İstanbul'da 100 üniversite bulunmasına karşılık, yaklaşık 60 meslek lisesi bulunuyor. Üniversite kapılarına milyonların dayandığı günümüzde, bu darboğazdan çıkışın tek yolu, teknik meslek liselerine ağırlık vermekten geçiyor. Çünkü, bu okulları bitirenler, kollarında birer altın bilezikle mezun oluyorlar. Yaratıcılar, üreticiler devletin kapısına 'bana iş bul' diye dayanmıyorlar. Henüz lise çağlarında öğrendikleri mesleklerini bir yandan uygularken, öte yandan da alanlarında kendilerini yenileme ve geliştirme olanağına sahipler.
Ülkemizde sayılarının 3600 olduğu söylenen bu liselere, ar-ge çalışmaları için daha çok kaynak ayrılmalı, orada bulunan yetenekler, idareciler maddi ve manevi olarak, desteklenmeli.
Bu konuda TÜSİAD'ın desteklediği her biri gelecek için umut vaat eden lise çağındaki çocukların, idealleri, hayalleri ve yaratıcılıklarının artarak sürmesi için önlemler alınmalı. STEM (Bilim-Teknik-Eğitim-Matematik) olarak formüle edilen bu yaratıcılık uğraşına şimdilik bir avuç ve kendini buna adamış öğretmen ile okul yöneticisi TÜSİAD ile birlikte destek veriyor.
Kalkınma, genç işsizliğini önleme, ekonomiye ve üretime katkı, diplomalı işsiz sayısını azaltma, üniversite kapısına yığılmayı önlemek için STEM projelerinin, burada başarı gösteren, geleceğin mucitleri ile onların yöneticilerinin TÜSİAD yanında, daha bir çok girişimci organizasyon ile iş adamı tarafından desteklenmesi için vakit kaybedilmemeli ve uygulama ülke çapına yaygınlaştırılmalı...
Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İngiltere ve Japonya gibi ülkeler, kalkınmalarında teknik altın anahtarı kullanarak, bugünlere geldiler...biz de aynı yoldan gitmek mecburiyetindeyiz...
Günümüz dünyasında, bilgiye dayalı ve dijital dönüşüm temelli bir geleceğe hazırlanırken, öğrenciyi odağa alan, öğretmeni güçlendiren, çağdaş yöntem ve teknolojilerden yararlanan bir eğitim anlayışına duyulan ihtiyaçta artıyor. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin temelini oluşturan “STEM” (Science, Technology, Engineering, Mathematics-Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) disiplinler arası ve proje temelli eğitim yaklaşımıyla 21. YY becerilerinin kazandırılmasına büyük katkı sağlıyor.
Ekim 2018-Haziran 2019 döneminde uygulanan ve yürütücülüğünü İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Devrim Akgündüz'ün yaptığı STEM Projesi'nde Darıca Denizyıldızları Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gebze STFA Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve İzmit Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yer aldı.
Tüm ülkemize örnek oluşturması ve yaygınlaşması beklenen projeye seçilen öğretmenlere yüz yüze ve çevrim içi olarak STEM eğitimleri verildi. Ayrıca robotik, programlama, sanal ve artırılmış gerçeklik gibi Sanayi 4.0 bileşenleri ile ilgili farkındalık eğitimleri ve programlama kitleri sunuldu. Projeye katılan okullarda yıl boyunca STEM anlayışına uygun olarak ders planlarının yanı sıra öğrencilerle projeler hazırlandı.
İstanbul’da Halıcıoğlu’nda bulunan Rahmi Koç Müzesi'nde gerçekleştirilen kapanış etkinliğinde, STEM projesi kapsamında yapılan çalışmalar ile, öğretmenler arası deneyim paylaşımı yapıldı ve gençlerle birlikte gerçekleştirilen STEM projeleri sergilendi. Bu sunumlarla, yeni yaratıcı gençler özendirilirken,, başarılı olanların da çalışma ve geliştirme arzuları kamçılandı. Gelecek teknik eğitimden geçiyor…