İyilikleri abartmaya gerek yok

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Prof. Dr. Erdoğan Alkin der ki "İyilikleri abartmaya gerek yoktur. Ekonomide de iyilik göstergeleri tek başlarına yeter de artar bile…Ama siz ekonomideki her olumlu gelişmeyi, her iyiliği abartırsanız yanlış yapmış olursunuz. Gerçeği saptırmış olursunuz. İyilik göstergelerinin abartılı olarak değerlendirilmesi, yanlış kararlara, ciddi risklere yol açabilir."

Yılbaşından sonra Türkiye'de bir çok göstergede iyilik eğilimi başladı. Dolar fiyatı aşağıya iniyor. Faizler ucuzladı. Borsa canlandı.

İçeride bunlar olurken Davos'tan içeriye her gün bolca "övgü" haberleri aktı.

İyi de…gerçek durum nedir? Türkiye, dünya krizinden tek başına ayrıştı mı?  Türkiye sorunsuz olarak yoluna devam mı edecek?

Yerlisi yabancısı, işadamı, hane halkı bundan sonraki hesaplarını doların 175-180 bandına oturacağı, enflasyonun  yüzde 5'e ineceği, faizlerin gerileyeceği, sınıf reel faizin gerçekleşeceği, borsanın coşacağı, ülkeye oluk oluk döviz gireceği varsayımına göre mi yapacak?

İş çevreleri  ucuz döviz ile  ucuz ithalatın devam edeceği, buna rağmen ihracatın coşacağı, iç talebin  tırmanışa geçeceği varsayımına göre  mi  pozisyon alacak? Buna göre mi yatırım, üretim yapacak. İşi alacak?

İyilikleri görmezden gelemeyiz. İyiliklere mutlu olmak gerekir. Ancak (1) İyiliklerin kalıcı olması şart. (2)  belli kesimdeki iyiliklerin, öbür kesimleri nasıl etkileyeceğini, belli kesimdeki kazancın, hangi kesimde risk yarattığını bilmek şart.

Bizde  son  zamanlarda ana göstergeler döviz, faiz ve borsa olunca genelde bankaların durumu ile İstanbul'daki büyük sanayi kuruluşlarının durumu gündeme geliyor.

Anadolu ne durumda? KOBİ'ler ne yapıyor? Üretimin alt kesimlerinde, farklı sektörlerde sorun  nedir?

DÜNYA Gazetemiz, Anadolu'da olan biteni haberleriyle  okuyucularına aktarıyor. Bugün DÜNYA'nın yayınlayacağı Anadolu'nun Nabzı anketi çok önemli.

Bu sütunda uzun süredir tekrarlanıyor.  Bu işi TOBB'un yapması gerekiyor. TOBB, her sanayi ve ticaret odasından, her ay belli bilgileri toplayıp, bir araya getirerek yayınlamak mecburiyetindedir. Odalar. ne durumda olduklarını kimseye duyuramıyor, TOBB  çatısı altındaki odalarda neler olduğunu bilmiyor. 

İyimserler "En kötü göründü. Artık yukarıya çıkış başladı" diyorlar. Kötümserler "Bu maya tutmaz" diyerek uyarı yapıyorlar.

Genel bekleyiş her şeye rağmen  Türk ekonomisinin 2012 yılında yüzde 4 dolayında büyümesi. Fakat  ekonomi büyürken,  hane halkının, iş çevrelerinin  farklı  durumlarla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

İşte bunun içindir ki, iyiliklere  sevinelim. Fakat  abartmayalım. İyiliklerin kalıcı olması zaman alabilir. Biraz  beklemekte yarar var.

Tüm yazılarını göster