otomotiv de yılı iyi geçirdi 

2013 Yılında ekonomide öne çıkan sektörlerin gıda, inşaat ve otomotiv olduğu görülüyor. 

Net satışları arttığı halde, net kârları önemli ölçüde gerileyen şirketler ulaştırma, teknoloji, enerji, perakende gıda gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirketler. 
Dayanıklı tüketim maddeleri satan şirketler ile turizm sektöründeki işletmelerin satışlarında büyük gerileme var. Şirket bilançoları ekonominin aynasıdır. Şirketlerin net satışlarının artması ekonomideki hareketi, ekonominin büyümesini gösterir. 
Şirketlerin kârlılığı ise ekonominin sağlığına işaret eder. Şirketler sağlıksız ise bankalar, finans kesimi de sağlığını kaybeder.

Tüm yazılarını göster