Jeopolitik tansiyon modaya engel değil

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Moda ve tekstil alanında dünyanın en önemli fuar organizatörlerinden birisi olarak değerlendirilen Premiere Vision, 7-9 Şubat tarihleri arasında Paris’te tekstil ve moda sektörünün prestijli isimlerini bir araya getirip, her sene olduğu gibi her iki sektörde dünyanın yeni trendlerini anlatacak. Premiere Vision’un Paris sonrasındaki adresi ise İstanbul.

Premiere Vision İstanbul, 22- 24 Mart tarihleri arasında CNR Expo’da 6. defa kapılarını açacak.

Uluslararası jeopolitik koşulların yarattığı güçlüklere ve ekonomik koşulların değişkenliğine rağmen Premiere Vision’un İstanbul’dan vazgeçmemesi, Türkiye’ye olan güveninin somut bir işareti olarak değerlendirilmeli.

İstanbul’da mart ve ekim aylarında olmak üzere yılda iki defa düzenlenen ve Ekim 2016’da 5. edisyonu yapılan Premiere Vision İstanbul, bu fuarı hedefl erine ulaşarak kapatmıştı. Premiere Vision İstanbul Ekim 2016 Fuarı’na 9 ülkeden 111 firma katıldı. Yüzde 13’ünü yabancıların oluşturduğu profesyonel ziyaretçi sayısı ise 6 bine ulaştı. Fuarın yabancı katılımcı profilini ABD, Avusturya, Almanya, Fas, İspanya, İtalya, Litvanya ve Pakistan’dan üretim ve yaratıcılıklarıyla ön plana çıkan isimler oluşturdu.

Bu arada Premiere Vision İstanbul’un tüm dünyadaki fuarlarıyla aynı anda Türkiye’de de başlattığı Marka Elçiliği de devam ediyor. Ekim 2015’te Arzu Kaprol, Mart 2016’da Bora Aksu, Ekim 2016’da Zeynep Tosun’un Marka Elçisi olduğu Premiere Vision İstanbul’un Mart 2017’deki Marka Elçisi Gülçin Çengel oldu. 2013’te kendi ismini taşıyan markası Gülçin Çengel’i kuran genç tasarımcı, tasarımlarında sanat ve mimariden referans alıyor; ve şehirli kadınlar için dinamik ve güçlü koleksiyonlar hazırlamaya odaklanıyor.

Premier Vision CEO’su Philipe Pasquet geçtiğimiz sene Ekim ayında İstanbul’daydı ve İstanbul’a güvenlerinin tam olduğunu vurgulamıştı. Tüm dünya pazarlarında süregelen belirsizlik ve bölgedeki jeopolitik tansiyonun moda endüstrisinde dramatik değişiklikler meydana getirdiğini belirten Pasquet, İstanbul için “Ortadoğu bölgesinin moda başkenti” demişti.

Pasquet’den, Ekim ayında düzenlenen fuarda katılımcısayısında biraz düşüş yaşadıklarını dinlemiştik. Terör olayları ve güvenlik sorununun yanı sıra, dünya genelinde yaşanan ekonomik sorunların da önemli bir neden olduğunu söylemişti Pasquet. Pasquet’nin dediği gibi Premiere Vision uzun vadeli düşünüyor ve bu nedenle İstanbul’dan vazgeçmiyor. “Biz, bu pazardaki yatırımlarımıza devam ediyoruz. Zor zamanda dişleri sıkmak çok önemli. Biz, yaptığımız tüm işleri orta ve uzun vadede düşünürüz” diyor. Premiere Vision’a katılan moda profesyonelleri yalnızca ürünler için katılım göstermiyor, aynı zamanda moda ve sektördeki trendleri de belirleyen isimler. Özellikle son dönemde, diğer sektörlerde olduğu gibi, moda sektöründe de teknolojinin ayak izlerini görmeye başladık. Giyilebilir teknolojilerden, sentetik DNA ile üretilen yeni kumaşlara kadar çok büyük değişimler yaşanıyor tekstil sektöründe. Premier Vision İstanbul’daki 6. buluşmasında işte hem bu yenilikleri yansıtmayı hem de yeni işbirliklerinin önünü açmayı hedefliyor. Marka Elçimizin genç bir kadın tasarımcı olması da ayrı bir güzellik!

Tüm yazılarını göster