Kafa vuruşlarındaki tehlike

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Dünyanın tartışmasız en popüler spor dalı olan futbol, her geçen gün farklı bir yönüyle araştırmalara konu olmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri'nin Chicago kentinde düzenlenen Kuzey Amerika Radyoloji Birliği'nin yıllık toplantısında, futbolcuların kafa toplarındaki hâkimiyetlerinin aslında kendileri açısından çok da sağlıklı sonuçlar doğurmayabileceği yönünde veriler açıklandı. 32 amatör futbolcuyla gerçekleştirilen çalışmada; yılda ortalama 1000 ila 1500 arasında (günde 3-4 kez) kafa vuruşu yapan oyuncuların radyolojik muayenelerinde beyinlerinin hafıza, dikkat, planlama, organizasyon ve görüş gibi faaliyetlerden sorumlu bölgelerinde anomaliler saptandı. Çalışmada kritik eşik 1000 olarak açıklanırken, bu sayının altında kafa vuruşu yapan deneklerin beyin taramalarında söz konusu anomalilere minimum düzeyde rastlandığı bildirildi. Yapılan radyolojik muayenelerin fiziksel tecrübelerle anlamlandırılması amacıyla çalışmaya katılan 32 futbolcuya hafıza ve reaksiyon zamanını ölçen testler de uygulandı. Buna göre yılda 1000 ya da daha fazla kafa vuruşu yapan futbolcuların bu fiziksel ölçümlerde de en düşük sonuçları alan denekler olduğu görüldü.

Araştırma içerisinde yer alan uzmanlardan Albert Einstein Tıp Koleji Gruss MR Araştırma Merkezi Direktörü Michael Lipton, "Bu çalışma gösteriyor ki, futbolcular açısından beyin dokularına zarar vermeyecek güvenli kafa vuruşu sayısı belirlenebilir. Daha fazla denekle daha uzun süreli bir araştırma gerçekleştirmeden bu sayıyı vermemiz çok mümkün değil ancak kişisel önerim kafa vuruşu sayısını azaltmak için hiç olmazsa antrenmanlarda sayının düşürülmesi ve iki oyuncunun karşılıklı geçerek kafa pası yapmalarına dayalı çalışmanın iptal edilmesi." şeklinde konuşuyor. Söz konusu çalışmayla ilgili görüş bildiren Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ise bu araştırma sonuçlarının verilerin kısıtlılığı sebebiyle "anlamlı" olarak nitelendirilemeyeceğini ancak bu aşamada kafa vuruşu sayısının düşürülmesine yönelik tavsiyeyi desteklediklerini bildirdi. Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 18 milyon gencin futbol oynamakta olduğuna dikkat çeken akademi, bunların yüzde 78'inin de 18 yaşın altında olduğunu hatırlattı. Uzmanlar, futbolda topun hızının zaman zaman saatte 100 kilometreyi aşmakta olduğunu ve bu sürate ulaşan topa kafa ile müdahale etmenin ancak başlık kullanılmayan profesyonel boks ile kıyaslanabilir bir durum olduğuna dikkat çekiyorlar. Futbolun doğası gereği hava toplarında etkin olmaları beklenen stoper ve santrfor pozisyonları en büyük risk grubunu oluşturan mevkiler. Geçmişte sadece boks ile ilişkilendirilen demans (kısmi hafıza kaybı) artık profesyonel yaşamlarına nokta koyan futbolcuların ilerleyen yaşlarda giderek daha fazla karşılaştıkları sorunlardan bir tanesi. 19 Ocak 2002'de 59 yaşında hayata gözlerini yuman İngiltere'nin efsaneleşmiş oyuncularından Jeff Astle da 395 maçta 168 gol kaydına muvaffak olmuş başarılı bir santrfordu. Kızının evinde ölü bulunan Astle'ın yapılan otopsisi neticesinde, belirtileri ölümünden 5 yıl önce görülmeye başlayan dejeneratif beyin hasarına bağlı olarak hayata gözlerini yumduğu açıklandı. Uzmanlar 1959-77 arası 18 yıl aktif futbol oynayan Astle zamanında topların deri kaplı ve hava şartlarına bağlı olarak günümüz toplarından çok daha ağır olduğunu belirtseler de bugün yapılan araştırmalar sporcu sağlığı açısından konunun çok daha derinlemesine incelenmesini gerekli kılıyor.

Dünya liglerinden haberler

- Premier Lig'in köklü ekiplerinden Liverpool, Swansea City'nin yetenekli orta saha oyuncusu Joe Allen'ı 17.3 milyon euro karşılığında kadrosuna katmaya çok yakın. İddiaya göre Galler ekibi aslında Allen'ın serbest kalma bedelini karşılayan 19.2 milyon euroluk bir teklif bekliyordu fakat 17.3 milyon euroya da razı oldu. Liverpool bu transferi hafta bitmeden bitirmek istiyor.
- Barcelona'nın genç savunma oyuncusu Marc Muniesa, yaşadığı sakatlıktan dolayı uzun süre sahalardan uzak kalacak. Son günlerde, Ajax'a transfer olacağı söylenen Muniesa Hamburg'la oynanan ve Barcelona'nın 2-1'lik galibiyetiyle biten hazırlık maçında oyuna devre arasında alınmıştı. Maç içinde sakatlık yaşayan genç futbolcunun diz bağlarında zedelenme olduğu tahmin ediliyor.
- Genoa ve Siena'nın transfer haklarına sahip olduğu Mattia Destro, AS Roma'ya transferinin resmiyete kavuşacağının müjdesini verdi. 21 yaşındaki futbolcunun adı uzun süredir AC Milan'la da anılıyordu fakat Roma'nın bu transferi bitirmeye yakın olduğu gelen haberler arasındaydı. Yeni takımıyla beş yıl sözleşme imzaladığı tahmin edilen Destro yaptığı açıklamalarla başkent ekibine transferinin sonuçlandığını ifade etti.
- Son olarak Leverkusen'i çalıştıran Robin Dutt, Almanya Futbol Federasyonu'nun yeni sportif direktörü oldu. 47 yaşındaki teknik adam geçtiğimiz yıl Leverkusen ile başarısız sonuçlar almış ve nisan ayında da görevinden ayrılmak durumunda kalmıştı. Teknik direktörlük kariyerine Leonberg'da başlayan Dutt daha sonra dört sezon Freiburg'da görev yaptı. Mart 2011'de ise Leverkusen'in başına geçmişti.
- Marsilya Sportif Direktörü Jose Anigo, yeni transferler için kaynak yaratabilmek amacıyla Stephane M'Bia ile Cesar Azpilicueta'yı elden çıkaracaklarını söyledi. Bilindiği üzere Galatasaray'ın Felipe Melo için belirlediği alternatiflerden bir tanesi Stephane M'Bia. Azpilicueta'nın da adı son dönemlerde sıkça Chelsea ve Valencia ile anılıyor.
- Trabzonspor'un kadrosuna katmak istediği, hatta görüşmelere başlandığını KAP'a bildirdiği Dame N'Doye, Lokomotif Moskova'ya transfer oldu. Copenhagen takımı resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, golcü oyuncunun Rus ekibine transfer olduğunu duyurdu. Danimarka ekibinin formasıyla 150 maça çıkan ve 82 kez fileleri havalandıran Senegalli futbolcu, kulüp tarihinin en golcü oyuncusu konumundaydı.

Türkiye liglerinden haberler

- Yeni sezon hazırlıklarının ilk etabını 8-22 Temmuz tarihleri arasında Hollanda'nın Tegelen ve Vaals kasabalarında gerçekleştiren Trabzonspor, perşembe günü 10 günlük ikinci kamp dönemi için Almanya'ya gidecek. Almanya sınırları içinde seyircisiz oynanması beklenen karşılaşmalarda İngiliz Queens Park Rangers ve Alman Fürth takımlarıyla karşılaşacak olan Trabzonspor'un diğer rakibi de önümüzdeki günlerde netleşecek.
- Transfere hızlı bir başlangıç yapan daha sonra beklemeye geçen Fenerbahçe'de orta sahaya ve savunmaya yapılacak takviyeler için girişimler hızlandırıldı. Fransız basını Fenerbahçe için Sakho ve Horau isimlerini ortaya atarken; Hırvat basınında Fenerbahçe için sürpriz bir isme yer verildi. Bu isim Dinamo Zagreb'in 23 yaşındaki yıldız orta saha oyuncusu Milan Badelj.
- Galatasaray Kulübü, Juan Pablo Pino'nun Mersin idman Yurdu'na transfer olduğunu resmen duyurdu. Pino'nun bonservis bedeli ise sadece 100 bin euro. Monaco'dan Galatasaray'a 3 milyon euro karşılığında transfer olan ve sarı-kırmızılı formayla 19 lig maçında üç gol atıp iki asist yapan Pino, geçtiğimiz sezon Nassr Saudi FC'ye 400 bin euro karşılığında kiralanmıştı.
- Spor Toto Süper Lig takımlarından Medical Park Antalyaspor, Fenerbahçe'nin 20 yaşındaki genç oyuncusu İlyas Yılmazer'i renklerine bağladı. Medicalpark Antalyaspor'dan yapılan yazılı açıklamada, geçen sezon Fenerbahçe'de forma giyen kanat oyuncusu 20 yaşındaki İlyas Yılmazer ile 4 yıllık sözleşme imzalandığı bildirildi.
- Yeni sezon hazırlıklarını Hollanda'nın Hoenderloo kasabasında sürdüren Süper Toto Süper Lig ekiplerinden İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un teknik direktörü Carlos Carvalhal, kampın çok iyi gittiğini belirterek, iyi yolda olduklarını söyledi. Yeni sezon için güçlü ve iddialı bir takım oluşturmak istediklerini anlatan Portekizli tek adam, şampiyonluk hedefinin bu aşamada erken olduğunu dile getirdi.
- TKİ Tavşanlı Linyitspor, Fenerbahçe'nin İspanya'nın Valencia kulübünden transfer ettiği milli futbolcu Mehmet Topal'ın 19 yaşındaki kardeşi Ahmet Topal'ı renklerine bağladı. Futbola Yeni Malatyaspor takımında başlayan Ahmet Topal, geçen yıl Spor Toto 3. Lig takımlarından Afyonkarahisarspor forması altında 17 maça çıktı.

Tüm yazılarını göster