İzmir Ticaret Borsası

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İzmir Ticaret Borsası 118 yıllık önemli bir borsa. Önemi, Ege Bölgesi'nin ihraca dönük tarım ürünlerinin Osmanlı döneminden bu yana bu borsadan geçmesidir. Türkiye'nin ihraca dönük tarım ürünlerinin fiyatlarının oluşmasında borsanın ağırlığının bulunması ve bu nedenle ihraca dönük tarım ürünlerinin dünya fiyatlarını izleme sorumluluğu taşımasıdır.

Türkiye'de bazı ticaret borsaları formalite icabı faaliyet gösterirken, İzmir Ticaret Borsası gerçek bir borsa gibi çalışır.

Bu nedenle Osmanlı döneminden bu yana İzmir Ticaret Odası seçimleri önem taşır. Yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı önemli sorumluluk alanlarıdır.

Önceki seçim döneminde yönetim kuruluna seçilen kadın üye Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Odası Başkanı Tuğrul Yemişçi'nin yardımcılığına getirilmişti..

2007 yılında İzmir'deki Vadeli İşlemler Borsası Başkanlığı boşalınca. İzmir Ticaret Odası adayı olarak Işınsu Kestelli borsa başkanlığına getirildi.

1962 yılında Konya'da doğan Işınsu Kestelli, 1981 yılında İzmir Amerikan Kız Lisesi'nden ve 1985 yılında 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun olmuş.

Turyağ ve Henkel'de profesyonel yönetici olarak çalıştıktan sonra, özel sektörde faaliyet göstermeye karar vermiş.

Bitkisel yağ sektöründe faaliyet gösteren Agrilink Tarım Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şirketi'nin kurucusu ve ortağı. Evli ve bir oğlu var.

Kasım 1992'de İzmir Ticaret Borsası Nebati Yağlar Meslek Komitesi'ne üye olmuş. 1995 yılında yönetim kurulu üyeliğine seçilmiş.

2003-2009 yılları arasında İzmir Ticaret Borsası'nda yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak görev yapmış.

2007 Ağustos ayından itibaren Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın yönetim kurulu başkanlığına getirilmiş. Halen bu görevi de yürütüyor.

2009 Şubat ayında da İzmir Ticaret Borsası'nın yönetim kurulu başkanlığı görevine seçilmiş.

İzmir Ticaret Borsası'nın 3 ayda bir yayınlanan dergisi vardır. 2009 yılı Nisa-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan 66'ncı sayısı bu hafta dağıtıldı.

İzmir Ticaret Borsası Dergisi bugüne kadar içeriği ile baskısı ile öne çıkan bir yayın oldu. Ege Bölgesi'nde tarım ürünlerinin üretimi, sorunları, ticareti, ihracatı konusunda güncel bilgilerin yanında araştırmalara ve istatistiklere yer veren dergiyi ben de çok kişi gibi ilgi ile izliyorum.

Bu dergi İzmir Ticaret Odası'nın dışarıya açılan penceresidir. Ümit edilir ki yeni yönetim ve yeni başkan Işınsu Kestelli bu derginin yayınına gereken önemi verir.

Derginin daha dolgun olarak yayınlanması, bölgedeki tarımsal üretimin çeşitliliğini yansıtacak, olan biteni Ege Bölgesi dışındakilere duyuracak güce kavuşturulması temenni edilir.

Çevremdeki çok kişi gibi ben de bugüne kadar İzmir Ticaret Borsası Dergisi'nde yayınlanan yazı, bilgi ve rakamlardan geniş ölçüde yararlandım.

Bu dergiye ilgi duyanlar var ise İzmir Ticaret Borsası'na başvurduklarında ücretsiz olarak abone olabilirler.

Tüm yazılarını göster