Jeotermal

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Yer altındaki sıcak suları yeryüzüne çıkararak, sıcak su ile üretilen elektrik enerjisine jeotermal elektrik enerjisi adı veriliyor.

Türkiye jeotermal kaynakları zengin 15 ülkeden biri. Bizde jeotermal kaynaklar daha çok sağlık ve ısıtma amacıyla değerlendiriliyor. Şimdilerde yaklaşık 100 bin konut ve 1.200 dönüm sera jeotermal kaynaklar sayesinde ısıtılıyor.

Elektrik üretiminde jeotermal elektrik santrallerinin kurucu gücü toplam kurulu gücün binde 6’sı dolayında. Jeotermal kaynaklara dayalı olarak üretilen elektrik ise toplam üretimin binde 9’u dolayında.

2014 yılında toplam elektrik üretimi 250 milyar kilovat saat. Jeotermal kaynaklara dayalı elektrik üretimi ise 2 milyar 200 milyon kilovat saatti. Genelde kaynak sıcaklığı 200 derece olan sulardan elektrik üretiliyor. Fakat günümüzde gelişen teknoloji sayesinde 150 derecedeki sulardan da elektrik üretilme olanağı ortaya çıktı.

Maden Teknik Arama Enstitüsü şimdilik 16 bölgede 150 derecenin üzerinde jeotermal kaynak belirledi.

Aydın Germencik ve Denizli Kızıldere, 200 derecede jeotermal kaynağı olan iki bölgemiz. İzmir, Çanakkale, Kütahya, Aydın, Manisa yörelerinde de zengin jeotermal kaynaklar var.

Bugüne kadar en iyi değerlendiren jeotermal kaynaklar Aydın Germencik kaynakları.

Aydın-Germencik-Ömerbeyli jeotermal sahasında sıcak su kaynakları elektrik üretimi, konutlarda ısıtma ve soğutma amacıyla ve seracılıkta kullanılıyor.

Türkiye’deki jeotermal enerjisinin yüzde 25’i, Germencik’te kurulu 4 elektrik tesisinde üretiliyor.

Yeni devreye giren tesislerle yılık kurucu güç 230 bin megawata yükseldi. Sadece Germencik’te jeotermal kaynaklara dayalı olarak her yıl 2 milyon kilovat saate yakın elektrik üretilecek.

Türkiye’nin jeotermal potansiyeli 2 bin megawat olarak tahmin ediliyor. Germencik’te devreye giren yeni tesisler ile kurulu güç 450 megawata ulaştı.

Açık anlatımla jeotermal elektrik potansiyel gücünün henüz dörtte birini değerlendirebiliyoruz.

Tüm yazılarını göster