Kadirli’nin Gündemi

Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ rustu.bozkurt@dunya.com

Bizim kuşağın okul görmüş olanları, Yaşar Kemal ile bir yerde mutlaka buluşmuş, Kadirli’nin Anavarza Kalesi’nden Akçasaz’ın sarı sıcağında pamuk tarlalarında ter döken insanların çilelerine bu kadim ilçemizin sorunlarını zihnimizin derinliklerine perçinlemiş; yörenin kurdunu, kuşunu, çiçeğini, böceğini, otunu, çilesini, belasını romancının yazılarından öğrenmişizdir.

Yarım yüzyıl önce Kaymakam Mehmet Can öyküleri hala bugün zihinlerimizde canlılığını korur.

Bugün Kadirli, zengin topraklarına rağmen mısır, buğday, yer fıstığı ve turp gibi birkaç üründe geleneği aşarak geleceğe yürüyememenin sıkıntılarını yaşıyor. Geçmişin zenginlik kaynağı olan çeltik ve pamuk bugünlerde ilgi menzilinde değil.

Kadirli’de konuştuğum yerel kanaat önderleri, tarım-odaklı üretimde çileyi çiftçinin çektiğini; parayı, sayıları otuzu bile bulmayan aracıların kazandığını söylüyor.

Kadirli’de ekonominin bel kemiği olan orta sınıfın nasıl oluştuğunu merak ediyorum. Bu merakımı bir soru şeklinde yönlendirdiğim kanaat önderleri, ilk sıraya ilçedeki kamu görevlilerini yerleştiriyor.İkinci sırada bereketli toprakların çiftçilerini sayıyorlar. Üçüncü sırada ise ilçenin esnafı var.

Gözlediğim ve anladığım kadarı ile hayvancılık alanında da çok önemli bir atılım yok. Hayvancılık yaygın biçimde geçimlik işletmelere ve yan iş anlayışına dayanıyor.

Kadirli örtülü tarım ve modern seracılık potansiyellerini de kullanabilmiş değil. Dizayn Grubu su bazlı üretim yapan bir modern serayı Kadirli’de kurmuş. Bu örneğin modern seracılığı yaygınlaştırması beklenirdi. Şimdilik yörede yatırım yapma potansiyeli olanların pek ilgili olmadıkları gözleniyor.

Organize Sanayi Bölgesi’nde tekstil ağırlıklı yatırımlar umut yaratmakta ama geleceği inşa edecek ölçeklere ulaşmamış.

Kadirli henüz dışardan göç alan bir yerleşim yeri de değil... Göç alıyor, nüfusu artışını sürdürüyor; göçler merkez ilçenin altmış köyü ile Andırın ve elli iki köyünden gelen göçlerle besleniyor.

Pamuk daha önce yörenin bir numaralı ürün iken bugün özellikle işçi bulamama, fiyat istikrarsızlığı ve işçilik maliyeti nedeniyle terkedilmiş.

Kadirli seksen bini aşan nüfusu ile orta ölçek yerleşim yerlerinden biri. Orta ölçek yerleşim yerlerinde geleneksel önder aileler ve kanaat önderleri hızlı biçimde ortalıktan çekilirken, boşluk bırakmaktan hoşlanmayan toplumsal yaşam yeni aileler ve kanaat önderlerini öne çıkarıyor.

Tüm yazılarını göster