Kadının yeri 'tribün' değil 'saha'

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirme adına önemli çalışmalara imza atan ING, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) iş birliği ile ING Olimpik Kızlara Destek Projesi’ni hayata geçirdi. ING, bu kapsamda Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda Türkiye adına yarışmak için hazırlanan 8 kadın sporcunun resmi sponsorluğunu üstleniyor.

Yasemin Adar, Tutya Yılmaz, İrem Yaman, Eda Tuğsuz, İlke Özyüksel, Meryem Bekmez, Nazlı Çağla Dönertaş… Onlar bize “tadının yeri ‘Tribün’ değil, ‘saha’ diyen genç sporcular… ”Olimpiyatlar benim hayalim” diyen cesur, çalışkan, mücadeleci genç kadınlar…

Yasemin Adar; 10 Mart 2016'da Riga'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda kadınlar güreş tarihinde Türkiye'ye ilk altın madalyayı kazandıran sporcu oldu. Üst üste 4 kez Avrupa şampiyonluğu kazanan Adar, 2017 Paris Dünya Şampiyonası’nda dünya şampiyonu ilk kadın Türk güreşçiydi.

4 yaşından beri jimnastik sporcusu olan Tutya Yılmaz, 8 yaşında Türkiye şampiyonu oldu. Türk jimnastik tarihinde olimpiyata katılmaya hak kazanan en genç jimnastikçi olan Tutya Yılmaz, Rio 2016 Olimpiyatları’na katılarak, olimpiyat oyunlarında sahne alan ikinci Türk kadın jimnastikçi oldu.

İrem Yaman; 2018 yılında Dünya Taekwondo Federasyonu tarafından “Yılın En İyi Kadın Sporcusu” ödülüne layık görüldü. 2015'te Rusya’da; 2019 yılında İngiltere’de 2 kez dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk kadın tekvandocu oldu.

Eda Tuğsuz; cirit atmada Türkiye rekorunun sahibi. 2017 Dünya Şampiyonası’nda 63.87 metrelik atışıyla ciritte finale kalan tarihteki ilk kadın sporcumuz oldu ve yarışmayı dünya beşincisi olarak tamamladı.

Yasemin Ecem Anagöz; henüz 17 yaşındayken 2016 Rio Olimpiyatları’nda yarıştı. 2018 Avrupa Şampiyonası altın ve 2018 World Cup Finali gümüş madalya sahibi oldu. Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından 2019 yılında kadınlarda yılın sporcusu ödülüne layık görüldü.

2018’de İspanya'da düzenlenen Avrupa Gençler Modern Pentatlon Şampiyonası'nda mücadele eden İlke Özyüksel, genç kadınlar dünya rekorunu kırarak altın madalya kazandı.

Spora yüzmeyle başlayan, başarılı oldukça koşu, atıcılık, eskrim ve biniciliği ekleyerek yöneldiği modern pentatlonda yıldızlar, gençler ve büyükler kategorilerinde Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında rekorlar kırarak madalyalar toplayan İlke, Türkiye’yi olimpiyatlarda ilk temsil eden modern pentatloncu.

20 km yürüyüş sporcusu olan Meryem Bekmez, yürüyüş sporunda 5 Türkiye rekoru 1 Balkan rekoru sahibi. 16 yıldır kırılamayan rekoru kırarak EA Permit Yürüyüş Yarışması'nda şampiyon olan Bekmez, her yarışta kendine ait Türkiye rekorunu geliştiriyor.

Londra 2012 ve Rio 2016 Olimpiyatları’nda yarışan Nazlı Çağla Dönertaş, 2012 yılında Avrupa Şampiyonası’nda üçüncülük elde etti ve kazandığı bronz madalya Türk Yelken tarihinin ilk Avrupa Şampiyonası madalyası oldu. Milli sporcu Nazlı Çağla Dönertaş, 2018 Dünya Yelken Şampiyonası'nda elde ettiği derece ile Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda yarışmaya hak kazandı.

Onlar, azimleriyle tüm engelleri aşan ve hayallerine koşan genç sporcular. Zorlukların çalışarak ve vazgeçmeyerek aşılabileceğini ispatlayan genç kadınlar…

Her 3 sporcudan sadece 1’i kadın

Bugün Türkiye’de her 10 kız çocuğundan sadece 3’ü düzenli spor yapıyor. Her 3 sporcudan sadece 1’i kadın. Türkiye’deki lisanslı sporculardan yüzde 33.5’i, faal sporculardan ise yüzde 37.6’sı kadın. Bugüne kadar gerçekleştirilen yaz ve kış Olimpiyatları’na katılan bin 213 Türk sporcunun sadece 216’sı kadın oldu. Bu sayının artması ve genç kızların bu alanda desteklenmesi çok önemli. ING ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi işbirliği de bu desteğin güzel bir örneği.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirme adına farklı alanlarda önemli çalışmalara imza atan ING, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) iş birliği ile ING Olimpik Kızlara Destek Projesi’ni hayata geçirdi. Banka, bu kapsamda Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda Türkiye adına yarışmak için hazırlanan 8 kadın sporcunun resmi sponsorluğunu üstleniyor.

TMOK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 50’Sİ KADIN

Eurostat verilerine göre; yüzde 2,27 ile İzlanda, yüzde 1,71 ile İsveç ve yüzde 1,34 ile Finlandiya, Avrupa’da sporla ilgili alanlarda en çok kadın istihdam eden ülkeler olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin spor alanında kadın istihdamı yüzde 0,26. AB ortalaması ise yüzde 0,75. 2015 yılında AB üye ülkelerdeki spor federasyonlarının üst yönetim pozisyonlarının sadece yüzde 14’ü kadınlardan oluşuyordu.

Ülkelerin çoğunda kadınların yönetim pozisyonlarındaki oranı 20’nin altında. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin 102 üyesinden 32’si kadın; yönetim Kurulu’nun ise yüzde 26,6’sı kadınlardan oluşuyor.

Türkiye’ye baktığımızda ise Olimpik Hareket’in temsilcisi Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) yönetim kurulunun yüzde 27’sini kadınların oluşturduğunu görüyoruz. Çalışanların ise 50’si kadınlardan oluşuyor.

TMOK’un 5 idari departmanının 3’ünün koordinatörü kadın. Sporcu komisyonunun ise 50’si kadın.

“Olimpik Kızlarımızın ilham veren mücadelelerini destekliyoruz”

ING Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay, “TMOK ile yaptığımız işbirliği ile Olimpik Kızlarımızın ilham veren mücadelelerini desteklemekten mutluyuz. Onlar kadının yerinin ‘tribün’ değil, ‘saha’ olduğunu kanıtlayarak azimleriyle tüm kızlar için rol model oluyorlar. Kadın rol modellerin desteklenmesi ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçleneceğine ve Türkiye’nin gerçek potansiyelinin ortaya çıkacağına inanıyoruz. ING Olimpik Kızlara Destek Projesi’ni bu hedefle hayata geçirdik.

Verdiğimiz desteğin sadece bu 8 Olimpik Kızımıza değil, onların hikayelerini duyarak cesaret kazanacak pek çok kızımıza fayda sağlayacağını umuyoruz. Kadının her platformda izleyici değil, sahadaki oyuncu olması gerektiğini tüm dünyaya gösterecekler” yorumlarını yapıyor.

TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan ise, TMOK olarak kadınların eşit oranda temsil edilmesi ve cinsiyet eşitliği farkındalığının oluşmasına önem verdiklerini söylerken, tüm projelerinde bu duyarlılıkla hareket ettiklerini de ifade ediyor.

Tüm yazılarını göster