Salı günü akşam farklı mesleklerden bir gurup arkadaşla yemek yedik. Masanın etrafında oturanların çoğunluğu özel sektörde çalışan ya da kendi firması olan kişilerdi. Sohbet ederken büyük bir şirkette yönetici olan arkadaşım, "Hocam son yazıların kötümserlik kokuyor" dedi. Doğrusu alınmadım desem yalan olur. Çünkü ben kaba bir tabir ile "ne varsa onu yazdığımı" düşünüyordum. Gene de okuyucunun sesine yanıt vermek zorunda hissetim kendimi.
DÜNYA Gazetesi'nde yazmaya başlarken, değerli Editörümüz Hakan Güldağ'a daha çok dünya ekonomisi üzerine yazmak istediğimi söylemiştim. O da uygun görmüştü. Ben de bu çizgimi yaklaşık dört yıldır sürdürüyorum. Arada bir Türkiye ekonomisi ağırlıklı yazılar yazdım. Fakat genel çizgimi bozmadım diye düşünüyorum. Bu kadar uzun bir açıklama yapmamın nedeni, iyimser bakış açısı ile bir yazı yazma isteğim. Yazı için Perşembe sabahı bilgisayarın başına geçmeden, eve gelen gazeteleri gözden geçirdim. Sonra internet ortamındaki gazetelere baktım. IMF, OECD gibi kuruluşların web sayfalarına girdim. Tüm bunlardan sonra derlediğim başlıklar şunlar:
- Uluslararası Para Fonu (IMF) Çin'in yavaşlayan ekonomisinin ''aşağı yönlü'' risklerle karşı karşıya olduğunu belirtti.
- Egan-Jones, İspanya'nın ardından İtalya'nın da kredi notunu düşürdü. Egan-Jones, İtalya'nın kredi notunu B+'dan CCC+ seviyesine düşürürken, görünümü de 'negatife' çevirdi.
- Yeni Ekonomik Düşünce Enstitüsü (The Institute for New Economic Thinking, INET) Avrupa krizine dair yayınladığı raporda (INET Council on the Euro Zone Crisis) Avrupa liderlerine sorumluluğu üstlenme çağrısında bulundu ve "Avrupa uyurgezer bir şekilde ölçülemez boyutlarda bir felakete doğru ilerliyor" ifadesine yer verdi.
- Yunanistan'ın Euroyu terk etme ihtimalinden sonra İspanya'da da benzer bir durum yaşanmaya başladı. Almanya'da ortaya çıkan 'mark özlemi' paralelinde İspanyollar 'peseta hayaline' dalmak üzere.
- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Euro bölgesindeki krizin etkilerinin ağırlaşmasıyla Kıta'da kredi notu en üst seviyede olan Almanya, Hollanda ve Lüksemburg'un not görünümünü 'negatif'ten, 'durağan'a indirdi.
- ABD'li banka Citigroup, önümüzdeki bir buçuk yıl içinde Yunanistan'ın euroyu bırakma ihtimalini yüzde 90 olarak tahmin etti.
- İngiliz ekonomisi son dört yılda ikinci kez durgunluğa girdi. İlk çeyrekte yüzde 0.3 daralan İngiliz ekonomisi, ikinci çeyrekte de yüzde 0.7 daralarak arka arkaya iki çeyrek küçülmüş oldu. Çeyrek bazındaki daralma, 2009'un ilk çeyreğinden bu yana en büyük küçülme oldu.
- Avrupa'da gözler İspanya'ya çevriliyken, Yunanistan'a ilişkin kötü haberler gelmeye devam ediyor. Troyka heyetinin bu hafta Atina'ya yapacağı ziyaret öncesi, Alman basınında IMF ile ilgili bir iddia yer aldı. Alman Der Spiegel dergisi, IMF'nin Yunanistan için kredi dilimlerini durduracağını yazdı. Haberde, Yunanistan'ın uzun vadeli bütçe hedeflerini tutturamayacağı savının güçlendiği ileri sürüldü.
Haberler bunlar. Listeyi uzatmak mümkün. İyimserini bulamadım. Siz yine de iyimserlik dolu bir haber bulursanız, bana da haber verin lütfen.Yazalım.