Kayseri'de kapı sektöründe yan sanayiyle birlikte yaklaşık 200 firma faaliyet gösteriyor. Kapı sektörü mobilya sektöründen sonra Kayseri sanayisini sürükleyen sektörlerin başında yer alıyor. Özellikle son yıllarda inşaat sektörünün ivme kazanmasıyla kapı sektörü büyüme trendine girdi. Büyümenin devam etmesi ve markaların oluşması için sektör temsilcileri Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarına yönelerek farklı ürünlerin oluşması ve kalite ile rekabetin artırılması gerektiğini belirtiyorlar. Ancak sektörün bir türlü çözülemeyen sorunları Kayseri kapı sektörünün imajını olumsuz etkiliyor. Merdiven altı üretim, fiyat rekabeti ve bunların getirdiği kalitesiz ürün özellikle büyük çapta üretim yapan firmaları rahatsız ettiğini ziyaretlerimizde sık sık dinliyoruz.
Kayseri kapı sektörünün gelişimini olumsuz yönde etkileyen sorunların çözümü için birlik ve beraberliğin sağlanması gerektiği gerçeğine karşın bu yönde somut bir adımın atılamamış olması gelecek için kaygı veriyor.
Kayseri sanayisi için sektör olma yolunda ilerleyen, fakat olumlu gelişmelerin yanı sıra çözüm bekleyen bir çok problemin olduğunu bizlere bildiren sektör temsilcileri özellikle şu sorunlara dikkat çekiyor;
*Bir dernek, birlik yada odalarda kapı adında bir sektör komitesine hala sahip olunamaması güç birliğinin önündeki en büyük engellerden.
*Rekabet kaliteyi artırarak değil, alışılmışın dışında fiyat kırarak ve kaliteyi düşürerek yapılıyor.
*Büyük çapta üretim yapan ve marka olma yolunda ilerleyen firmalara sahip olmasına rağmen marka çıkarmakta sıkıntılar var.
*Her sektörün başlıca sıkıntıları içerisinde yer alan kalifiye eleman sıkıntısının hala çözülememesi otomasyona yönelimi gün geçtikçe artırıyor.
*Makine parkurunda teknolojiye ayak uydurarak farklı ürünlerin yeteri kadar üretilememesi de sorunlar arasında.
Sektördeki sorunların biran önce çözülerek daha hızlı hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapanlar arasında Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Mustafa Palancıoğlu da var. Palancıoğlu, Çin tehlikesini hatırlatıp Çin'in bu sektöre girmesi ve fason üretim ile birlikte rekabetin çok daha fazla olmasının sektörü olumsuz bir yöne sürükleyebileceği gerçeğini aktarıyor.
Sektörün daha önce Kayseri'de büyüme trendine girerek sonrasında ani düşüşe geçen halı, düdüklü tencere sektörünlerinde olduğu gibi sıkıntıya girebileceğini söyleyen Palancıoğlu, maliyetlerin devamlı olarak arttığını ama satış fiyatlarının sürekliği düştüğüne bununda karlılığı olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekiyor. Sektöre önerilerde bulunan Palancıoğlu, "Burada nitelikli kapılar, yani yüz defa açılıp kapanan değil de bin defa açılan bir kapıya ihtiyaç var. Mesela kompozit malzemeden yapılan 100 kilo ağırlığında değil de 5 kilo ağırlığında bir kapının üretilmesi, yani sektörün profesyonelleşip, nitelikleşmesi lazım. Aksi takdirde Çin'in kalitesiz ama çok ucuz kapıları sektörü ciddi sıkıntılara sürükleyebilir" diyor.
Tuna, Emek, Star, Külça, Karmak, Atak, Haska, Deka, Mustafa Tuna Ahşap, Everest, Formet, Efor, Umutdoor, Çatkapı ve adını burada sayamadığımız kapı sektörünün önemli isimlerinin yer aldığı Kayseri'de sektör aktörlerinin artık şapkalarını çıkarıp önlerine koymaları gerektiğini bir de bizler hatırlatmak istedik.