Kadıköy’de favori Fenerbahçe

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Türk futbolu açısından en renkli, en heyecanlı ve en keyifli günler hiç şüphesiz büyüklerin birbirleriyle oynadıkları derbi günleri. Süper Lig’in 11. haftasında iki ezeli rakip, Fenerbahçe ve Galatasaray kozlarını Şükrü Saracoğlu Stadı’nda paylaşacaklar. 25 puanla liderlik koltuğunda oturan sarı-lacivertliler, saha ve seyirci avantajlarını kullanarak 6 puan gerilerinde bulunan rakiplerini klasmanda kendilerine yaklaştırmamaya hatta uzaklaştırmaya çalışacaklar.

Galatasaray’ın maçı kaybettiği anda üçte biri tamamlanmış Süper Lig’de Fenerbahçe’nin 9 puan gerisine düşmesi söz konusu olacak ki, bu sarı-kırmızılılar açısından neresinden bakarsanız bakın ciddi bir handikap. Bu çerçevede değerlendirildiği zaman ikinci Kasımpaşa ile bile dört puanlık bir marja sahip olan Fenerbahçe’nin beraberliği tolere edecek kredisi de var.

İki ekibin bu haftaya kadar oynadıkları maçları iç saha / deplasman temelinde değerlendirdiğimizde, Fenerbahçe’nin Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynadığı beş maçtan 4 galibiyet ve 1 beraberlikle 13 puan çıkardığını görüyoruz ki, bu ciddi bir ortalama. Söz konusu beş maçta rakip filelere 13 gol gönderen Ersun Yanal’ın ekibi, kalesinde ise sadece 3 gol gördü. (Bu gollerin iki tanesini Sivasspor’u 5-2 mağlup ederken yediler) Sarı-lacivertlilerin evlerinde puan kaybı yaşadığı tek maç olan 0-0’lık Trabzonspor karşılaşmasıyla ilgili olarak hafızamızı yokladığımızda Fenerbahçe’nin baskın futbolunu, kaleci Onur’un her zamanki başarılı performansını ve Webo’nun direğe takılan şutunu hatırlıyoruz. Sarı-kırmızılıların deplasman karnesi, 5 maçta 8 puanlık bir performansa işaret ediyor. Dış sahada Bursaspor ve Eskişehirspor ile berabere kalan Galatasaray; Beşiktaş ve Kayserispor’u yenmiş, Akhisar deplasmanından ise mağlubiyetle ayrılmıştı. Sarı-kırmızılılar hem iç sahada hem de deplasmanlarda bu sezon kendilerinden beklenen futbolu sergilemekten uzak bir görüntü veriyorlar. Eğer Drogba, Sneijder, Melo, Selçuk, Burak, Muslera, Eboue gibi kaliteli oyuncuların dönem dönem bireysel olarak maçlara koyduğu ağırlık olmasa sanıyorum Galatasaray çok daha kötü bir tablo ile karşı karşıya kalabilirdi. Örneğin olaylı Beşiktaş derbisinde skorun Galatasaray lehine dönmesini sağlayan göz alıcı performansıyla Didier Drogba olmuştu. Bu noktada dikkat çekilmesi gereken husus, takımdaki eksik futbolcular. Sakatlıkları bulunan Hamit, Muslera, Sneijder, Gökhan Zan, Hakan Balta gibi isimler bu zorlu deplasman öncesi Galatasaray teknik heyetini epey sıkıntıya sokacakmış gibi görünüyor. Buna mukabil Fenerbahçe’de Alper Potuk kart cezası sebebiyle forma giyemeyecek. Hafif sakatlıkları bulunan kaleci Mert ve Bekir’in maç gününe kadar oynayacak duruma gelmeleri bekleniyor. Emre Belözoğlu, Raul Meireles ve Gökhan Gönül’ün iyileşerek takıma katılmaları da Ersun Yanal’ın maç öncesi elini güçlendiren bir başka gelişme.

İki takım arasında oynanan maçlarda Fenerbahçe’nin evinde bariz şekilde üstünlüğü bulunuyor. Camia olarak iyi bir hava yakalayan sarı-lacivertlileri, taraftarı da bu önemli karşılaşmada coşkulu şekilde destekleyecektir. Açıkçası maçın neticesine etki edebilecek değişkenleri masaya yatırdığımızda Fenerbahçe’nin maçı kazanma yönünde ciddi avantajı olduğunu görüyoruz. Galatasaray başta Drogba olmak üzere bu karşılaşmada da bireysel performanslara fazlasıyla ihtiyaç duyacak. Elbette bugünden belirsiz olan hakem yönetimi ve derbilerde sıkça gördüğümüz kırmızı kartlar da neticeye tesir edebilir ancak kâğıt üzerinde favori Fenerbahçe.

11. HAFTAYA BAKIŞ

Gençlerbirliği – Trabzonspor

Mehmet Özdilek ile çıkışa geçen Gençlerbirliği, sahasında Trabzonspor’u konuk ediyor. Ev sahibinde Tosic, Oktay ve Nizamettin’in sakatlıkları var. Doğa’nın durumu nispeten iyi. Konuk takımda Mustafa Yumlu cezalı. Yusuf Erdoğan’ın sakatlığı bulunuyor. Son iki maçını kazanan Gençlerbirliği bu karşılaşmalarda takım savunmasıyla dikkat çekmişti. Bordo-mavili takımda Mustafa Reşit Akçay, deplasman maçlarında daha kontrollü bir oyunu tercih ediyor. Trabzonspor’un Avrupa Ligindeki Legia Varşova maçından lige dönecek olması sebebiyle gücünü ekonomik kullanmak isteyeceğini tahmin ediyorum. Az gollü bir maç beni şaşırtmaz.

Kayserispor – Beşiktaş

Son iki haftada belki aldığı sonuçlarla değil ama dirençli futboluyla dikkati çeken Kayserispor’un rakibi, düşüşte gözüken Beşiktaş. Sarı-kırmızılılarda Mijailovic kart cezalısı. Maç eksiği bulunmasına rağmen Bobo dâhil tüm sakatların takım çalışmalarına iştirak ettiğini belirtelim. Beşiktaş’ta Mustafa Pektemek, Muhammed Demirci, Tolga Zengin ve Serdar Kurtuluş’un çeşitli rahatsızlıkları var. Tolga ve Serdar maça yetişebilir. Siyah-beyazlılar dış sahada çok daha skorer bir görüntü çizdiler. (İçeride 5 maç 4 gol, dışarıda 5 maç 11 gol) Her ne kadar son haftalarda gol bölgesinde sıkıntı yaşansa da bu karşılaşmada gol bulacaklardır. Yükselişteki Kayserispor’u da hesaba katarsak, karşılıklı gol izleme ihtimalimiz yüksek gibi.

SB Elazığspor – K. Erciyesspor

Ligin iki problemli takımı Elazığ’da karşılaşıyor. Ev sahibinde Fabio Bilica kırmızı kart cezalısı. Serdar Özkan, Youssouf Hadji ve Deniz Yılmaz’ın tedavilerine devam ediliyor. Konuk takımda Turgay Bahadır’ın hafif sakatlığı bulunuyor. Dış sahada büyük sorun yaşayan Erciyesspor, bu haftaya kadar deplasmanda hiç kazanamadı ve sadece bir gol attı. Elazığspor’un iç saha karnesine baktığımızda onların da sadece Konyaspor’u yenebildiklerini görüyoruz. Açıkçası bu karşılaşmada ilk golü atacak taraf çok önemli. Ev sahibi geçen hafta ilk golü yedikten sonra risk aldı ve bu yüzden defansı arkasına çok adam kaçırdı. Defans kurgusu nispeten iyi olan Kayseri Erciyesspor’a bir sürpriz şansı tanımak gerek.

Eskişehirspor – Akhisar Bld. Spor

Haftayı mağlubiyetle kapatan Eskişehirspor, evindeki bu karşılaşmaya bilenmiş durumda. Kırmızı-siyahlılarda Dede ve Servet’in sakatlıkları var. Konuk Akhisar Belediyespor’da ise Emrah Eren’in sakatlığı sürüyor. Durumları nispeten iyi olan Sonko, Erkan Taşkıran, Emin Aladağ ve Mehmet Akyüz ile ilgili son kararlar maç günü verilecek. Akhisar Belediyespor deplasman maçlarında problem yaşayan bir ekip. Henüz deplasman galibiyetleri ve deplasman golleri yok. Her ne kadar son maçında düşüş emareleri gösterse de seyircisiyle bütünleşen Eskişehirspor’un bu maçı kazanması sürpriz olmaz. Dış sahada defansif bir anlayışa bürünen Ege temsilcisi ve Eskişehirspor’un bilindik savunması düşünüldüğünde az gollü bir maç izleyecekmişiz gibi görünüyor.

Kasımpaşa – Gaziantepspor

Kasımpaşa, kupadan elenmesine karşın ligde doludizgin yoluna devam ediyor. Lacivert-beyazlı takımda Fritzler ve Özer’in sakatlıkları var. Aldığı son mağlubiyetin ardından taraftarlarınca protesto edilen Gaziantepspor, baskı altında. Kırmızı-siyahlılarda Serdar Özbayraktar ve Muhammed Demir’in tedavilerine devam ediliyor. Ligde kalesinde toplam 21 gol gören Gaziantepspor’un kolaylıkla skor ürettiğini gördüğümüz Kasımpaşa’ya karşı işi hiç kolay olmayacak. Geride kalan 10 haftada rakip filelere 22 gol bırakan Şota’nın talebeleri hafta içi kupadan elenmelerini bu maçla telafi etmek isteyeceklerdir. Gollü geçebilecek bu maçın favorisi ev sahibi Kasımpaşa.

Sivasspor – Bursaspor

Haftanın seyir zevki vaat eden karşılaşmalarından biri. Son beş maçından 4 galibiyet ve 1 beraberlikle 13 puan çıkaran Sivasspor oldukça formda görünüyor ancak fikstürden kaynaklanan avantajlarını da kullandıklarını düşünüyorum. Bu haftadan başlayarak önümüzdeki 4 maçta daha zorlu rakiplerle karşılaşacaklar. Kırmızı-beyazlılarda John Utaka’nın sakatlığı bulunuyor. Konuk Bursaspor’da Renato Civelli kart cezalısı. Serdar Aziz’in hafif sakatlığı bulunuyor. Ozan İpek’in de oynama şansı yok. Dış sahada oynadığı 5 maçın üçünü kazanan Bursaspor, Belluschi’nin katılımıyla daha üretken. Karşılıklı goller izleyebiliriz.

KDÇ Karabükspor – Çaykur Rizespor

Karabükspor güçlü hücum silahlarına rağmen gol yollarında bir türlü istediği çizgiye gelemedi. Kırmızı-mavililerin evine oynadığı karşılaşmaların tamamı “alt” tabir ettiğimiz üçten az golle bitti. Tolunay Kafkas’ın ekibinde Eren Güngör’ün sakatlığının devam ettiği öğrenildi. Son dönemde Cernat ve Kweuke’nin sakatlanmalarıyla Rıza Çalımbay’ın Rizespor’u da defansif hassasiyetleri ön plana alan bir anlayışa büründü. Konuk takımda sakatların çokluğu teknik heyeti kara kara düşündürüyor. Açıkçası kâğıt üzerinde karşılaşmayı etüt ettiğimizde ilk planda az gollü bir maç oynanma ihtimalinin yüksekliği göze çarpıyor. Galibiyet için bir taraf seçmemiz gerekse sanıyorum bu Karabükspor olurdu.

Torku Konyaspor – MP Antalyaspor

Hafta arasında kupadan elenen Konyaspor’da hedef mutlak galibiyet. Yeşil-beyazlılarda Kokalovic, İshak ve Ramos’un sakatlıkları var. Ergün Teber kart cezalısı. Konuk Antalyaspor’da ise Serkan Balcı cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Koray’ın sakatlığı sürüyor. İlk hafta içeride kazanılan Fenerbahçe maçı sonrasında Konyaspor’un Atatürk Stadında sadece problemli Gençlerbirliği’ni mağlup edebildiğini gördük. Antalyaspor’un dış saha performansı incelendiğinde kırmızı-beyazlıların dirençli bir futbol oynadıkları göze çarpıyor. Samet Aybaba’nin takımı 5 deplasman maçında sadece bir kez mağlup oldu. Bu maçtan da puan veya puanlarla dönme ihtimalleri hayli yüksek.

HAFTANIN HAKEMLERİ

8 Kasım 2013 Cuma

20.00   SB Elazığspor – K. Erciyesspor         Barış ŞİMŞEK

20.00   Eskişehirspor – Akhisar Bld. Spor     Özgür YANKAYA

9 Kasım 2013 Cumartesi

15.30   Kasımpaşa – Gaziantepspor   Çağatay ŞAHAN

19.00   Kayserispor – Beşiktaş           İlker COŞKUN

19.00   Sivasspor – Bursaspor            Mete KALKAVAN

19.30   KDÇ Karabükspor – Ç. Rizespor      Mustafa ÖĞRETMENOĞLU

10 Kasım 2013 Pazar

14.00   Torku Konyaspor – MP Antalyaspor Halis ÖZKAHYA

16.30   Gençlerbirliği – Trabzonspor  Tolga ÖZKALFA

19.00   Fenerbahçe – Galatasaray      Bülent YILDIRIM

             

Tüm yazılarını göster