Japonlar mevduat-ticaret bankacılığı lisansı almak istiyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

1986 yılında İstanbul'da  Temsilcilik Ofisi açan Japon bankası  Bank of Tokyo- Mitsubishi UFC (BTMU), 26 yıl sonra  mevduat ve ticaret bankacılığı yapmak üzere BDDK'ya  lisans başvurusu yapmış.
BDDK'nın izin vermesi halinde Ekim 2013'te faaliyetlerine başlaması planlanan BTMU, ilk etapda 300 milyon dolarlık ödenmiş sermayeyle Türkiye'ye giriş yapacakmış.
Medyaya dağıtılan bilgilendirme bülteninde  Türkiye'de 140 japon firması olduğu, önümüzdeki 5 ile 7 yılda bu sayının 3 katına çıkmasının beklendiği belirtiliyor.
Bir yabancı banka Türkiye'ye  3 şekilde gelir:
-Türkiye'de olan biteni gözlemek, izlemek, Türk piyasası ile ilgili finansman talebini yurt dışında karşılamak için  temsilcilik açar. (Japon bankası 26 yıl önce açmış.) Türkiye'de  yatırım bankası kurar. Mevduat toplama ve ticari bankacılık lisansı almayacağı için formalitesi basittir. Yerli ve yabancı firmaların uzun vadeli finansmanına soyunur.
- Nihayet BDDK'dan   mevduat ve ticaret bankacılığı lisansı alarak, Türk bankaları ve yabancı bankalar ile iç piyasada rekabete girer.
Türkiye'de yabancı sermayeli firma sayısı artınca, her ülkenin sigorta ve bankaları kendi ülke firmalarının işini başkalarına kaçırmamak için  sigorta şirketi, banka kuruyor, satın alıyor.
Hollandalılar, Fransızlar, Amerikalılar  kendi firmalarının içini Türk bankalarına  ve diğer yabancı bankalara  kaptırmamak için geliyor.
Hoş geldiler, safa getirdiler.
Kimseye neden geldin deme hakkımız olamaz ama, neden geldiklerini bilelim.
Bize fazla katkı yapmayacaklarını ama bizim piyasadan pay alacaklarını görelim.
 Biz gözlerimiz yollarda  sabit sermaye yatırımı  yapacak (fabrika kuracak) yabancı sermaye bekleyişindeyiz.
Japonların bugüne kadar  Türkiye'de yaptıkları dişe dokunur 2 sabit sermaye yatırımı  Toyota ile Honda otomotiv tesisleridir. 
Türkiye'deki Japon firmaları  genelde Türkiye'ye mal satmak için temsilcilik açan, Türkiye'de özellikle kamu sektörü projelerini üstlenmek için ihale alan, ihale bekleyen Japon firmalarıdır.
Başta otomotiv sektöründeki firmalar olmak üzere, kamudan ihale alan, baraj, yol, köprü yapan, makine satan Japon firmalarının  doğal olarak geniş bir bankacılık işlem hacmı var.
Anlaşıldığı kadarı ile   Japonlar bu işlemleri başka bankaların elinden almak niyetiyle geliyorlar.
Tekrarda yarar var; Bize hoş gelsinler demek düşer.
Son bir not: Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı diye bir kurumumuz var. Büyük ümitlerle kuruldu. Seçkin kadroları çalıştırdı. Çalıştırıyor. Geliniz görünüz ki, arada sırada müjde veriyor. Görüntü veriyor. Netice  yok.
Ajans kurulduğundan bu yana ekonomik büyüklükte sabit sermaye projesi olarak adlandırılabilecek   hangi  proje gerçekleşti. Üretime geçti. Açıklama yapsalar çok iyi olacak.
Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın desteğiyle Türkiye'ye giriş yapan BTMU, Türkiye'yi Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan oluşan gelişen pazarlar bölgesinde büyüme motorlarından birisi olarak görüyor. BTMU Avrupa, Ortadoğu ve AFrika CEO'su Shoji Nakano, "Bankamızın Türkiye'deki operasyonel varlığının iki ülke arasındaki iş hacmine ve ilişkilere önemli ölçüde katkıda bulunacağına ve ülkeye doğrudan yabancı sermaye girişini artıracağına inancımız tamdır" dedi.
Tek başvuru Türkiye'ye
Shoji Nakano, "Bu bölgede lisans için başvurduğumuz tek ülke Türkiye. Çünkü Türkiye bir örnek teşkil ediyor. Bölgemizde Türkiye gibi başka bir örnek yok" diye konuştu.

Tüm yazılarını göster