Kapadokya ile aynı kulvarda koşarsa...

Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Erciyes Kış Sporları Turizm Merkezi’nde otellerin bir bölümü hariç, yapımı planlanan diğer sportif ve sosyal amaçlı tesisler bitti. Dağda işletmeye dönüşen yatırımların bölge turizmine canlılık getirdiği bir gerçek. Ancak yine de tesisleşme bahsinde gereğinin yerine getirildiği söylenemez. Zira ‘alternatif turizm’e göz kırpan değerler hala atıl durumda. Örneğin, Aladağlar Milli Parkı ‘trekking’e, Zamantı Irmağı ‘rafting’e, Sultansazı Kuş Cenneti ‘safari’ turizmine açılmayı bekliyor. Daha da önemlisi, Erciyes’in Kapadokya ile entegre olması gerek.
Kayseri gerek doğa ve kültür, gerekse kış turizminde gelecek vadeden bir kent. İl, bir uçtan diğer uca doğal değerlere, tarihsel ve kültürel zenginliklere kucak açan bir coğrafya. Ne var ki, bunca zenginlikten gereği gibi yararlanıldığı pek söylenemez.

Erciyes AŞ Genel Müdürü Dr. Murat Cahit Cıngı, ‘master plan’ uygulamasını dağın doruklarına taşıma başarısı göstermiş bir teknokrat. Erciyes’teki otel inşaatlarının hızlandırılması gerektiğine vurgu yapıyor ve de, "Kayseri dört bir yanı Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi yapıları ile bezeli bir turizm kenti. Nevşehir de öyle...Kendine özgü bir turizm cenneti. Kayseri ile Kapadokya’yı içine alacak bir ‘kültür kayağı destinasyonu’ oluşturmanın uğraşı içindeyiz. Bu nedenledir ki, Erciyes’te yatak kapasitesinin artması bölge turizminin gelişmesi bakımından büyük önem taşıyor”diyor.

Erciyes projesi, ‘turist gelecek, bölgeye para girecek’ öngörüsü üstüne kurgulanarak hayata geçirilmiş bir proje. Sadece Kayseri için değil bölge turizmi için de önemli. Kapadokya’ya gelenlerin büyük bölümü, bölgeye Kayseri üzerinden giriş yapıyor. Yani Erciyes için gelenler Kapadokya’yı, Kapadokya için gelenler Erciyes’i görme şansına sahip. Kısacası getiri, Kayseri için değil, Nevşehir için de geçerli. Hal böyle iken, Kapadokya’ya gelen turistler Erkilet Havaalanı’nın kentle iç içe olmasına rağmen, gerek alandan alınırken, gerekse dönüş için alana getirildiklerinde, Kayseri’yi görmelerine fırsat verilmeden yollarına devam etmek zorunda bırakılıyorlar.

Bir başka deyişle, yazın otelleri dolan Kapadokya kışın müşteri sıkıntısı çekiyor. Bunun tersi ise, Kayseri için geçerli. O nedenle kışın Kapadokya’ya gelenlerin Kayseri’ye, kayak için Erciyes’e gelenlerin de Kapadokya’ya yönlendirilmeleri gerek.

Unutmayalım... Kapadokya Erciyes’in küllerinden doğmuş doğa harikası bir turizm cenneti... Erciyes kış turizminde atılım yaptı. O nedenle Nevşehir’e gelen turistlerin Erciyes’i, Kayseri’nin kültürel değerlerini, Kayseri’ye gelen turistlerin de Nevşehir’in turizm zenginliklerini gezip görmesi çok önemli. Zira komşu iki ilin turizmde entegre olması bölge için daha çok kazanım demek. Umarım Cahit Cıngı’nın sözünü ettiği ‘destinasyon’ projesi havada kalmaz.

Tüm yazılarını göster