Kahyaoğlu'nun kitabı ve kent ruhunun dinamizmi

Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ rustu.bozkurt@dunya.com

BUZDAĞININ DİBİ / Rüştü BOZKURT

Zihin dünyamın "fikr-i sabit"lerinden biri de, "söyleyecek sözü olanların anılarını yazmaları gerektiğidir".

Murat Kahyaoğlu, 1960'lı yılların ortalarından sonra öğretmen hareketleri ve siyasal bağlamına ilişkin anılarını yazmak istediğini söylediğinde, hiçbir endişenin gölgesini kıpırdatmadan coşkuyla destekledim.

Anı yazmak içimizi kazmadır; tıpkı Veysel'in toprak için söyledikleri gibi sonuçlar yaratır. Daha da önemlisi anılar yazıldığında tarih bilinci yaratmasına da ciddi katkıları olur.

Tarih bilinci, geçmişin yorumlanması, günün doğru algılanması ve geleceğin sağlam temeller üzerine kurgulanmasıdır.

Tarih bilinci, geleceği üzerine kuracağımız kaynakların verimli kullanılmasının ve değerler sisteminin oluşturulmasının aracıdır.

Tarih bilinci, bireyin kendi enerjisini de, topluluk ve toplumların enerjilerini de verimli kullanabilmesidir.

Tarih bilinci, belgelerin, bilgilerin, bize aktarılan geleneklerin, düşündüklerimizin, unuttuklarımızın, hatırladıklarımızın, icat ettiklerimizin, keşfettiklerimizin, anılarımızın ve bütün bunların bileşkesi olan kültürümüzün merkezinde yer alır.

Tarih bilincinin, sayılan niteliklerini onaylıyordum; Kahyaoğlu'nun anı yazma düşüncesini o nedenle coşkuyla destekledim. Bir başka dost olsa, onu da aynı içtenlikle, aynı coşkuyla ve bütün benliğimle desteklerdim.

Köklü dostluklar

Kahyaoğlu ile 29 Eylül 1965 yılında başlayan, o günden bugüne kesintisiz sürdürdüğümüz, mesafesini koruyan, saygısını ve sevgisini esik etmeyen, hepsinden önemlisi de ortak düşüncelerle örülü dostluğumuzun küçük bir kesitindeki olguları aktaran kitap , arşivin zamana direnen belgesi olunca sevincim bambaşka doruklara tırmandı.

Anı kitapları, yazanların öznel düşüncelerini ağırlıklı olarak aktarsalar da, toplumun büyük gözaltı mekanizması işlediğinden "hakikat bahçesinin" güzelliklerini yanılsamaların örtüleriyle tümden gölgeleme mümkün olamıyor. Aynı dönemi yaşamış on anı kitabı, öznelliği çok aşar, nesnelliği ağırlaşan on birinci kitabın kaynaklarını oluşturur; "hakikat tohumunu" yeşerten iklimi yaratır…

Murat Kahyaoğlu anılarını, izlenimlerini ve önerilerini derlediği Öğretmen Örgütlenmesinde Eskişehir Örneği / Siyasetin Güzel ve Çirkin Yüzü adlı kitabı 26 Mart 2011 Cumartesi günü Belediye Salonunda dostlarla buluşturulacak.

Kitabın özellikleri

Kahyaoğlu'nun kitabı incelendiğinde üç temel özelliğin farkına varılacaktır:

· Anılar kitabı kişileri değil , olayları öne çıkaran bir içeriğe sahip.

Tüm yazılarını göster