Dünyadaki tüm büyük festivaller her yıl toplam 20 bin ton atık üretiyor. Kişi başına düşen atık rakamı 2,8 kg. Bu oran, kişisel olarak günlük yarattığımız atığının iki katına denk geliyor.
Sürdürülebilirlik kavramını merkeze alan Festtogether, bir yandan eğlence ve iyi müzik vaat ederken, diğer yandan herkesi dünyaya sahip çıkmaya çağırıyor. Festtogether'ın en önemli amacı, müziğin birleştirici gücünü kullanarak ekolojik bilinci yükseltmek. Yani; sıfır atık seviyesini yakalamak, geri dönüşümü ön plana çıkarmak, küresel ısınmaya neden olan karbon ayak izini düşürmek ve sürdürülebilirlik konusuna dikkat çekip farkındalık yaratmak.
UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi, İhtiyaç Haritası Kurucularından ve Oyuncu Mert Fırat’ın dediği gibi, bıraktıkları atıklar nedeniyle şehirlerine birer ceza olarak gelmeye başlayan festivallerin, en kısa yoldan çözüm üreterek, iz bırakmadan eğlenmenin mümkün olduğunu göstermeleri gerekiyor. Festtogether da bunu yapıyor ve iyiliğe giden en kısa yolu ortaya koyuyor. “İnsanlık ilerlerken kimseyi geride bırakmama konusundaki çözümleri” ortaya koymak amacıyla düzenlenen Sosyal Fayda Zirvesi’nin bu seneki odak noktası “iyiliğe giden en kısa yol” oldu.
Zirvede dinlediğimiz iyi örneklerin ortak çıktısını şöyle özetlemek mümkün: Her birimizin konuşmak yerine, harekete geçip, küçük da olsa, iyilik yaratmak adına bir adım atmamız gerekiyor; çünkü toplumda farkındalık yaratmak ve insanları iyilik adına harekete geçirmek için bu küçük adımlara, ve iyi örneklere ihtiyacımız var. Sosyal Fayda Zirvesi’nin 6.’sı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ve TBWA\ FORGOOD tarafından Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlendi.
Zirvenin sunuculuğunu üstlenen Halit Ergenç’in, “Her beş saniyede bir 5 çocuk ölüyor. Kuraklık yüzünden Hindistan'da çiftçiler intihar ediyor. Kaygılanmak veya olumsuzluğa odaklanmak çözüm değil. Yeterli vaktimiz var mı? Dünyanın kurtuluşunun neresindeyiz?” sözleri ile başlayan zirvede, Cumhurbaşkanı Eşi Emine Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun yanı sıra, Türkiye’den ve dünyadan sosyal fayda odaklı ünlü isimler ile çok sayıda değişim mimarı, “iyiliğe giden en kısa yol” hakkında konuştu. İyiliğe giden yol aslında mevcut alışkanlıklarımızı değiştirmekten geçiyor.
Yarının suyunu kurtarmak için harekete geç
Alışkanlıkların değiştirilmesi ile özellikle su konusunda çok önemli adımlar atabiliriz. Türkiye’de hanehalkı su tüketim oranı toplama göre gün geçtikçe artış gösteriyor. 2016 yılında; yüzde10 olan hane halkı tüketim payının; 2023 yılında artan nüfus ile yüzde 16 seviyesine çıkması bekleniyor. National Geographic’in Finish işbirliği ile hazırladığı ve anlatıcılığını Sanatçı Gökhan Özoğuz’un üstlendiği 25 Litre Belgeseli, gerekli önlemler alınmadığı takdirde dünya genelinde yaşanması muhtemel susuzluğa dikkat çekiyor. Zirvenin konuşmacılarından Gökhan Özoğuz, su krizinin, dünyanın en büyük metropollerini tehdit ettiğini ifade ederken, geleceğin İstanbul’unda olası bir susuzluk yaşamamak adına, herkesin “yarının suyunu kurtarmak için harekete geçmesi" gerektiğini söylüyor.
İhtiyaçları karşılamak için harekete geç
İyiliğe giden en kısa yollardan bir diğeri de, insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için harekete geçmek. İhtiyaç Haritası, farklı konulardaki ihtiyaçların ihtiyaç sahipleri ile, ihtiyaç karşılamak isteyen kişiler ve kurumların buluştuğu online bir platform. Aslında kar amacı gütmeyen sosyal bir kooperatif. "Nerede yaşarsak yaşayalım, yaşadığımız yerin ihtiyaçlarını en iyi biz yaşayanlar biliriz" söylemi ile yola çıkan platformun amacı, Türkiye'de kent ve mahalle temelinde ihtiyaçların vatandaş katılımı ile sistematik bir şekilde öğrenilmesi, harita tabanlı olarak toplanması ve bu ihtiyaçların karşılanmasının kolaylaştırılması için bir sistem oluşturulması. Yani herkes için birlikte harekete geçmek ve iyilik yaratmak.